Pladsmangel i Folketinget: Nyt parti må blive på høloftet 

Aldrig før har Folketinget stået i så store pladsproblemer som efter valget 1. november, der betyder at hele 12 partier er rykket ind på Christiansborg
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Moderaterne har midlertidigt til huse på høloftet
Hele 12 partier blev ved valget 1. november repræsenteret i Folketinget. Heraf to helt nye partier, nemlig Moderaterne og Danmarksdemokraterne.

12 partier med tilhørende ansatte og sekretariater betyder, at Folketinget har store problemer med at få plads til alle.

Samtidig har de rekordlange regeringsforhandlinger betydet, at Folketinget har udskudt en del af lokalfordelingen til nu.

Sorteper i det store puslespil om lokalerne er - indtil nu - Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, der stormede ind på “Borgen” med hele 16 mandater.

Partiet har siden valget måttet tage sig til takke med helt midlertidige lokaler oppe under loftet i den del af Christiansborg, der hedder Ridebanen. Området benævnes kærligt “høloftet”.

Trapperne op til høloftet er smalle. Lokalerne har langt fra den standard, som resten af Borgens lokaler har. Området ligner mest noget man kender fra et ældre, ikke moderniseret sommerhus.

Smalle trapper fører op til høloftet, hvor Moderaterne midlertidigt har til huse

 

De fleste af lokalerne er udtalt kolde. Så kolde at flere af Moderaternes folkevalgte i den koldeste tid har søgt midlertidigt ly i andre partiers lokaler.

Først efter nytår kan Moderaterne formentlig rykke ind i blivende lokaler i det der kaldes Proviantgården, der ligger mellem Christiansborg og Det Kongelige Bibliotek. Nemlig i de lokaler, som Enhedslisten hidtil har haft. De er nu ved at blive sat i stand og blive klargjort.

Overtager Rigsarkivet

På længere sigt lysner det for Folketinget rent pladsmæssigt. Folketinget overtager nemlig 1. januar formelt Rigsarkivets gamle hovedbygning, der ligger lige over for Folketinget med facade ud til Rigsdagsgården.

Med Rigsarkivets gamle hovedbygning med to tilhørende sidelbygninger kommer Folketinget til at råde over ekstra 10.000 kvadratmeter.

Folketinget overtager formelt Rigsarkivet 1. januar

 

Men der vil gå en rum tid, før Folketinget kan rykke ind i de gamle lokaler, som virkelig trænger til en kærlig hånd. To af etageadskillelserne udgøres i øvrigt ikke af trægulve, men af metalrister.

Minkkommissionen, som afsluttede sit arbejde i sommer, havde i øvrigt sit sekretariat i Rigsarkivets gamle hovedsæde.

Folketinget bruger nu midlertidigt en del af bygningen til IT-undervisning.  

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Sæt antallet af Folketingsmedlemmer ned til 100. Problem løst.

Ændring af antal folketingsmedlemmer vil kræve en folkeafstemning og efterfølgende en ændring af grundloven, desuden skal der altid være et ulige antal medlemmer for at undgå stemmelighed ved afstemningerne.

Man kan sagtens omgå grundlovens krav i praksis. Det gør man allerede i dag med clearing ved afstemningerne. Disse clearingsaftaler kan man blot udvide, så 79 medlemmer altid bliver hjemme på sofaen og ikke fylder på Christiansborg. Så er der plads nok.

Der er alligevel kun 179 medlemmer samlet på Christiansborg, når der er fest.

Annonce