Annonce

Efter talen: Mere bullshit fra kommentatorerne

De politiske kommentatorer leverede den ene analyse efter den anden i forbindelse med gårsdagens åbningstale. Desværre fokuserede alt for få på den politiske substans.
På Folketingets traditionsrige åbningsdag er den røde løber ikke alene rullet ud for dronningen. Kongerigets fremmeste kommentatorer har også en stjernestund med endeløse spaltemeter i aviserne og ryddede sendeflader på tv til rådighed.

Tirsdagens rundtur i mediemøllen gav de sædvanlige åbenbaringer af visdom. Vi har samlet de mest positive, kritiske og vanvittige analyser og giver dem et par ord med på vejen.

Den positive, men ligegyldige

Ekstra Bladets Hans Engell er positiv, kalder åbningstalen "rigtig flot" og "knaldgod" og uddeler derfor 8 ud af 10 stjerner. Men helt ærligt, hvad bidrager Engells omgang med? Ikke meget. Han forholder sig mestendels til formen og sproget:
"Det er en tale, hvor Thorning virkelig går til stålet. Det er en offensiv og meget konkret tale, der er sprogligt vellykket. Den er frisk, direkte og udfordrende i formen. (..) Den er skrevet helt anderledes sprog end det stive og embedsmandsagtige, som er normalt for en åbningstale".
Derimod forholder Engell sig kun sporadisk til talens indhold. Men det ville måske også være at sætte kravene for højt?

Den forudsigelige

Thomas Larsen ved man, hvor man har. Hans analyser i Berlingske har altid en påfaldende lighed med den måde, som partiet Venstre ønsker at fremstille virkeligheden. Således også denne gang, hvor han under overskriften ”Statsminister på skrøbelig talerstol” leverede den sædvanlige negative analyse, der virker som om, den var skrevet, inden talen blev holdt. I stedet for at forholde sig til indholdet, fokuserer Thomas Larsen udelukkende på det, som ikke var med:
"Det næsten symbolsk for regeringens svage position, at hun kun talte meget lidt om dagpengereformen, som betyder, at flere tusinde ledige fra nytår vil ryge ud af dagpengesystemet."
Selvom han mener, at talen for Thorning er et ”klog og nødvendigt valg” er vinklen gennemgående negativ. Åh, Thomas Larsen savner en blå mand i statsministeriet!

Den syrede

BTs Lotte Hansen leverer ikke blot de sædvanlige floskler, men også en række særdeles syrede udsagn:
"Det er en ny begyndelse. Det var en tale, hun også kunne have holdt for et år siden, men der var folk bare ikke klar til at høre den. (..) Hvis Helle Thorning-Schmidt var kommet godt fra start som statsminister, så kunne hun have holdt denne her tale sidste år, da regeringen tiltrådte, men det gjorde hun ikke. Så man kan sige, at hun starter et år senere med at lægge linjen for, hvad de vil".
Spot on, Lotte! Helle Thorning holdte ikke den tale, hun holdte i går, for et år siden. Her ses tydeligt, hvordan den hast, dagens vås skulle produceres i, har ført til at redaktøren ikke engang så sig i stand til at klippe sætningerne sammen, så de giver blot nogenlunde mening.

Den mørke

Ralf Pittelkow leverer den sædvanlige bøvs from the dark side: Medierne er venstreorienterede og ”spiller aktivt med i Thornings spinstrategi”. Nååå ja, Helle Thornings udfordring er at pressen simpelthen har været for søde ved hende. Tak til ægteparret fra Dragør for altid at vurdere tingene ”fair and balanced”.

Den savnede

På trods af de beskedne indsigter, kommentatorerne har at berige den danske offentlighed med, har deres ord stor betydning for borgernes forståelse af politik og samfundsforhold. De såkaldte analyser præger politikken og former den scene, politik udspiller sig på. Den gør politik til et spørgsmål om proces - frem for at fokusere på de vigtige beslutninger, der træffes. Det er en større og større gåde, hvorfor redaktørerne finder, at disse procesvurderinger er relevante for vælgerne.

Tænk hvis man fokuserede på substansen i stedet for den endeløse række af ligegyldigheder og ikke-historier om hvem, der sagde hvad, hvornår, eller hvordan de fremstod i øjeblikket. Det store spørgsmål, der står tilbage efter åbningstalen, er, hvad er præmisserne for, at Statsministerens visioner for lille Emil og resten af folkeskolen skal lykkes. Det er på ingen måde nogen let opgave, som regeringen har sat sig: Hvert femte barn forlader folkeskolen med utilstrækkelige kundskaber, og folkeskolen er notorisk vanskeligt at forandre med en lærerforening, der mildt sagt lader meget tilbage at ønske, når det kommer til visionskraft og nytænkning. Lars Løkke fejlede til trods for store ambitioner og 360 graders eftersyn, nytårstale, regeringsseminarer osv. I følge Statsministeren er kosmetiske småjusteringer ikke tilstrækkeligt.

Det ville være berigende, hvis medierne gjorde borgerne klogere på de muligheder, scenarier, konflikter og faldgruber, som regeringen står over for på folkeskoleområdet. Men nej, endnu en dag gik, hvor skattekronerne til medieindustrien først og fremmest blev brændt af på varm luft.


Flere artikler om emnet