Annonce

Forsvarsforbehold: EL-veteran ”regner med” at stemme ja

Europæerne skal selv tage vare på sikkerheden på vores eget kontinent, lyder det fra Enhedslistens tidligere socialborgmester i København.
Foto: Enhedslisten, Flickr
Dagen før folkeafstemningen om afskaffelse af forsvarsforbeholdet springer den tidligere københavnske socialborgmester for Enhedslisten, Mikkel Warming, ud som ja-siger i strid med Enhedslistens officielle politik.

I et længere Facebook-opslag skriver Mikkel Warming, at han ”regner med” at stemme ja ved onsdagens folkeafstemning.

”Jeg har været i tvivl, og gået rundt om mig selv i noget tid. Og denne gang er jeg endt med at (regne med at) stemme ja,” skriver EL-veteranen og peger på, at Ruslands invasion af Ukraine for ham personligt har fungeret som ”en fremkaldervæske” for at ”nytænke fremtidens sikkerhedspolitik”.

”For helt generelt synes jeg, at der er behov for, at vi europæere selv tager vare på sikkerheden på vores eget kontinent,” skriver Mikkel Warming blandt andet og fortsætter:

Trump er forhåbentlig kun en parentes

”Vi kan - og bør ikke være afhængige af USA. Dels fordi USA´s engagement i Europa generelt er på vej nedad. Selvom Donald Trump som person forhåbentlig kun er en parentes i den politiske historie, så er hans ”Amerika First” politik det ikke,” skriver Mikkel Warming videre.

Jeg har været i tvivl

”Da nyheden om hans (Donald Trump, red.) trussel om ikke ville forsvare Natolande mod eks russisk aggression, eller direkte trække USA ud af Nato kom frem, var jeg næppe den eneste, der fik kuldegysninger. Og tænkte på truslen fra  autoritære regimer som det russiske og kinesiske,” skriver han.

Han slår samtidig til lyd for, at EU skal betragtes som en ”slagmark som kan påvirkes”.

”Derfor er spørgsmålet ved en afstemning som den 1. juni, om et ja bidrager til en vej man vil gå, og ikke om man kan lide EU eller ej,” skriver Mikkel Warming og afslutter sit indlæg med at konstatere, at:

”Et ja, er for mig et ja til – på sigt, at ville opbygge et stærkere forsvarssamarbejde i Europa, Og melde os som land og som venstrefløj ind i den debat. Jeg synes det er nødvendigt. Fordi vi på sigt skal være mindre afhængige af USA, og fordi vi skal kunne forsvare os selv, hvis det bliver nødvendigt. Og det kan vi ikke alene.”

en slagmark som kan påvirkes

Du kan læse Mikkel Warmings Facebook-opslag ved at klikke her.

Mikkel Warming var op til Enhedslistens årsmøde tidligere i denne måned stærk fortaler for, at partiet skulle bløde op på sin EU-modstand - herunder at droppe målet om at melde Danmark ud af EU-samarbejdet.

Warming har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation i 1994-1996 for SF og igen fra 1998-2013 for Enhedslisten.

I 2005 blev han socialborgmester i kommunen. Han fortsatte på posten efter valget i 2009. Han genopstillede ikke ved kommunalvalget i 2013.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er skræmmende, at EU er blevet så fuldendt kommunisme, at Enhedslisten er begyndt at acceptere unionen. Afstemningen i morgen handler slet og ret om "JA" eller "NEJ" til mere kommunisme.

Hans begrundelser for et ja er faktisk de samme, som jeg nåede frem til. Jeg ved dog ikke, hvilken slags kommunist jeg så er.

Thor, du skal ikke tage dig af ham Peter/Kurt, eller hvad han ellers kalder sig.
Han tilhører de fordærvede rester af DF og er overhovedet ikke interesseret i solidaritet med noget eller nogen.
Desuden er han ikke kommet videre i sin udvikling, men hænger stadig fast i det forrige århundrede.
En sjælden gang får jeg helt ondt af ham, men det varer som regel kun få sekunder.

Jeg er såmænd blevet kaldt kommunist før af uvidende personer, så jeg kommer nok videre.

I øvrigt tør jeg godt garantere, at Peter og Kurt ikke er samme person. Deres stil er helt forskellig.

Han er jo også SF’er. Og som tidligere sundhedsminister Torben Lund skrev for nogen tid siden, så er partiformand Pia Olsen Dyhr formand for en lokal socialdemokratisk vælgerforening.

Men der er da langt flere socialdemokrater i Enhedslisten.

Stem NEJ i morgen hvis i vil have et Danmark, der ikke er styret af den amerikanske våbenindustri.

Jeg ønsker ikke Danmark som en lydstat for USA.

STEM NEJ!

Jamen vi skal jo ikke stemme om NATO i morgen.
Vi skal stemme om forsvarsforbeholdet i EU.
Jeg ønsker Danmark skal være med i det europæiske forsvarssamarbejde og have en stemme der.

STEM JA!

Enig...

Jeg fatter simpelthen ikke at Nato ikke kan beskytte os længere, men at vi nu skal til at have en EU-hær. Bare de 2 hære nu ikke kommer op at slås.
Hele diskussionen er noget nonsens, og et skalkeskjul for mere EU imperialisme.
Danske soldater skal ikke rende rundt i Afrika for at tilfredsstille EU liderlige politikkere, som er klar til at bruge 1 milliard om året, bare for at sidde sammen med de store statsledere og lege betydningsfulde.

Hvad er i grunden forskellen på SF og Enhedslisten?

Uden et atom arsenal, som kan matche Rusland og USA kan EU intet stille op for sin egen sikkerhed.

Annonce