Virksomhed fyrede fagligt aktiv: Nu har retten talt

En jysk plastvirksomhed skal betale bod på 100.000 kroner. Dommen er en vigtig sejr for fagbevægelsen og den danske model, lyder reaktionen fra FH.
Foto: Jesper Ludvigsen
Morten Skov Christiansen, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Arbejdsretten har idømt en nordjysk plastvirksomhed at betale en bod til 3F på 100.000 kroner. Det har den fordi virksomheden fyrede en fagligt aktiv 3F’er og dennes kollega, som førstnævnte havde hjulpet til at blive valgt som tillidsrepræsentant.

Det oplyser Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, som har ført sagen på vegne af fagforbundet 3F, i en pressemeddelelse.

Fyringen af tillidsrepræsentanten blev afgjort ved forlig. Det var derfor fyringen af 3F’eren, som blev afgjort i Arbejdsretten.

Næstformand Morten Skov Christiansen fra er skuffet over virksomheden, men glad for dommen.

”Det er dybt skuffende, at en dansk virksomhed nu – ligesom vi har set udenlandske virksomheder gøre det – går efter fagligt aktive og tillidsvalgte. Derfor er dommen en vigtig sejr for os,” siger Morten Skov Christiansen.

Fyret på grund af ordrenedgang?

Få timer efter valget af tillidsrepræsentanten modtog de to medarbejdere et brev på deres hjemmeadresse, hvori der stod, at de begge var opsagt med øjeblikkelig virkning og fritstillet.

Fyringen begrundede arbejdsgiveren med en ordrenedgang i virksomheden og altså ikke deres faglige engagement.

Fyringen skyldes, at han som faglig aktiv havde organiseret valget af en kollega som tillidsrepræsentant

Men den begrundelse købte Arbejdsretten ikke. Det skyldtes blandt andet, at de to medarbejdere allerede dagen før fyringen fremgik af vagtplanen for den kommende periode.

Påstanden var altså ikke tilstrækkeligt begrundet.

”Fyringen skyldes, at han som faglig aktiv havde organiseret valget af en kollega som tillidsrepræsentant. Arbejdsgiver kunne ikke afkræfte denne formodning alene med en forklaring om, at fyringen skyldes økonomi og ordrenedgang,” lyder det fra advokat i FH, Lene Casadepax, der har ført sagen for 3F.

Fagligt aktive skal ikke frygte forfølgelse

FH ser dommen som principiel, og den viser ifølge næstformanden tydeligt, at der er et pres på fagligt aktive medarbejdere.

Derfor er det vigtigt at sende et signal til arbejdsgivere om at respektere den danske model.

Det er uacceptabelt, at de aktive, der organiserer det faglige arbejde, er i skudlinjen

”Her har vi endnu en sag, der viser, at virksomheder ikke omkostningsfrit kan fyre og chikanere medarbejdere, der er fagligt aktive. Det er selve fundamentet i den danske model, at vores medlemmer kan organisere sig, være aktive og støtte valg af tillidsrepræsentant uden selv at komme i skudlinjen”, siger Morten Skov Christiansen.

Han understreger, at fagligt aktive medlemmer altid kan regne med FH’s støtte.

”Et fagligt aktivt medlem, der engagerer sig og støtter sin tillidsrepræsentant, har vores fulde støtte. Det er uacceptabelt, at de aktive, der organiserer det faglige arbejde, er i skudlinjen, og ender med at blive fyret, fordi de støtter kolleger i at stille op som tillidsrepræsentant og blive valgt.” 

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"En jysk plastvirksomhed" - hvilken?

Annonce