Historie om Nordfrankrigs prekariat prikker til publikums dårlige samvittighed

’Mellem To Verdener’ er om dem, der skrubber vores gulve. Men også om den kulturelle overklasse, der hævder at kere sig om elendigheden i den nye platformsøkonomi.
Foto: Cinefrance
Juliette Binoche går undercover som rengøringsdame på kanaloverfarten mellem England og Frankrig.
Journalisten Günter Wallraff er næsten ikonisk berømt for at gå undercover for at afsløre livet indefra som tyrkisk gæstearbejder i Tyskland.  

Den franske journalist Florence Aubenas gjorde noget af det samme blandt det mest udsatte fagforeningsløse prekariat i Nordfrankrig for at skrive en dokumentarisk bog herom, og det er der nu, godt ti år senere, kommet den vellykkede spillefilm ’Mellem To Verdener’ ud af.

Marianne (Juliette Binoche) er en kvinde lidt oppe i årene, der ankommer til Nordfrankrig nærmest uden fortid og med akut behov for noget arbejde.

Rengøring er eneste svar for denne kvinde uden egenskaber, men snart danner hun et netværk af søde, men også forarmede mennesker.

Centralt står Chrystéle (Hélene Lambert), der er hård i filten, men også med integritet. Der er også en sød bejler ved navn Cédric, der er spillet af non-skuespilleren Didier Pupin.

Fraregnet glamourøse Binoche, der i kraft af centrale roller hos auteurs som Michael Haneke og Krzysztof Kieslowski er indbegrebet af europæisk kunstfilm, er det en styrke ved den her film, at nærmest samtlige personer minder om nogen, der er samlet op fra samfundets bund og blot placeret på lærredet - også selvom min indre kyniker her og der spurgte mig selv, om man virkelig altid i denne rå virkelighed har råd til at være så søde ved hinanden, som personerne i denne film er.

Her er hjemmerullede cigaretter, dårlige tatoveringer og beskidte toiletter, uden at man får en fornemmelse af elendighedspornografi, blot uhildet realisme.

230 kahytter på 90 minutter

Marianne bliver del af gig-økonomien og opnår et opslidende akkordrengøringsarbejde på færgen mellem Portsmouth og Caen.

Hun kommer til at opleve fattigdommen, arbejdsusikkerheden, den generelle udsathed og de klamme toiletter på sin egen krop.

Det er måske på grund af den geografiske placering i Normandiet, men noget ved scenerne, hvor rengøringsholdet skal nå at rengøre 230 kahytter på 90 minutter, mindede mig om de uforglemmelige landgangsscener i Normandiet i Steven Spielbergs episke D-dag-skildring ’Saving Private Ryan’ - især den nervøse stemning i bådene lige op til at det hele går løs.

Der er også en forventning af forestående kamp hos rengøringsfolkene, selvom det trods alt ikke her er med livet som indsats (i allerførste omgang). Det er umenneskeligt, så mange senge, man skal nå at rede, og så mange lokummer, man skal nå at skrubbe, inden færgen igen får nye gæster myldrende ind.

Og på samme måde som i Spielbergs mesterlige krigsscener mærker man det også her næsten på sin egen krop.

En besk lille stikpille til publikum

Man er tilbøjelig til at forstå, hvis Chrystéle føler sig forrådt, når sandheden om Mariannes skriveprojekt langt om længe kommer for en dag.

Tilbøjelig til at tvivle på, om Mariannes motiver er så ædle, som hun foregiver. Om hun ikke lige så meget er drevet af drømmen om litterær-journalistisk anerkendelse, så man en dag kan få sin egen indsats filmatiseret med Juliette Binoche i hovedrollen.

Filmen kommer med afsløringen af sidstnævntes sande identitet tidligt, så dramaet er ikke bundet op på, at det skal komme som et twist i 11. time. I stedet er ’Mellem To Verdener’ en omgang førsteklasses socialrealisme som engelske Ken Loach eller de belgiske Dardenne-brødrene, tilsat en besk lille stikpille til os blandt publikum, der med cappuccino og et stykke fyldt chokolade i biografmørket, vil tage på sightseeing til socialklasse fem og derefter skynde sig tilbage, hvor der er rent, pænt og kultiveret.

placeholder

‘Mellem To Verdener’ (Originaltitel: Ouistreham). Spillefilm. Instruktion: Emmanuel Carrère. Medvirkende: Juliette Binoche, Didier Pupin, Hélene Lambert, Louise Pociecka. Spilletid: 106 min. Har haft premiere i danske biografer 8. september.

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det Blå Svindlerholds drømmeverden. Masser af billig arbejdskraft til at udfører alt det beskidte arbejde for de velhavende. Sådan bliver det "moderne" Danmark, hvis Det Blå Svindlerhold for magten. Og vejen dertil går gennem en nedskæring af overførelsesindkomster. De lægger nemlig bunden for, hvor lille en løn i Danmark kan være. Falder f.eks. kontanthjælpen, falder mindste lønnen tilsvarende nærmest fra dag et. Det skal kunne betale sig at arbejde siger Det Blå Svindlerhold, men altså, så heller ikke mere. Sjovt nok gælder det-skal-betale-sig-at-arbejde sig kun for lavtlønnede lønmodtagere. Tjener du derimod penge på ikke at rører en finger gennem kapitalinvesteringer gælder det ikke. For her kan det aldrig betale sig at arbejde. Her kommer millionerne helt af sig selv.

Og det som gør det her muligt for Det Blå Svindlerhold er DanmarksDemokraterne, Dansk Folkeparties afløser. Uden deres stemmer kan der ikke indføres et privilegeret liv for de velhavende på bekostning af dem med de laveste lønninger, som kan se frem til en nedslagtning af deres løn- og arbejdsforhold.

Det Blå Svindlerholds
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold
Det Blå Svindlerhold

Nu gik det lige så godt Jeppe, hvorfor får du tilbagefald????
Hvis du ikke kan/vil, så ligeså for mig, derfor:

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???
Er du ikke mand nok til at delagtiggøre os eller er

DU en RØD SVINDLER???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Annonce