Annonce

Kreditbureauernes tynde troværdighed

Danmarks gode kreditvurdering bør ikke skygge for, at kreditvurderingsbureauerne har spillet en negativ rolle i Finanskrisen og derfor bør reformeres.
De selvsamme kreditbureauer gav den højeste mulige karakter til de usikre subprimelån uden at undersøge dem nærmere og har tidligere nedgraderet USA’s kreditværdighed efter en regnefejl på 2000 milliarder dollars.

Politiken (24.09.2012) kunne forleden rapportere, at de tre dominerende kreditvurderingsbureauer, Standard & Poor’s, Fitch og Moody’s, roser regeringen og giver Danmark en AAA-kreditvurdering. Disse vurderinger er altafgørende for, hvor dyrt eller billigt det er for en nation at låne penge. Danmarks gode kreditvurdering medfører også, at danske statsobligationer er blevet en eftertragtet handelsvare.

Alt dette lyder jo meget godt, men man kan spørge, hvad fornuften er i, at suveræne stater skal underkastes kreditvurderingsbureauer, hvis vurderinger i flere tilfælde har vist sig at være tvivlsomme, og hvor gennemsigtigheden for deres vurderinger er ikke-eksisterende. De selvsamme kreditbureauer gav den højeste mulige karakter til de usikre subprimelån uden at undersøge dem nærmere og har tidligere nedgraderet USA’s kreditværdighed efter en regnefejl på 2000 milliarder dollars. Deres vurderinger er ofte også kortsigtede og modsatrettede, når de eksempelvis både kræver vækst og øjeblikkelige offentlige nedskæringer.

Det værste er dog, at kreditvurderingsbureauerne har forværret den økonomiske krise, hvilket Portugal er et skræmmende eksempel på. Efter besværlige forhandlinger om et nødlån mellem EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og det portugisiske parlament, begyndte det i juni 2012 at lysne for det hårdt ramte Portugal og renten på de portugisiske statsobligationer faldt. Lige indtil Moody’s som et lyn fra en klar himmel sænkede Portugals kreditstatus til den laveste junkstatus og dermed revitaliserede investorernes mistillid.

Da Moody’s satte junkmærkatet på Irland var det som at blive slået tilbage til start, fordi renterne på deres statsobligationer igen stiger. I stedet for fremgang taler økonomiske eksperter nu om, at det kan blive nødvendigt med nye nødlån.

Det samme skete i løbet af sommeren, da Moody’s satte junkmærkatet på Irland, og for begge lande er det som at blive slået tilbage til start, fordi renterne på deres statsobligationer igen stiger. I stedet for fremgang taler økonomiske eksperter nu om, at det kan blive nødvendigt med nye nødlån til de to lande.

Løsningen på problemet kunne være at lave et international non-profit kreditvurderingsbureau, der kan vurdere suveræne stater. Uafhængige kreditvurderingsbureauer vil mindske interessekonflikterne samt vurdere nationernes økonomi på et bredere og mere langsigtet grundlag, hvilket vil give den fornødne ro og stabilitet for både nationer og investorer. En sådan idé er b.la. blevet fremført af Bertelsmann Foundation North America og burde være en del af EU’s svar på Finanskrisen.


Flere artikler om emnet