Debat: Velfærdstalenterne er virkelighedens talenter

Men det store spørgsmål er, hvad politikerne vil gøre for at flere søger en karriere inden for velfærdsområderne, skriver Helena Mikkelsen fra FOA.
Foto: FOA
Forbundssekretær Helena Mikkelsen fra fagforbundet FOA.
Det siges, at ingen er uundværlig. Det passer ikke. Vi kan ikke undvære de unge talenter, der hver eneste dag holder velfærdssamfundet i gang helt ude i frontlinjen.

Derude hvor borgerne virkelig mærker det. Vi kalder dem velfærdstalenter.

Bag velfærdstalenter er der fagligheder som; pædagogiske assistenter, ejendomsserviceteknikere, teknisk serviceledere, portører, omsorgsmedhjælpere, pædagogmedhjælpere, social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistenter.

Alle faggrupper, som udgør den del af arbejdsstyrken, der beskæftiger sig med velfærdsområder, der sikrer, vi kan have et stærkt Produktionsdanmark.

Menneskerne bag faggrupperne er i sandhed virkelighedens talenter. De er dem, der får alle hjulene til at køre rundt i et stærkt, trygt og rigt samfund.

I mandags fejrede fagforbundet FOA og pensionsselskabet PenSam 100 velfærdstalenter i Fællessalen på Christiansborg. Salen emmede af faglig stolthed, begejstring og spænding fra alle de nominerede til årets Velfærdstalenter.

Kæmpestort tillykke og tak til dem alle.

Fortællinger fra velfærdens maskinrum

Jeg blev dybt berørt - og selv så enorm stolt af min egen baggrund som social- og sundhedsassistent - da jeg hørte de mange forskellige fortællinger om, hvorfor de nominerede er faglig stolte.

Anna fortalte om den massive viden faglærte social- og sundhedspersonale har. Viden om huden, hjernen og kroppen.

Nanna fortalte om det at skabe nye oplevelser for de ældre. Hvordan de prøvede Take away, opførte Lucia-optog, knyttede bånd og skabte venskaber. Selvom man er gammel, er livet ikke forbi.

Kamilla, der er pædagogisk assistent, fortalte om det at gøre en forskel ved at skabe et godt, struktureret og lettere liv og hverdag i specialskolen for børn med infantil autisme.

Dennis, som er teknisk serviceleder, fortalte om sin hverdag med at skabe det rigtige indeklima på skolen, så eleverne fik en god undervisningsdag i skolen.

Marie-Louise fortalte om det at være medudvikler på nye velfærdsteknologier.

Så mange fortællinger helt inde fra velfærdens maskinrum.

Hvordan får vi endnu flere talenter?

Der havde også sneget sig en lille håndfuld folketingspolitikere ind i salen, men det kan virkelig undre, at ikke flere mødte op.

Fordi lige præcis de faggrupper, som blev hyldet for deres indsats i kernevelfærden, er de faggrupper, som aller aller flest politikere taler om op til valgkampe, under valgkampe og endda efter valgkamp. De bliver italesat som uundværlige, som hverdagens helte.

Alle taler om at ville gøre noget bedre for velfærdsmedarbejderne. Alle taler om det, men sker der noget?

Folketingsmedlem Mette Abildgaard (K) var mødt op. Hun var nysgerrig på, hvad velfærdtalenterne vil gøre for at gøre fagområder mere attraktive, så flere søger de veje, og på den måde gøre noget ved, den store mangel på arbejdskraft, der er på mange velfærdsområder.

Det er superfedt, at Mette Abildgaard møder op og er nysgerrig på, hvad velfærdstalenter kan gøre.

Men lyttede hun og alle andre nu rigtig godt efter til de mange stolte fortællinger om fagene, så kunne hun og andre høre, at de hver dag allerede gør en hel masse.

Så spørgsmålet burde i virkeligheden have været, fra Mette Abildgaard og hendes politiske kollegaer: "Hvad kan politikerne gøre for at flere søger ind på velfærdsområderne og bliver jeres nye kollegaer?"

Selv de dygtigste kan brænde ud og blive ramt af omsorgstræthed, når rammerne er blevet for presset. Derfor er der brug for bedre løn og arbejdsvilkår, så de medarbejdere vi allerede har i dag bliver i fagene, men også så vi kan tiltrække nye medarbejdere, så velfærdens maskinrum ikke bryder sammen.

Rammerne sættes politisk, derfor findes noget af løsningen også politisk.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jamen det er da rart med al den interesse for folket. Nu mangler der bare ordentlige lønninger, pensioner og det gode liv for velfærdsfrontkæmperne. Kommunale røvvaskere kræver en fuld løn og et værdigt liv. Ikke en masse vrøvl og tomme ord. Fat det.

Men for "folket" er arbejdet jo løn nok i sig selv.

En økonomisk elite, som lever på ryggen af det arbejdende folk.

"Kommunale røvvaskere"
Jeppe helt ærligt hvad fanden bilder du dig ind at omtale SOSU'er på den måde?

"et værdigt liv" ja og en ordenslig omtale!!!

Jeppe du kan ikke synke dybere,
Føj for satan.
Skam dig hvis du kan finde ud af det.

DU skylder en uforbeholden undskyldning!
.

Øhhh, det kalder de sig faktisk selv i protest mod den dårlige løn de får. SOSU'erne fik faktisk frermstillet T-Shirt med teksten påtrygt for omkring 10 år siden. Det var den gang Pia Kærsgård sagde SOSU'erne skulle have 10.000 kr. mere i løn om måneden. Det fik de ALDRIG.

Så det er en ommer Kurt.

Jeppe, uanset hvad DE kalder sig selv berettiger det IKKE DIG til at kalde dem det.
Det kan du ikke tillade dig.

Så det er ikke en ommer Jeppe
.

Beklager brug af ordet røvvasker
Afdelingschef på SOSU-slkole beklager brug af ordet "røvvasker"
https://www.dknyt.dk/artikel/24118/n-a7

Skolechef beklager "Røvvasker"
https://nyheder.tv2.dk/2007-03-08-skolechef-beklager-roevvasker

.

Nu er det jo godt vi har det blå svindlerhold, som kræver tyske tilstande i Danmark Tilstande, hvor en SOSU medarbejder får hele 12.000 kr. i løn før skat og socialbeitrag. Så er der vel 9.000 kr. tilbage til et luksusliv.

Og det blå svindler hold kan tildele sig selv skattelettelser.

det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

lyder det igen og igen fra den blå 'røvvasker' smølf
pio's mest selvglade og selvforherligende kommentator
.

Socialdemokrater er og bliver privatansatte mandlige lønmodtagere.

Dem son Mette Frederiksen er så forelsket i!

Åh en Arne!

En mand der står op og går på arbejde hver dag! Og er et godt eksempel for sine børnebørn!

Indtil golfen tager over!

Ak, alle de spildte dygtige børnebørn, der aldrig fik en helt, et foregangsbillede, en velfærds-ikon, som de kunne spejle sig i!

Annonce