Annonce

Debat: Er Danmark en stærk stat?

Er vore dages Danmark en stærk stat? Hvad er en stærk stat egentlig? Dan H. Andersen funderer over disse spørgsmål i dette debatindlæg.
En aften for nogle dage siden sad jeg hjemme og tænkte store og dybe tanker. Det er jo altid en god ide, men denne gang var anledningen, at jeg næste dag skulle være gæst i podcasten Vild Historie. Emnet var Store Nordiske Krig og pesten i København 1711. Den slags ender altid med et spørgsmål om dengang og nu, pesten i 1711 og covid-19 i 2020.

Hvad kan vi lære af det her? Er der nogen sammenhæng? Mine tanker den aften kredsede om den stærke stat. Var det enevældige Danmark 1711 en stærk stat? Er vore dages Danmark en stærk stat? Hvad er en stærk stat egentlig? 

Det var en udmærket session, og værterne Simon Ankjærgaard og Tommy Heisz er vidende og kompetente. Jeg kan kun anbefale deres podcast. Men bagefter tænkte jeg videre over den stærke stat, og hvad der egentlig definerer en stærk stat.

Hvis statens kerneydelse er at sikre ydre grænser, så er der ingen tvivl om, at den danske stat i de første årtier i 1700-tallet var en meget stærk stat. Den kunne føre krig i 11 år fra 1709-1720, danmarkshistoriens længste krig. Holde store hære i felten og store flåder i søen. Med et ret lille administrationsapparat kunne den mobilisere et meget fattigt samfunds ressourcer i en grad, som næppe er set før eller siden i danmarkshistorien.

Slaget ved Helsingborg

Lad mig give blot et enkelt eksempel. Den 10. marts 1710 blev en dansk hær på 15.000 mand afgørende slået ved Helsingborg. Halvdelen af hæren blev reddet hjem, uden våben og heste. Et år senere havde man stablet en ny hær på benene, med våben, udstyr og heste.

I 1711 ramte pesten Helsingør og København, og 23.000 af Københavns indbyggere faldt som pestens ofre. Det var 1/3 af byens indbyggere. Og så i sommeren 1712 invaderede og erobrede den nye danske hær på 15.000 mand den svenske provins Bremen i Nordtyskland. Og det med en fattig befolkning på under en million mennesker i Danmark, Norge og hertugdømmerne samt det løse rundtomkring i verden.

Vi skruer tiden 310 år frem. Det endeligt rigere Danmark med næsten 6 millioner indbyggere kan ikke stille en panserbrigade på 4.000 mænd og kvinder i 2024, som vi ellers havde lovet Nato i 2018. Efter seks år! Brigaden har ikke luftforsvar, hvilket gør den ubrugelig, de nye våben skal integreres, og det tager tid, lang tid.

Nu har forsvaret heller ikke ammunition. Danmark havde en eneste ammunitionsfabrik, som blev lukket, for den var der jo ikke mere brug for, og den spanske eneleverandør har brudt kontrakten, og nu skal forsvaret købe, hvor der ellers er noget at få på det fri marked. Jeg ved ikke, hvilke genier, som traf beslutningen om at lukke fabrikken og arbejde med eneleverandør og et just in time princip på forsvarets ammunition. De samme, som syntes, at der uden konsekvenser kunne spares 1.000 stillinger i skattevæsenet?  

Leverer ikke varen

Den danske stat er meget stor, og dyr er den i hvert fald. I nødsituationer som en epidemi kan den faktisk reagere effektivt. Men stærk? Well, på sin egen bløde feminine og mildt kvælende måde har den næsen i alt, om det så er børnenes madpakker, som skolelærerne kontrollerer for at se, om ulydige forældre har sneget noget sukkerstads ned i den.

Men stærk som i 1711? Nej. Hvis nu en stats kerneydelse er sikkerhed mod ydre fjender, så leverer den danske stat ikke varen. Hæren på nogle få tusind mænd og kvinder har ikke ammunition, materiellet er nedslidt, landet har ikke noget missilforsvar og luftforsvar, de meget avancerede fregatter kan till nød beskytte sig selv, og ubådene er nedlagt. De havde ellers været meget praktiske efter ødelæggelsen af gasledningerne i Østersøen.

Fortsættelse følger: Valget, globaliseringen fremtiden og den stærke stat.

Dan H. Andersen er historiker og forfatter til en række anmelderroste værker, senest Store Nordiske Krig. 1-2. Han skriver faste klummer hver anden uge om dagens politik og samfund i Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I den verden vi befinder os i kan Danmark kun forsvares gennem en organisation som NATO. Alene kan vi intet stille op.

