Annonce

Enhedslisten lukker landskontor: Græsrødderne raser

Partiet lukker sit mangeårige kontor i indre København og flytter til Christiansborg i en spareøvelse. Medlemmerne frygter for partistrukturen og indflydelsen.
Foto: Enhedslisten, Flickr
Enhedslisten har helt tilbage fra partiets spæde dage i begyndelsen af 1990’erne haft landskontor i Studiestræde 24 i indre København. Men den epoke er ved at være slut.

Netavisen Pio erfarer, at partimedlemmerne har modtaget en mail, som informerer om at landskontoret i Studiestræde skal flyttes over på Christiansborg. Det sker som led i en spareøvelse, men det er bestemt ikke noget som modtages med glæde hos partiets græsrødder, som frygter for medlemsdemokratiet.

Utilfredshed på Facebook

Netavisen Pio har set en række opslag fra en lukket Enhedslisten-gruppe på Facebook. Her er der flere af partiets medlemmer og aktivister, som raser over beslutningen, som ses som et forsøg på at indføre øget topstyring og dermed mindske medlemmernes indflydelse på den førte politik.

”Hvor er det dog en bedrøvelig mail, vi medlemmer lige har modtaget. Inden jeg kommenterer yderligere på indholdet, hvis man orker det, så tror jeg bare, at jeg vil sige, at man må håbe, vi ikke ryger ud af Folketinget for så er partistrukturen da nærmest helt væk,” skriver et medlem i gruppen.

”Så er der lige udsendt en ”partimail” hvor de ”nødvendige” besparelser regnes op. Jeg betvivler ikke, at noget må der gøres, men samtidig virker det som om, man bruger den dårlige økonomi efter valget til administrativt at lave nogle af de ændringer, som man ikke har kunnet få igennem via årsmøde,” lyder det fra et andet medlem.

Intern diskussion efter dårligt valgt

Utilfredsheden i Facebook-gruppen kommer i en tid, hvor Enhedslistens organisation er til debat. Ved folketingsvalget 1. november gik Enhedslisten 1,8 procentpoint og fire mandater tilbage og partiet ligger nu på 5,2 procent og 9 mandater. Tilbagegangen betyder også at partiet mister en del af sin statsstøtte..

Det utilfredsstillende valgresultat har givet anledning til en intern diskussion om partiets fremtid. Diskussionen blev startet af tidligere medlem af Folketinget og politisk ordfører, Pernille Skipper, som på grund af partiets regler ikke kunne stille op igen, og derfor forlod Folketinget.

Det, medlemmerne primært bliver bedt om at bruge deres tid på, er procedurer, årsmøder, delegeretmøder, generalforsamlinger og diskussioner om referater i stedet for at udvikle politik

I en kronik i Politiken 12. november argumenterede hun for, at Enhedslisten bør moderniseres, da organisationsstrukturen minder om den venstrefløjspartier havde tilbage i 1970’erne. Hun mener, at partiet bruger for meget tid på formaliteter og interne diskussioner i stedet for at lave konkret politik.

”Det, medlemmerne primært bliver bedt om at bruge deres tid på, er procedurer, årsmøder, delegeretmøder, generalforsamlinger og diskussioner om referater i stedet for at udvikle politik, tale med mennesker og ikke mindst overbevise folk om, at Enhedslisten både er visionært, tillidsvækkende og ikke mindst i stand til at forandre Danmark og verden til det bedre,” skrev Pernille Skipper.

Helt forkert beskrivelse

Pernille Skippers udmelding ligger på linje med dele af partiet, særligt kredsen omkring folketingsmedlem Pelle Dragsted, som har en uofficiel titel af chefideolog i partiet, og partiets nuværende ordfører Mai Villadsen.

Jeg mener, det er en helt forkert beskrivelse af, hvordan det foregår i Enhedslisten

Men blandt ældre folketingsmedlemmer og medlemmer på den ”gamle venstrefløj” i partiet var begejstringen til at overse.

”Jeg mener, det er en helt forkert beskrivelse af, hvordan det foregår i Enhedslisten. Jeg synes ikke, vi har behov for at komme til at ligne de andre topstyrede partier. Dem har vi nok af i forvejen,” siger Per Clausen, rådmand i Aalborg og medlem af partiets hovedbestyrelse, til Jyllands-Posten dagen efter Skippers kronik.

