Annonce

Fagforening skaffer millioner til medlemmer

FOA har i 2022 sikret en kvart milliard kroner til medlemmer i erstatningssager om arbejdsskader. Det halter dermed stadig med arbejdsmiljøet, mener forbundet.
Foto: FOA
Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA.
En ny opgørelse fra FOA viser, at det i 2022 lykkedes fagforbundet at skaffe erstatninger for arbejdsskader til medlemmerne for hele 270 millioner kroner.

”De her tal fortæller mig to ting: For det første at der fortsat er kæmpe udfordringer med arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser i Danmark, og for det andet at det kan betale sig at have en fagforening i ryggen, når uheldet er ude,” siger Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA i en pressemeddelelse.

Brug for en langsigtet aftale

Maria Melchiorsen mener, at det bør have topprioritet hos den nye beskæftigelsesminister, Ane Halsboe-Jørgensen(S), at lave et bredt forlig om en langsigtet aftale for arbejdsmiljøet. Forebyggelse er nemlig klart at foretrække fremfor erstatning.

”Pengene bør jo bruges til forebyggelse af arbejdsskader, ikke til erstatning. For alle erfaringer viser, at antallet af arbejdsskader kan nedbringes markant, hvis man prioriterer et godt arbejdsmiljø ude på de enkelte arbejdspladser,” siger Maria Melchiorsen.

Tal for Arbejdsmarkedets Erhvervssikring viser, at området ’Sundhedsvæsen og foranstaltninger’ er den branche, som er hårdest ramt af arbejdsskader. Der udbetales her årligt erstatninger for mere end 800 millioner kroner.

Manglende anerkendelse af psykiske skader

Erstatningerne er oftest givet for fysiske arbejdskader. Maria Melchiorsen understreger derfor, at erstatningsbeløbet ville have været højere, hvis det ikke var så svært, som det er nu, at få anderkendt psykiske skader som arbejdskader

”Vi ved, at FOAs medlemmer også kæmper med det psykiske arbejdsmiljø. Det kan man bare ikke læse af tallene. Men det er et kæmpe problem– både at det psykiske arbejdsmiljø er så belastet, men også at de psykiske skader ikke anerkendes som arbejdsskader.”

 FOA. Udbetalingerne af erstatninger er indrapporteret fra FOAs afdelinger. Ikke alle afdelinger benytter samme system. Det totale beløb er derfor et minimum.
Kilde: FOA. Udbetalingerne af erstatninger er indrapporteret fra FOAs afdelinger. Ikke alle afdelinger benytter samme system. Det totale beløb er derfor et minimum.

 

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund med cirka 172.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så vil jeg bare sige godt gået og fortsæt det gode arbejde. Og tak til PioPio for at sætte fokus på vigtige områder som dette, som de store aviser og TV-stationer jo ikke plejer at bruge tid og plads på.