Jeg er enig i at det danske forsvar er blevet decimeret, det er fakta. Og jeg er enig i, at som verden ser ud i dag, hvor det ikke bare er naboer der kan angribe en, så er medlemsskabet af Nato et must.

Vi skal tilbage til minimum de 15.000 stående styrker vi havde i 80erne. Men alene kommer vi nok aldrig til at kunne klare os igen.

Kære Jeppe Lindholm
Hvordan kan Østrig, Irland, Malta og Cypern så eksistere?

Hvor mange russiske soldater er der på Malta lige nu?

@ Peter Jensen,

Det ville måske være en god idé at tjekke landenes tilhørsforhold inden man slynger sådan noget ud. Nok er de ikke medlemmer af Nato, meeeen.......

Der er i alt 27 EU-lande. Udover Danmark er de Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

Alle fire er medlemmer af EU, mon ikke det er derfor.

Danmark er også medlem af EU. Så NATO er overflødig?

Og det bliver jo ikke bedre af at ansatte i forsvaret og deres medsammensvorne har beriget sig på Danmarks bekostning.

Landsskadelig virksomhed bør straffes meget hårdt
.

Uddybe venligst din kommentar, hvem i forsvaret har beriget sig???

Tidligere medarbejdere i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11804695/whistleblower-jeg-blev-su...

HELT enig!

Danmark er ikke en "stærk" stat. Vi er et land der gerne vil "spille med muskler" vi ikke har.
Og klamre os til troen på at andre nok kommer og "redder" os hvis faren er nær. Verdens stater burde nedruste i stedet for at opruste. Ingen vinder nogetsomhelst udover døden.

Uagtet at din modstand mod krig er beundringsværdig og principielt er jeg enig med dig. Jeg går ikke ind for krig. Men jeg lever også i den virkelige verden. Du kan ikke nedruste alene og du kan ikke bestemme om nogen angriber dig, så hvad forestiller du dig et land skal gøre, hvis det bliver overfaldet og invaderet ligesom Ukraine? Bare lade et andet land vade ind over grænserne. Mens vi står og mumler, "Jamen, vi er jo imod krig." Tror du en mand som Putin ville respektere det?
Skulle vi stoppe væbnede konflikter ville samtlige lande i verden skulle blive enige om det, hvornår tror du det vil ske?

Vi ved faktisk lige præcis, hvad der ville ske, for det så vi i 2014, da Rusland rykkede ind i Ukraine for at tage Krim, mens Ukraine intet havde at stå imod med. Så meget for ensidig pacifisme. Og Ukraine er endda det eneste land i historien, som selv frivilligt har opgivet deres atomvåben (arvet fra sovjettiden).

Men Ukraine lærte i det mindste lektien omend på den hårde måde, og har efterfølgende på den mest beundringsværdige måde taget skeen i den helt anden hånd. Resultaterne ser vi i disse tider, og de taler vist for sig selv.

Ika, jeg har ikke Putins mail adresse - måske du kan få den på den russiske ambassade: embrusdenmark@kdmid.ru

når du så har fået den skriver du til Putin og foreslår at rusland nedruster - og efterfølgende skriver du her på PIO hvad Putin svarede
.

Det er ikke verdens landes almindelige borgere der skal lede NEDRUSTNING. Det er der ledere til. Folk der styrer de enkelte lande. I samlet flok burde de stå frem som foregangsmænd for FRED. Og NEDRUSTNING. Instanser er der nok af.Mest stemt for krig. Som om krig fører til andet end død.
Ingen burde sige JA til militærtjeneste. Skræmmende når selv KVINDER nu ses gå ind i hæren. Som om det ikke er mere end nok at mænd vil bruge deres kostbare TID der.

"Ingen burde sige JA til militærtjeneste."

Ika - jeg tvivler på at du ved hvad der foregår i Ukraine - og hvorfor ukrainere siger JA til militærtjeneste
.

@ Ika

Du virker som et hjertensgodt menneske, der bare vil din næstes bedste, det er beundringsværdigt.

Men, for der er et men, man kan ikke kun tænke med hjertet, man er også nødt til at tænke med hjernen, tænke logisk og realistisk. Hvor ville jeg ønske at deu havde ret, hvor ville jeg ønske at tingene var så lette, det er de ikke. Ensidig nedrustning er aldrig gået godt. Der er onde mennesker i verden og grådigheden er større end nogensinde før.

Mennesket er en stridbar art, vi er som art nok det mest onde og nedrige der findes. Det er realiteterne.

Vesten synger på sidste vers... Sådan er det.

Krigen i Ukraine er ikke bare et opgør mellem Ukraine og Rusland. Det er optakten til et opgør mellem Vesten og stort ser resten af verden.

Det er nu, der for alvor er tid til omtanke i vesten. For sådan et opgør kan vesten ikke vinde.

Annonce