Hummelgaard ville sende kriminelle i hæren – nu trækker han i land

Justitsministeren tænkte frit i et interview med Weekendavisen. Hans opsigtsvækkende idé er ikke regeringens politik, præciserer han nu.
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Peter Hummelgaard(S), justitsminister
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har givet et større interview om retspolitik og kriminalforsorgens massive udfordringer med personalemangel kombineret med et stigende antal indsatte til Weekendavisen.

I interviewet lufter Hummelgaard idéen om at gentænke hele strafbegrebet for blandt andet at komme pladsmanglen i landets fængsler til livs, og en konkret og opsigtsvækkende idé kunne være at sende kriminelle en tur i hæren i stedet for fængslet.

“Man kan sagtens være ”tough on crime” og samtidig sige, at straffen skal afsones på en anden måde. Jeg sidder med forskellige ideer, som jeg dog endnu ikke ved om er realiserbare. Lad os sige, vi står med nogle unge mænd, der er dømt for førstegangsovertrædelser, grov vold eksempelvis. Når nu vi alligevel skal til at have en masse raske unge mænd i trøjen for at ruste os mod russere og kinesere, kunne man så i stedet sige: Du får valget mellem at afsone to måneder i fængsel eller at tage otte-ni måneders værnepligt i en form, samfundet har brug for,” siger Peter Hummelgaard.

Ikke regeringens politik

Knap var blækket i Weekendavisen tørt før idéen tiltrak sig opmærksomhed og justitsministeren måtte trække i land.

På det sociale medie Twitter skriver Peter Hummelgaard fredag således:

”Politikere skal gerne tænke højt og frit. Det er en disciplin jeg nyder, bl.a. i et enkelt lille hjørne af min snak med WA i dag For at gøre det helt klart: Regeringen har ingen planer om at værnepligt skal være en strafform. Den idé var helt for egen regning.” 

placeholder

Aftale om flere penge

Torsdag oplyste kriminalforsorgen og Fængselsforbundet, at de var blevet enige om at videreføre den såkaldte fastholdelsesaftale, som sikrer ekstra penge til de uniformerede medarbejdere i landets fængsler.

Aftalen omfatter vederlag for i alt cirka 17 millioner kroner med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023 og til 30. juni 2023.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad med at sende de syriske og somaliske kvinder i hæren?
De vil jo angiveligt SÅ gerne være "danske"... Eller gælder det kun dansk pas og danske ydelser?

Kære Peter Jensen,

I det danske forsvar er der ansatte med forskellig etnisk og religiøs baggrund, da det er forsvarets pligt at afspejle det danske samfund bedst muligt. Så de mennesker du efterlyser i det danske forsvar de er der såmen allerede.

Viste du i øvrigt, at udlændinge i Danmark tilfører den danske statskasse hele 17.000.000.000 kr. mere årligt end de belaster den? De udenlandske medborgere er således en stor gevinst for det danske samfund. Ikke mindst i sundhedsvæsenet, hvor mange er ansat som såvel læger som sygeplejesker. Uden deres indsats var de danske sygehuse forlængst brudt sammen med den uduelige politik der føres i Danmark kun styret af ideologiske interesser frem for hvad der er bedst for Danmark.

Det behøver du ikke bryde din lille hjerne med Jeppe Lindholm - vi klarer os udmærket uden dine kommentarer og belæringer - du er jo ikke engang dansk statsborger

At give voldsforbrydere adgang til våben synes at være en endda meget dum ide.

Men jeg er helt med på at lade ikke-voldelige kriminelle få valget mellem fængsel og en tur i trøjen.

"... sende kriminelle en tur i hæren ..." ja for f..... da - gi' dem VÅBEN!

Tænker den mand slet ikke inden han åbner munden?
.

Nu kunne man jo "nøjes" med at give dem en uddannelse som den rekrutterne fik for 60 år siden, bare uden skydeøvelser, selv om det foregår med "løst" krudt, men selvfølgelig rigeligt med "stropture". De skulle møde kortklippet, uden skæg og selvfølgelig ingen udgang før "straffen" var udstået.

Med Putlers indrullering af kriminelle og mordere i den Nazirussiske hær som bagtæppe, er det da virkelig et intelligent forslag.
Rn længere ferie synes påkrævet.

Vi skal ikke have en "Vagner hær" med kriminelle rekrutter.
Det skal vi ikke prøve på at byde det danske forsvar, med dedikerede værnepligtige, kontrakt ansatte og officerer.
Skam få Hummelgård, hvad er det han mener og synes om forsvaret, det er ikke og skal ikke være en straffeanstalt, det overlader vi til lande med et helt andet menneskesyn.

Det virkede ærligt talt heller ikke særligt gennemtænkt.

Nu er det jo ikke fordi danske unge mænd m/k står i kø for at blive soldater.

I både USA og UK anerkendes militærtjeneste som en form for samfundstjeneste. Så hvorfor ikke tillade ikke-voldelige kriminelle at gøre samfundstjeneste som soldater?

I USA plejer de at sende deres C hold, den økonomiske bund, til fronten. Og nu hvor velfærdsstaten i Danmark skal nedlægges og alle skal klare sig selv er C holdet nu en realitet også i Danmark. Så er der nok "villige" at tage af og sende på slagmarken i forreste række. De mere velhavende skal nok forstå at holde deres unge væk fra den slipstrøm.

Det behøver du ikke bryde din lille hjerne med Jeppe Lindholm - vi klarer os udmærket uden dine kommentarer og belæringer - du er jo ikke engang dansk statsborger

Annonce