Annonce

Fagboss sparket ud fra international toppost

Generalsekretæren i internationalt fagligt fællesskab er fortid efter involvering i EU-korruptionssag med forbindelser til Qatar.
Foto: Wikimedia Commons/ETUC
Luca Visentini er fortid som generalsekretær i den internationale faglige sammenslutning.
Bestyrelsen i fagbevægelsens internationale sammenslutning, ITUC, har i weekenden afsæt organisationens førstemand, generalsekretær Luca Visentini, som følge af italienerens involvering i den såkaldte ‘Qatargate’-sag.

Det blev en meget kort periode på posten for Luca Visentini, der blev valgt til generalsekretærposten i november sidste år.

Luca Visentini har været suspenderet fra organisationen siden december, hvor han blev varetægtsfængslet af belgisk politi, der undersøgte, om en kriminel organisation havde taget imod bestikkelse fra repræsentanter fra Qatar og Marokko for at påvirke beslutninger i Europa-Parlamentet.

Visentini blev ikke anklaget i sagen og nægter at have modtaget korruption, men blev suspenderet af ITUC, efter at han blev varetægtsfængslet.

Han har indrømmet, at have accepteret en donation fra en velgørenhedsorganisation oprettet af manden i centrum af skandalen, Pier Antonio Panzeri, der er tidligere italiensk medlem af Europa-Parlamentet.

En donation, som beløber sig i omegnen af 50.000 euro eller godt 350.000 danske kroner. Penge som Vicentini blandt andet har brugt på rejser i forbindelse med sin valgkamp til at blive generalsekretær.

Panzeri er sammen med tre andre blevet anklaget for korruption, hvidvaskning af penge og medlemskab af en kriminel organisation på grund af det, der kaldes EU-parlamentets største korruptionsskandale nogensinde.

Har skadet organisationens omdømme

Beslutningen om at vælte generalsekretæren er nødvendig for at genoprette tillid til organisationen, lyder det:

"De seneste måneders begivenheder har forårsaget betydelig skade på ITUC's omdømme. Vigtige erfaringer er blevet draget, og bestyrelsen gentog ITUC's absolutte modstand mod korruption i enhver form,” udtaler bestyrelsesformanden i organisationen, japaneren Akiko Gono i en pressemeddelelse fra ITUC.

Hun fortsætter:

“Vi vil arbejde intensivt for at foretage de nødvendige ændringer, mens vi fortsætter med at kæmpe for arbejdernes rettigheder, social retfærdighed og lighed i alle dele af verden,”.

Har ikke længere tillid

ITUC har to danske medlemsorganisationer, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademikerne.

Hos FH er man tilfredse med, at bestyrelsen har valgt at afsætte generalsekretæren.

“Som tillidsvalgt skal man ikke sætte sin egen person højere end hensynet til organisationen. Det har Luca Visentini gjort, og derfor har vi ikke længere tillid til ham. Jeg er tilfreds med resultatet, ikke mindst med den klare afgørelse,” siger FH-formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Sagen handler for ITUC ikke om, hvorvidt Luca har begået noget kriminelt eller ej – det undersøger og tager belgisk politi sig af. For ITUC handler det om, at Luca Visentini har modtaget et endog stort kontantbeløb i euros, der ikke kan redegøres for, hvilket må karakteriseres som at udvise dårlig dømmekraft”.

Skulle hjælpe fagforeninger i nød

Hovedpersonen selv afviser at være involveret i korruption og hvidvask.

Jeg er uskyldig i de anklager om korruption og hvidvaskning af penge, der blev rettet mod mig

I en kommentar til magasinet Politico siger Luca Visentini, at han "dybt beklager" ITUC-bestyrelsens beslutning:

"Jeg gentager, at jeg er uskyldig i de anklager om korruption og hvidvaskning af penge, der blev rettet mod mig," siger han.

"Den donation, jeg modtog, blev givet til ITUC for at hjælpe fagforeninger i nød, jeg troede, at disse penge kom fra en pålidelig kilde, og de blev brugt af ITUC på en upartisk måde og i henhold til eksisterende interne regler," siger han.

Roste fremskridt i Qatar

Om pengene fra Panzieris organisation har haft indflydelse på Luca Visentinis syn på Qatar skal være usagt. Men den nu tidligere fagforeningsboss kaldte slutrunden for en succeshistorie:

"VM i fodbold var utvivlsomt en mulighed for at fremskynde forandringer, og disse reformer (for migrantarbejdere) har været et godt eksempel, der kan overføres til andre lande, der er vært for store sportsbegivenheder," sagde han op til slutrunden.

Der skal nu afholdes en ekstraordinær kongres i ITUC for at finde en ny generalsekretær for organisationen, der repræsenterer omkring 200 millioner lønmodtagere i hele verden.

Indtil det sker, så vil ITUCs bestyrelse udpege en fungerende generalsekretær. Det sker formentlig i maj.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet