På landsplan rammes ca. 25.000 mennesker om året af hjernerystelse.
I "min" kommune, Randers Kommune, er der godt 160 mennesker om året, der rammes af langvarig hjernerystelse.
I flere år har de ramte borgere været overladt til selv at finde ud af, hvilken behandling de skal have. Og selv betale.
Det er uretfærdigt og giver ulighed i sundhed. Men nu er der hjælp at få.
Efter at jeg har rejst sagen lokalt, blev det besluttet at ansætte en hjernerystelseskoordinator i Randers Kommune.
En, der kan hjælpe patienterne med at finde rundt i de tilbud, der findes. Stor tak til mine tidligere byrådskolleger for at bakke op om sagen.
Vores nye hjernerystelseskoordinator er nu godt i gang, og en række borgere har allerede fået hjælp.
I følge Hjernerystelsesforeningen er vi den første og eneste kommune i landet, der har dette tilbud til borgerne.
Hvis du er ramt af hjernerystelse, kan du have svært ved selv at danne dig et overblik over situationen.
Du kan have svært ved at søge efter informationer om hjælp og behandling, og du kan have svært ved at tage handling på de informationer, du får. Og frem for alt har du måske ikke kræfternme til at råbe op eller bede om hjælp.
Nogle patienter har det så dårligt, at de er selvmordstruede.
En del patienter med langvarig hjernerystelse mister deres arbejde. Nogle patienter har det så dårligt, at de er selvmordstruede. Og jeg kender flere eksempler på, at dette er blevet den ulykkelige udgang på skaden.
Hvis vi rækker ud til denne sårbare gruppe, kan vi hjælpe mennesker, der har så meget brug for det og vi kan med stor sandsynlighed forhindre, at borgerne ender på førtidspension - eller i yderste konsekvens mister livet.
Og vi kan skabe mere lighed i sundhed. Derfor er der alt at vinde ved at give en hjælpende hånd.
Det er forskelligt fra kommune til kommune - og fra region til region - hvilken hjælp mennesker med langvarig hjernerystelse tilbydes.
I mange kommuner er der ingen eller kun sparsom hjælp
Jeg glæder mig meget over, at vi i Randers Kommune går forrest på dette område. Det er en stor tilfredsstillelse, når ens politiske arbejde giver resultater. Men der skal mere til.
For patienterne skal i dag selv betale for behandlingen. Og i mange kommuner er der ingen eller kun sparsom hjælp at få til at finde den rette behandling.
Som folketingskandidat mener jeg, at det er vigtigt, at der laves et lovgrundlag for en forløbspakke til denne patientgruppe, lige som man har til folk, der får hjerneskade eller kræft.
Det kan ikke være meningen, at ens bopæl skal afgøre hvilken hjælp man får til sin sygdom.
Som det er nu har man kun ret til et genoptræningsforløb i sin kommune, hvis hospitalet henviser en direkte.
Men det sker sjældent for denne patientgruppe, da langvarig hjernerystelse først konstateres efter nogle uger, hvor patienten er ude af hospitalet igen.
Kunne man dog ikke give de praktiserende læger mulighed for at henvise hjernerystelsespatienter til genoptræning hos kommunen?
Jeg håber, man husker dem, der er ramt af hjernerystelse, når man laver lovforslag om kvalitetspakker i det nære sundhedsvæsen, som det er formuleret i den politiske aftale ”Et sammenhængende, nært og stærkt sundhedsvæsen”.
Danmark er for lille til store forskelle. Også på hjernerystelsesområdet.
Kommentarer
Helt rigtigt. Skide vigtigt!
Under den selvglade mettes ansvar stiger skatter og afgifter, det samme gør ventelisterne til hospitalerne
det er tid til en ny regering.
Fuldstændig enig! Jeg blev sparket i hovedet på arbejde og har stået alene HELE vejen igennem læge besøg, neurolog, forsikring etc. samtidigt med at jeg skulle vænne mig til et nyt liv. I Svendborg Kommune findes ingen tilbud. Jeg har selv søgt efter den hjælp jeg får.