Annonce

Fem gode grunde til at fortsætte den røde uddannelsespolitik

Landsformand for Frit Forum, Birk Grave, opfordrer til at holde fast i den røde linje på uddannelsesområdet. Uanset hvordan en ny regering måtte se ud.
Foto: Frit Forum
Birk Grave, landsformand, Frit Forum
Folketingsvalget nærmer sig med hastige skridt, og på toppen af ønskelisten for mange unge ligger uddannelsespolitik. Uddannelsernes rolle som fundamentet for fremtidens samfund fylder forsvindende lidt i valgkampen, på trods af at den næste regering kan komme til at ændre både i folkeskole, erhvervsuddannelser og videregående uddannelser.

Her er fem gode grunde til, at den røde regerings uddannelsespolitik skal fortsætte efter valget.

1.Regeringen har lagt kernefagligheden lokalt

Under den nuværende regering har alle kommuner i landet fået mulighed for at drive folkeskole på en ny måde, fri for mange statslige regler. Som børne- og undervisningsministeren sagde det: 

”I modsætning til frikommuneforsøgene er det ikke enkelte regler, man kan få frihed fra, men omvendt: man får frihed fra dem alle sammen på nær nogle enkelte”. Under tidligere borgerlige regeringer har vi set en øget centralisering. Det skal vi undgå på landet folkeskoler og derfor er fri folkeskoler så vigtigt.

2. Penge 

Man kommer ikke uden om, at når det kommer til uddannelse, betyder penge meget. Siden 2019 er der blevet investeret næsten 5 milliarder kroner til uddannelsessektoren. Pengene kommer primært fra 2,8 milliarder kroner i nye investeringer i uddannelse. Derudover har det været enormt vigtigt, at regeringen har annulleret store besparelser for vores alle sammens uddannelser herunder grønthøsterbesparelserne på 2 procent om året.

3. Solidaritet i uddannelse

Regeringen har stået fast på, at uddannelsessystemet skal være solidarisk. Det betyder at pengene ikke bare skal skydes i længere videregående uddannelser og øget akademisering, men skal gå bredt til uddannelse, og først til dem der har mindst. Derfor er mere end halvdelen af de nye investeringer gået til folkeskole og erhvervsuddannelser.

Det skaber sammenhængskraft i vores land og understøtter, at ingen uddannelser er mere værd end andre. Dertil kommer også en ny aftale om FGU’en, (Forberedende grunduddannelse, red.) som giver mere end en halv milliard til unge under 25, der ikke er i gang med en ungdomsuddannelse eller job.

4. Uddannelse igennem hele livet 

I denne regeringsperiode er VUC og AMU blevet styrket, som giver en konkret mulighed for voksne til at dygtiggøre sig inden for relevante fag. Derudover er uddannelsesloftet blevet fjernet, og det er foreslået, at de universitetsstuderende skal have mulighed for at dele deres kandidat op i to med erhvervserfaring imellem. Sådan skaber vi bedre mulighed for tidssvarende uddannelse igennem hele livet.

5. Praksisfaglighed 

Denne regering har sat praktisk anvendelig faglighed i højsædet. De fire ovenstående punkter peger alle mod, at en uddannelse skal give folk kompetencer, der er reelt gavnlige enten i deres videre uddannelse eller til arbejdsmarkedet bagefter. Dertil kommer nye forslag i ´Danmark kan mere III´ om erhvervsretning af universitetsuddannelserne og en øget mulighed for at tage sin kandidat i samarbejde med en virksomhed.

De nævnte fem grunde er bare noget af det, der gør det så utroligt vigtigt, at den næste regering, blå, rød eller noget midt i mellem, vil holde fast i den røde uddannelsespolitik.

Det er det eneste, der i min levetid har vist sig, at styrke uddannelsessektoren over hele linjen.

Birk Grave er landsformand i den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Rød politik er for mennesker. Blå politik er for penge.

Så præcist kan det med få ord siges. Den sætning siger rigtig meget.

Annonce