Ny radikal leder

Martin Lidegaard ny politisk leder for De Radikale - næstformanden i gruppen er Samira Nawa
Foto: Kasper Thorlak
Martin Lidegaard, politisk leder, Det Radikale Venstre
Martin Lidegaard, tidligere udenrigsminister, er ny politisk leder for De Radikale. Og Samira Nawa er næstformand i den radikale gruppe.

Den nye lederduo præsenterede sig selv torsdag aften i kølvandet på, at partiets hidtidige leder, Sofie Carsten Nielsen, onsdag trak sig oven på et folketingsvalg, som mere end halverede partiet. Ved valget i 2019 fik partiet 16 mandater. I tirsdags blev det kun til syv taburetter.

Sofie Carsten Nielsen begrundede sin afgang med, at "mandatet er for svagt" - med henvisning til, at hun kun fik 2.467 personlige stemmer i hendes kreds, Københavns Omegns Storkreds. Mod 8.955 stemmer i 2019. Senere onsdag stod det klart, at selv om hun har trukket sig som formand, så fik hun det ene mandat, der tilfaldt partiet i Københavns Omegns Storkreds.

"Vi er begge valgt enstemmigt"

"Vi er begge valgt enstemmigt," meddelte Martin Lidegaard på et pressemøde  kl. 18.30 torsdag aften.

På borgen var præsentationen ventet tidligere på dagen, men den radikale folketingsgruppe havde taget sig god tid, forklarede Lidegaard:

"Vi har brugt dagen på at tale os sammen. På den måde har det egentlig været en stærk oplevelse. Det tror jeg godt jeg kan tillade mig at sige hele vejen rundt," sagde Lidegaard og føjede til:

Vi har været nogle svære år igennem

"Vi har været nogle svære år igennem," med henvisning til, at De Radikale i begyndelsen af oktober 2020 mistede deres forrige leder, Morten Østergaard, under et dramatisk gruppemøde, hvor Morten Østergaard måtte erkende, at det var ham, der år tilbage uinviteret havde lagt en hånd på partifællen Lotte Rods lår.

Enden på gruppemødet oktober 2020 blev, at Morten Østergaard trak sig som politisk leder.

Få dage senere oplyste det radikale folketingsmedlem, Katrine Robsøe, at Morten Østergaard også havde krænket hende. Forinden havde Morten Østergaard taget sygeorlov. Østergaard vendte dog aldrig tilbage til Folketinget. I stedet valgte han efter nogle måneders orlov helt at forlade politik.

Lidegaard stillede op mod Sofie Carsten Nielsen i det efterfølgende kampvalg om lederposten. 12 stemte for Sofie Carsten. Kun fire stemte for Lidegaard.

Nej til modtagecenter i Rwanda

Lidegaard har især under Østergaard forfægtet en mindre konfrontatorisk linje.

Torsdag aften understregede han dog, at han står bag partiets ultimative krav om, at en socialdemokratisk ledet regering skal droppe sine planer om at oprette et modtagecenter for asylansøgere i det østafrikanske land, Rwanda:

"Vi kan ikke se os selv i den model, der er lagt frem af regeringen."

Han forklarede, at De Radikale i stedet ønsker en model med et fælles EU-modtagecenter i Afrika. Ikke i Rwanda, men snarere et sted i Nordafrika.

Martin Lidegaard blev tirsdag valgt med et flot personligt stemmetal: 7.167 personlige stemmer i Nordsjællands Storkreds.

Samira Nawa er valgt i Københavns Storkreds - med hele 6.302 personlige stemmer i ryggen.

Tidligere minister tilbage på borgen

Den radikale folketingsgruppe består efter valget af følgende syv personer:

Martin Lidegaard, Samira Nawa, Zenia Stampe, Lotte Rod, Katrine Robsøe, Christian Friis Bach og Sofie Carsten Nielsen.

Christian Friis Bach er tilbage på borgen efter en pause på syv år.

Friis Bach trak sig som udviklingsminister i 2013 som en udløber af skandalen omkring Lars Løkke Rasmussen, der fløj businessclass 15 gange for over 770.000 kroner som formand for den globale, grønne udviklingsorganisation, Global Green Growth Institute(GGGI). Svarende til godt 51.000 pr. flyvning.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Med en ny mand i spisen for De Radikale Venstre bliver der længere mellem de ultimative krav. Selvom der stod en i baggrunden og hun viskede højt der godt kan komme nogen - Vi ved jo godt alle sammen, hvordan den her "moderne" verden fungere, når det kommer til det ultimative :-)

Danmarks statistik har afsluttet sin kontrol af valget og Rød blok har 90 mandater og blå blok 89 mandater. Moderaterne er uden for indflydelse og alle 16 mandater er flyttet ned til pølsevognen for at spise røde pølser. De Radikale Venstre er igen de afgørende stemmer i en regeringsdannelse. Martin Lidegaard har sagt en et parti regeringen ikke kommer igen. Så hvad nu Lidegaard? Du gjorde den jo godt som udenrigsminister sidste gang :-)

De Radikale er en katastrofe. At de har fået et kønnere ansigt på formandsposten ændrer ikke på, at Radikale er et borgerligt parti.

Lidegaard er kun leder på papiret. Han skal danse efter de 5 damers pibe.
Kønt bliver det ikke.

Det stod i hvert fald tydeligt for alle efter deres pressemøde, at han ikke har mandat til den pragmatiske linje, alle udenfor RV havde håbet, han som ny formand ville køre.

Selvom Martin Lidegård er den mest sympatiske fra,Radikale er det desværre nok rigtigt Han ikke får lov og være det..

Martin Lidegaard er blevet formand for de Radikale, men det er den islamiske Samira Nawa der har folketingsgruppens tillid og dermed formanden.

Hvorfor har de så enstemmigt i gruppen valgt Martin Lidegaard???

Hvis De Radikale Venstre går i samspil med Moderatere og Liberal Alliance er det sidste gang de kommer i folketinget. En gang halvering igen overlever de ikke.

Annonce