Annonce

“Slut med dårlige undskyldninger. Der er udmærket plads til mere i løn”

Lønmodtageres købekraft har ikke været så udhulet siden 1950, ifølge nye tal. Derfor må arbejdsgiverne til lommerne, lyder det fra fagforbund.
Foto: HK Privat
Anja C. Jensen, forbundsformand, HK
Danske lønmodtageres løn er blevet mindre værd på grund af inflationen. Faktisk skal vi helt tilbage til 1950 for at finde et lignende fald i reallønnen.

Det skriver DR på baggrund af foreløbige tal for privatansatte fra Dansk Arbejdsgiverforening og beregninger fra Danske Bank.

Inflationen har været større end lønstigningerne, og derfor er lønnen, ifølge Danske Banks beregninger, endt med at være udhulet med 3,9 procent.

Plads til chefbonusser, men ikke lønforhøjelser?

Ifølge fagbevægelsen taler tallene sit tydelige sprog om, at der er brug for lønstigninger, som kan mærkes i de igangværende overenskomstforhandlinger.

”Det her er logik for burhøns. Eller arbejdsgivere om du vil. En helt almindelig lønmodtagers penge er mindre værd i år, end de var sidste år. Inflationen rammer uforholdsmæssigt hårdt og efter flere år med løntilbageholdenhed, så er det kun på sin plads, at arbejdsgiverne kommer medarbejderne mere i møde,” siger Anja C. Jensen, forbundsformand i Danmarks næststørste fagforbund, HK Danmark, til Netavisen Pio.

Men der er sjovt nok altid plads til skattelettelser, overskudsdeling med aktionærerne og bonusser til bestyrelser og topchefer

HK-formanden fortæller, at hun er træt af at høre på, at der aldrig er plads til lønstigninger. I opgangstider peger man på konkurrenceevnen. I nedgangstider undskylder man sig med, at virksomhederne fattes penge. Og her i en inflationstid, så må man endelig ikke puste til en løn-pris-spiral.

”Men der er sjovt nok altid plads til skattelettelser, overskudsdeling med aktionærerne og bonusser til bestyrelser og topchefer. Slut med dårlige undskyldninger. Der er udmærket plads til mere i løn. Både, når vi ser på samfundsøkonomien – og i virksomhedernes regnskaber, der fortsat buldrer derudad,” lyder det fra Anja C. Jensen.

Opbakning fra 3F

Hos 3F har man flere ting med til forhandlingsbordet, og den høje inflation rykker lønspørgsmålet op på prioriteringslisten.

”Det er klart, at når vores medlemmer har svært ved at betale deres regninger, så er løn et endnu større og vigtigere emne ved de her forhandlinger. Uvisheden om inflation og arbejdsudbud gør det svært at ramme det rigtige punkt på skiven, men det er vores fornemmeste opgave at finde et godt resultat for lønmodtagerne, siger Jan Villadsen, formand for 3F Transport til Netavisen Pio og fortsætter:

“Vi skal ind sammen med arbejdsgiverne og finde nogle løsninger for lønmodtagerne, som bliver hårdt ramt af inflationen. De her tal viser endnu engang, at det er alvorligt.”

Udover løn, så er nogle af de emner, som Jan Villadsen har med til overenskomstforhandlingerne blandt andet: Misbrug af nultimers-kontrakter, underleverandører og arbejdsmiljø.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Gennem efterhånden mange år har man fra lønmodtagerside over en bred kam ageret ansvarligt og udvist samfundssind, hvilket jo også er en god ting, hvis det bare gælder begge veje. Det sidste har det dog haltet en del mere med, så skru endelig bissen på denne gang.

MIn løn stof stille i firserne og vi fik ikke højre løn ved de kommende løn forhandlinger. årsagen er at vi skubber til inflationen igen. er det det vi ønsker. der skal findes forbedringer inden for overenskomsten, senior dage, ekstra feriedage med løn eller noget andet. det kan mærkes hos arbejdsgiver men skubber ikke til inflationen. vær nu kreativ.