Annonce

Fagforbund om indisk besøg: Vigtigt at få flere danske produktionsarbejdspladser

Der er kæmpepotentiale for eksport til Indien, lyder det fra det fra Dansk Metal efter den indiske premierministers besøg.
Foto: Statsministeriet
Indiens premierminister Narendra Modi og statsminister Mette Frederiksen under statsbesøget den 3. maj 2022.
Den indiske premierminister Narendra Modis besøg i Danmark giver store forhåbninger om flere danske arbejdspladser og stigende eksport af især vandteknologi, energi og vindkraft.

Det siger erhvervspolitisk chef i Dansk Metal, Emil Drevsfeldt Nielsen i en kommentar i anledning af det indiske statsbesøg.

”Med en befolkning på 1,3 milliarder mennesker udgør Indien et meget stort potentielt eksportmarked for Danmark. Det er verdens største demokrati med en befolkningstilvækst, der overgår Kina,” siger Emil Drevsfeldt til Netavisen Pio.

en række virksomheder, som leverer netop den slags løsninger

”Der er et kæmpepotentiale for eksport særligt indenfor grønne løsninger blandt andet indenfor vindenergi, moderne vandteknologi og det, man kalder smart cities. Der er i høj grad også muligheder indenfor energieffektive løsninger med pumper og termostater. Der har Danmark en række virksomheder, som leverer netop den slags løsninger,” siger Metals erhvervspolitiske chef.

Sæt ambitionerne højt

Han vil dog ikke sætte tal på, hvor mange danske arbejdspladser, samarbejdet med Indien vil kaste af sig.

”Vi skal i hvert fald sætte ambitionerne højt - som i meget højt. Udfordringen med den slags regnestykker er, at værdien af eksport dækker over mange forskellige typer forretning, hvor der er stor forskel på, hvor meget arbejdskraft, der kræves,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

”Det er jo desværre ikke alt sammen maskinkomponenter, som vores medlemmer producerer. Så jeg tør ikke svare på, hvor mange arbejdspladser det bliver til i Danmark.”

”Men det er vigtigt, at man i samhandelen med et land som Indien sætter fokus på at få danske produktionsarbejdspladser ud af det, så det ikke bare bliver produktion i Indien.”

sætter fokus på at få danske produktionsarbejdspladser

Lige nu planlægger man eksporten til Indien med kendte teknologier, som vi allerede har udviklet som for eksempel vindmøller. Men samtidig er vi konkret i gang med at udvikle nye grønne løsninger til CO2-fangst og brintteknologier, der er kendt under navnet ”Power to X,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.

Danmark har i dag en eksport til Indien på 20 milliarder kroner. Landet har en befolkning på 1,3 milliarder mennesker. Allerede i 2030 forventes det indiske befolkningstalt at overstige Kinas. Tæt på halvdelen af den indiske befolkning lever i dag uden adgang til rent drikkevand. 70 procent af landets energiforbrug stammer fra olie og kul

Danmark og Indien indgik allerede i 2020 et særligt grøntpartnerskab. Siden da er dansk eksport til Indien vokset.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet