Nyrup om Uffe Ellemann: "Umuligt at være sur på ham ret længe ad gangen"

"Vi har taget mange politiske dyster undervejs, men Uffe var altid ordentlig og ordholdende hele vejen igennem," skriver tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i et mindeord.
"Uffe Ellemann-Jensen var en stor politisk personlighed, der har sat vigtige, historiske aftryk i Danmark og Europa. En mand med format og i sin egen ret. Med et politisk ståsted man aldrig var i tvivl om."

Sådan skriver Poul Nyrup Rasmussen (S), statsminister fra 1993 til 2001, i et mindeord om sin politiske rival tilbage i 90'erne, tidligere udenrigsminister gennem 11 år, tidligere formand for Venstre gennem 14 år, Uffe Ellemann-Jensen, der døde søndag.

Nyrup understreger Uffe Ellemanns mod og politiske handlekraft:

Det stille diplomati var ikke hans stil

"Det stille diplomati var ikke hans stil – høj cigarføring, stort mod og handlekraft i afgørende situationer var derimod Uffes adelsmærke. Det var hans fortjeneste og en historisk afgørende præstation, at Danmark blev det første land, som, efter Sovjetunionens sammenbrud, anerkendte og optog diplomatiske forbindelser med Estland, Letland og Litauen."

"Få kunne, som han, sammenfatte en alvorlig situation i en rammende og befriende bemærkning, som både kunne provokere men også løsne op for fornuftige forhandlinger."

Nyrup giver ikke mindst Uffe Ellemann-Jensen æren for, at de fire danske forbehold i 1992 blev forhandlet på plads og accepteret af de øvrige EU-lande:

"Uffe var en loyal og dygtig forhandler, som sikrede at det Nationale Kompromis om Danmarks fortsatte medlemskab af EF blev en realitet ved Edinburgh forhandlingerne i 1992."

Takker Uffe for støtten under Dybkjærs sygdom

Nyrup understreger, at nok var han og Uffe Ellemann op gennem 90'erne ofte uenige om det politiske, men Ellemann var altid "ordentlig og ordholdende":

"Gennem regeringsårene i 1990’erne var det ofte let at være uenig, men umuligt at være sur på Uffe Ellemann ret længe ad gangen. Vi har taget mange politiske dyster undervejs, men Uffe var altid ordentlig og ordholdende hele vejen igennem. En dygtig debattør, med stor fortællekraft og glimt i øjet."

Nyrups mindes en helt særlig hilsen han fik fra Uffe Ellemann, da han giftede sig med den radikale Lone Dybkjær:

"På det personlige plan, morede vi os begge over hans salut til mig, da Lones og min forlovelse blev kendt: ”Jeg har ikke meget til overs for Nyrups politiske præstationer, men når det gælder hans smag for kvinder, er jeg dybt imponeret, med den allerstørste respekt.”

Et stort menneske var han

Poul Nyrup nævner, at Uffe Ellemann - trods egen sygdom - havde overskud til at støtte Lone Dybkjær under hendes sidste tid med svær sygdom:

"Gennem de seneste år glædede det mig meget at modtage Uffes støtte og hilsen til Lone Dybkjær, under hendes sidste tid – trods egen svær sygdom havde han alligevel overskud og omsorg for politiske samarbejdspartnere. Et stort menneske var han."

Lykketoft: Uhyre begavet

Tidligere formand for Socialdemokratiet, tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S), betegner i et mindeord i Berlingske Uffe Ellemann-Jensen som uhyre begavet og vidende:

Uhyre begavet og vidende, skarp i analyse og replik

"Det er en vældig og folkekær personlighed, der nu har forladt os. Uhyre begavet og vidende, skarp i analyse og replik, altid med en kraftfuld blanding af humor, engagement og kampvilje."

"Han elskede livet, selskabet, festen. Han var altid frisk med den gode historie eller kommentar, som han fortalte med humor og sarkasme. Uffe havde en formidabel hukommelse og analysekraft."

Mogens Lykketoft kom i de senere år tæt ind på livet af Uffe Ellemann-Jensen i forbindelse med optagelserne til det udenrigspolitiske TV2 News-debatprogram "Ellemann - Lykketoft".

Lykketoft mødte senest Uffe Ellemann-Jensen lige efter starten på den russiske angrebskrig mod Ukraine. Lykketoft skriver, at Uffe Ellemann-Jensen da var fuldstændig klar over, at han snart skulle dø af kræft:

Han så det lige i øjnene

"Da vi sammen kørte frem og tilbage i taxi (Til TV 2 News på Teglholmen i København, red.) sagde han – ind imellem vores altid gode samtale om dansk og international politik – at kræften var løbet løbsk, og han snart ville dø. Han så det lige i øjnene."

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Få kunne, som han, sammenfatte en alvorlig situation i en rammende og befriende bemærkning, som både kunne provokere men også løsne op for fornuftige forhandlinger."

I moderne kontekst:

- Jeg er landets statsminister! Jeg dækker ikke over noget!

- Lev med det!

I historisk kontekst:

- If you can’t join them, beat them!

- Den er hjemme!

Uffe Ellemann fik 80 hæders-næser delt ud over 80 gange af Folketingets flertal.

Mette Frederiksen må formodentlig nøjes med blot en gigantisk rød klovne-næse til fastelavn 2023.

- Alle mink i Danmark skal aflives!

Om kommende unge ministre vil gå over i historien stående på skuldrene af fortidens kæmper bliver spændende at følge:

- Det, jeg siger nu, er ret vildt: Jeg stoler ikke på Danmarks statsminister!

Nogle citater huskes og går over i historien. Folkets historie!

Andre citater slettes med den første den bedste sms…

Tidens nye trend!

Men Engang var politikerne ordholdende!

"Umuligt at være sur på ham ret længe ad gangen"
"Vi har taget mange politiske dyster undervejs, men Uffe var altid ordentlig og ordholdende hele vejen igennem," skriver tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen i et mindeord.

Annonce