Simmel: Svært at få adgang til maskinrummet

På venstrefløjsmediet Solidaritet har Jonathan Simmel, tidligere medlem af Folketinget og nuværende medlem af hovedbestyrelsen, et debatindlæg om partiets udfordringer efter valget, hvor han blandt andet skriver: 

”Dertil kommer at Enhedslisten igennem en årrække har haft et kæmpe ressourcecenter for politikudvikling på Christiansborg. Til tider har det næsten lukket sig om sig selv, og det har været svært for partiets politiske udvalg at få indflydelse eller have direkte adgang til maskinrummet.”

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ganske enkelt noget svineri, at have flere kontorer så tæt på hinanden midt i København midt under en klimakrise, samtidig med at studerende ikke kan bo i byen. Der bør indføres en daglig klimaafgift på 33 kroner pr. m2 partikontor.

P.S. Hvor mange syriske kvoteflygtninge og familiesammenførte bor der på Studiestræde 24 og på Christiansborg?

“forandre Danmark og verden til det bedre,”

Pernille Skippers udmelding ligger på linje med dele af partiet, særligt kredsen omkring folketingsmedlem Pelle Dragsted, som har en uofficiel titel af chefideolog i partiet,

Jeg synes ikke, vi har behov for at komme til at ligne de andre topstyrede partier. Dem har vi nok af i forvejen,” siger Per Clausen, rådmand i Aalborg og medlem af partiets hovedbestyrelse.

Afladspartiet Enhedslisten kommer mere og mere til at ligne en religiøs bevægelse!

Med gud på toppen og få apostle og salg af afladsbreve til alle danskere i form af CO2 afgifter.

Så vil du/I overleve dommedag med havstigninger, tørke, oversvømmelser, storme, tåge og stille vejr, hvor ingen kendte teknologier kan fremskaffe strøm eller energi!

Men hvis du/I bare betaler jeres CO2 afgifter, ja, så bliver Danmark og verden til et bedre sted!

Pest eller kolera?

Enhedslisten eller Pape?

Vi lever i de sidste tider!

En retorik som Enhedslistens præster er lykkedes med!

43% af de unge imellem 15-25 mistrives!

Forældre ved ikke deres levende råd!

Men alle ypperstepræster på Christiansborg har nu fundet løsningen:

Sammen med Enhedslisten udsteder vi afladsbreve - såkaldte CO2 afgifter på alle erhverv!

Så finder vælgerne ro i sindet!

Og vi får masser af penge til velfærdsstaten!

Klimaet står heldigvis ikke til at reddes!

Pengemaskinen kører indtil en eller anden uden for Christiansborgs tykke mure, opdager fidusen!

Selv den hjemløse skal betale CO2 afgiften. Med mindre en barmhjertig farisær kommer forbi med en økologisk Fur-øl!

Middelalderen er genindført her i de sidste tider!

Afladshandlen der en gang for alle sikrede velfærdssamfundet!

Enhedslisten har ingen tillid til vælgerne/folket/borgerne/mennesket!

Mennesket har brug for en gud. En pave! Et afladssystem!

Så kirken/velfærdssystemet - næstekærligheden - er lagt i faste rammer!

Luther gjorde allerede i 1500-tallet oprør imod systemet!

Mennesket kan godt selv!

Som vi viste det under pandemien!

I lille Danmark!

Tænk hvis Danskerne skulle have betalt 5.000 kr. for hver vaccine og stik!

Som en slags CO2 afgift imod befolkningernes undergang på grund af sygdom!

Den næste undergang hedder klimaet!

Her er ingen gratis vaccine!

Derfor hopper alle på Enhedslisten afladssystem!

Selvfølgelig vil vi alle gerne ud af skærsilden -klimakrisen- ja, jeg betaler mig fra det!

Jeg køber et afladsbrev - CO2-afgifter!

Så er verden reddet! Vupti!

“ forandre Danmark og verden til det bedre,”

Alle Enhedslistens partikontorer overalt i lille Danmark bliver til herberger.

Og en dag kommer Maria og Josef forbi!

CO2-undfangelsen har for længst fundet sted!

Aksel Jensen - hvad mener du om at Rosa Lund, på grund af sygdommen sklerose, bliver nødt til at at tage sygeorlov fra folketinget, da hun skal behandling med en ny medicin der giver bivirkninger???

Du springer jo let hen over emnet i denne artikel:

https://piopio.dk/efter-sygemelding-stor-stoette-fra-baade-roede-og-blaa

https://piopio.dk/comment/31456#comment-31456

Aksel Jensen - har du nogen menneskelige egenskaber eller er du bare ude på at se dit eget navn på tryk???

Annonce