Nye barselsregler skal få mænd til at tage mere barsel

Øremærker ni uger mere til mænd. Hver femte siger dog pænt "nej tak".
Foto: Colourbox
Lov om øremærket barsel blev fremsat inden jul. Nu er den igen til debat.
På tirsdag den 2. august træder den nye barselsordning i kraft, og det betyder blandt andet, at fædre fremover har 11 ugers øremærket barsel.

Og det glæder formand Lizette Risgaard fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH):

“Vi skriver historie! Fra tirsdag har vi ligestillet barsel til kvinder og mænd i Danmark. Vi har talt om ret til barsel til mænd i årtier. Nu bliver det endelig til virkelighed! Det er både godt for ligestillingen og for fædrenes forhold til deres børn,” skriver hun på Twitter.

Det er både godt for ligestillingen og for fædrenes forhold til deres børn

De nye regler betyder, at hver forælder som udgangspunkt har ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.

Derudover har den gravide stadig ret til otte ugers barsel inden fødslen, som ikke medregnes i de 48 uger.

Lige meget øremærkes

I den nye aftale vil der være 11 ugers øremærket barsel til hver, hvor der i den gamle aftale var 14 ugers øremærket barsel til mor, og to ugers øremærket barsel til far. De resterende uger kunne mor og far frit dele imellem sig.

To af fars øremærkede uger skal stadig holdes i forbindelse med fødslen. De resterende ni øremærkede uger skal afholdes indenfor barnets første leveår. De ni uger kan ikke overdrages og går tabt, hvis ikke far holder dem.

En forælder kan efter fødslen holde mere end 24 ugers orlov med barselsdagpenge, hvis den anden forælder har overdraget orlov til ham eller hende. Men nogle af disse uger er øremærkede den enkelte forælder og kan ikke overdrages til den anden forælder.

Som hovedregel skal de ni uger holdes af lønmodtageren selv inden barnet fylder et år, ellers går de tabt.

Hver femte mand vil ikke bruge barslen

Med reglerne om ni ugers ekstra øremærket barsel til fædre er der udsigt til et betydeligt løft i den andel af familiens samlede orlov, der afholdes af mænd.

I Island og Sverige tager mænd cirka 30 procent af den samlede orlov, i Norge er tallet 20 procent, mens andelen i Danmark og Finland er på godt 10 procent.

Selv om barslen altså bortfalder, hvis man ikke bruger den, så forventer knap hver femte mand ikke at afholde den øremærkede barsel, viser en analyse fra Egmont Fonden.

Det skyldes, at mændene ikke har økonomien til det, eller, som flest af de adspurgte har svaret, at de slet og ret ikke har lyst.

Langt flere børn i fremtiden får længere orlovstid med deres far.

Selv om mange mænd afviser at tage mere barsel, så er manden bag tallene, Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed, optimistisk:

"På den ene side er det et glædeligt resultat, fordi det betyder, at langt flere børn i fremtiden får længere orlovstid med deres far. På den anden side vil der hvert år være en betydelig gruppe, der vælger denne mulighed fra, og hvor nogle af de øremærkede uger ikke bliver udnyttet – i hvert fald indtil de nye regler er blevet den nye norm,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Kortuddannede i provinsen siger "nej tak"

Prognosen viser også, at afvisningen af lang fædrebarsel er betydeligt højere blandt mænd hvis børn ikke er resultat af en planlagt graviditet, hvis børn er født for tidligt, hvis parforhold er i opbrud eller som ikke selv har eller kender andre mænd, som har taget eller vil tage orlov i over én måned.

En mindre del har svaret, at de ikke vil afholde fædrebarsel, fordi de mener, at barnet vil have det bedst med sin mor, eller fordi partneren gerne vil have hele barslen.

Det er især mænd med kortere uddannelser og mænd, der geografisk kommer fra landdistrikter, der har mindre lyst til at holde fædrebarsel, viser analysen.

De nye barselsregler blev til efter krav fra et EU-direktiv og vedtaget af regeringen sammen med støttepartierne og Venstre, mens Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance stemte imod.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi stemte i sin tid for et europæisk fællesskab vedrørende handel og arbejdskraft. Vi stemte ikke for at for at få ændret reglerne for barselsfrihed, vi stemte heller ikke for at få genindført censuren i Danmark. Det er snart på tide at stemme for at melde os ud af al det idioti sydfra.

Løsningen er at sige "mig asyl". Hvis man ikke skal arbejde, behøver man ikke barsel.

God pointe, men den holder jo desværre næppe for os gammeldanskere, men det er måske os der bliver sendt til Rwanda i nær fremtid?

Uden EU ingen fremtid i en verden på vej ind i en ny verdensorden, hvor Europa ikke længere tæller. Uden EU er Danmark på røven for fremtiden.

Den kendsgerning er åbenbart meget svært at forstå for TrailerparkDanmark.

EU blander sig i alt, alt for meget. Det er åbenbart svært at forstå for FastliggerDanmark.

Hej Gunnar,

OK Boomer, mener du så, at alle de danske EU-politikere stemte imod eller endog nedlagde veto, eller hvad mener du?

Peters kommentar vil jeg end ikke kommentere på, han kan jo finde en anledning til at dunke udlændingene i hovedet, uanset hvad debatten så ellers handler om, om det så var den danske jordbærhøst!

Prøv at være lidt fremsynet.

Mvh

Man kan godt se, at nogle af curling-ungerne er kommet i den fødedygtige alder.

Klynk klynk klynk og alting skal finansieres af det offentlige, fordi de producerer nogle unger, der måske bidrager til samfundet om 25-30 år. 🤢🤢🤢🤢🤢🤢

Mig bekendt er det helt frivilligt om man vil gå på barsel, både for moderen og faderen, der er ingen tvang hvis man hellere vil fortsætte med at arbejde og lade en institution passe barnet mens man "passer" sit arbejde. Ikke engang EU kan tvinge forældrene til selv at passe deres barn i stedet for at gå på barsel.

Der skulle stå: Ikke engang EU kan tvinge forældrene til at gå på barsel for selv at passe deres barn i stedet for at gå på arbejde. Det er forældrenes frie valg.

Annonce