Der er rift om de nybagte svende

Nyuddannede faglærte suser ud i job, så snart de har fået deres svendebrev. Ledigheden blandt nye faglærte er den laveste i 14 år.
Foto: Blik- og Rørarbejderforbundet
Forbundsformand Henrik W. Petersen, Blik- og Rørarbejderforbundet
De seneste års økonomiske opsving har for alvor fået beskæftigelsen til at buldre i vejret. Det smitter nu også af på ledighedstallene for nyuddannede, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsen Erhvervsråd (AE).

Det er især gruppen af faglærte, der nyder godt af udviklingen og kan vælge og vrage på jobmarkedet. Alene fra 2020 til 2021 blev andelen af faglærte, der var ledige et halvt år efter endt uddannelse, halveret fra 8,7 procent til 3,9 procent. Det er ifølge chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Mie Dalskov Pihl, det laveste niveau siden 2008.

Ikke set siden før finanskrisen

"Det går godt for beskæftigelsen i Danmark, og der er rift om de faglærte. Det smitter af på tallene. Ikke siden før finanskrisen har andelen af ledige nyuddannede faglærte været så lav som i 2021," siger Mie Dalskov Pihl.

Det er især de nybagte akademikere, der har sværest ved at finde et job.

Ser man på hele gruppen af nyuddannede er billedet dog mere broget. Her er andelen af ledige faldet fra 15,3 procent i 2020 til 8,5 procent i 2021.

Det er især de nybagte akademikere, der har sværest ved at finde et job. Hele 13 procent af de nyuddannede akademikere var ledige et halvt år efter den afsluttende eksamen.

Blandt nyuddannede med korte videregående uddannelser var det cirka 10 procent, mens tallet for de nyuddannede med en professionsbachelor - eksempelvis sygeplejersker, socialrådgivere og folkeskolelærere - var 8,5 procent, der var ledige et halvt år efter endt uddannelse.

En sikker garanti for beskæftigelse

Den lave ledighed blandt nybagte faglærte kommer ikke som en overraskelse for forbundsformand for Blik- og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen, der peger på den voldsomme mangel på faglært arbejdskraft, som mange prognoser har spået.

En sikker garanti for beskæftigelse et langt stykke ud i fremtiden

“For vores vedkommende er en læreplads næsten en sikker garanti for beskæftigelse et langt stykke ud i fremtiden,” siger Henrik W. Petersen til Netavisen Pio.

"Tallene er jo i første omgang udtryk for, at der god gang i beskæftigelsen. Det er der i særdeleshed også i VVS-branchen. Det vil formentlig fortsætte i en lang række år fremad," siger Henrik W. Petersen og peger på, at også den grønne omstilling skaber behov for langt flere faglærte, end der uddannes i dag."

Afgørende for den grønne omstilling

"Vi er jo en af de brancher, der bidrager til den grønne omstilling, fordi vi sørger for vand, luft, gas og varme," siger han.

Efterlyser derfor flere penge til erhvervsuddannelserne

Blik- og Rørarbejderforbundets formand efterlyser derfor flere penge til erhvervsuddannelserne, som udover VVS'ere og blikkenslagere også uddanner blandt andet tømrere, murere, elektrikere og smede.

"Hvis vi skal nå målene om reduktion af CO2-udledningen på 70 procent i 2030, skal der mange flere ind på erhvervsuddannelserne. Det er en af Blik & Rørs mærkesager, at erhvervsuddannelser skal styrkes. Det er også grunden til, at vi støtter kraftigt op om vores unge medlemmer i Lærlingeoprøret," siger Henrik W. Petersen.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mere end glædeligt at de nyuddannede kan få arbejde.
Så skal der gøres noget ved muligheden for at få en læreplads.

Helt enig med Henrik W. Petersen om at få styrket erhvervsuddannelserne og også fuld opbakning til Lærlingeoprøret herfra.

Og så er der lige denne her:

"Det er især de nybagte akademikere, der har sværest ved at finde et job. Hele 13 procent af de nyuddannede akademikere var ledige et halvt år efter den afsluttende eksamen."

Jeg undrer mig stadig over, at man på den måde smider alle akademiske uddannelser i den samme hat, som om det hele bare er det samme eller næsten det samme. Det dækker altså over alt fra biokemikere og bygningsingeniører til dem, der har læst hvidhedsstudier og lignende værdiløst bras.

Ledige akademikere - skær i universiteternes budgetter!

Man må stadig tænke på alm uddannelse og lade en vis andel læse humaniora vi er nogen tidligere voksenlærlinge som gerne vil øge folks alm uddannelses niveau. Eksempeltvis er historie et meget yndet emne blandt mine nuværendr kolleger

Annonce