Trods blåstempling: Søren Gades lukrative bijob møder mere kritik

Ifølge ekspert kan folketingsformandens dobbeltrolle skade tilliden til folkestyret.
Foto: Venstre
Søren Gade (V), formand for Folketinget
Folketingets formand Søren Gade (V) blev mødt med kritik, da han valgte at beholde flere hverv ved siden af sin formandspost.

Det var især den lønnede post som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn, som gjorde at Søren Gade blev kritiseret for mulig inhabilitet.

Årslønnen som formand for Folketinget ligger på 1,7 millioner kroner, og som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn får Søren Gade 300.000 kroner årligt.

Gades netværk og erfaring 

Til Jyllands-Posten forklarer Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen tirsdag, hvorfor Søren Gade i sin tid fik posten som bestyrelsesformand for den kommunalt ejede Esbjerg Havn.

Borgmesteren forklarer, at det især var Venstre-politikerens erfaring fra både det offentlige og private, foruden politiske forbindelser blandt andet i Europa-Parlamentet, som gjorde, at han blev tilbudt posten.

Søren Gade har udover forsvarsministerposten og medlemskabet af Europa-Parlamentet været direktør for landbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer.

det kan i sig selv skade tiltroen til folkestyret

På Copenhagen Business School forsker Carl Krag Egerod i lobbyisme, og han ser ikke på Søren Gades bijob uden bekymring.

”Én ting er, at man kunne være nervøs for, at han varetager Esbjerg Havns præferencer i Folketinget, men selv hvis det ikke var tilfældet, er det jo et problem, at det kan se sådan ud, for det kan i sig selv skade tiltroen til folkestyret,” siger Benjamin Carl Krag Egerod til Jyllands-Posten.

Ikke imod reglerne, men imod kutymen

Det ikke er imod reglerne at beholde ulønnede og lønnede hverv ved siden af formandsposten, men det har været kutyme at forrige formænd er udtrådt af deres hverv.

Formanden for Folketinget skal udtræde af andre hverv, medmindre han selv vurderer, at der ikke vil være vanskeligheder ved at fortsætte i disse stillinger, lyder det i reglerne.

Dog kan Folketinget også bestemme at en formand skal udtræde af hverv.

Det skete dog ikke før jul, da et flertal i Udvalget for Forretningsorden valgte at give Søren Gade grønt lys til at beholde de udvalgte hverv. Herunder altså posten som bestyrelsesformand for Esbjerg Havn.

Dengang kritiserede både Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard (DF), Søren Gades beslutning.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Bare han møder på Christiansborg fra kl. 7-16 på Store Bededag med sine 500 årlige kvoteflygtninge.

Peter Jensen. Kan du nævne bare en fra Venstre, der ikke skraber til sig. De holder alle fri Bededag.
Ole Kloster Simonsen

I Esbjerg har de ingen skrupler:
"Departementschef fra minksagen lander direktørjob i Esbjerg"
https://www.tvsyd.dk/esbjerg/departementschef-fra-minksagen-lander-direk...

Det var en skandale, at Gade mødte op til nytårstaffel på Amalienborg i major-uniform.

Annonce