Annonce

Grænseløse Venstre

Igennem det seneste år har Venstre haft et stigende fokus på grænsehandlen. Men den store interesse for problematikken virker mere påtaget end oprigtigt.
Skatteministeriet offentliggør løbende en ’Status over grænsehandel’. Det er imidlertid sjældent, at rapporten påkalder sig en større opmærksomhed i den bredere del af befolkningen, men fredag den 26. oktober kunne landets tv-seere vågne op til TV2 News massive dækning af begivenheden. Venstre havde kastet sig over rapporten og brugte den som katalysator for endnu et angreb på regeringen.

På News kunne Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby få alt den ukritiske taletid, hun kunne ønske sig, og hun undgik ikke at påpege, hvor meget grænsehandlen er steget, fordi regeringen har pålagt virksomhederne så mange afgifter, at det næsten ikke kan betale sig at drive forretning i Danmark. Bl.a. har Fakta nu åbnet to butikker syd for grænsen.

Så vi står altså i den bizarre situation, at alt imens nettogrænsehandlen tilsyneladende er i dansk favør, og at udviklingen er blevet bedre, synes problematikken at fylde mere og mere i den politiske debat.

Personligt kan jeg ikke mindes, at der tidligere har været så meget fokus på grænsehandlen, som det pt. er tilfældet, og ikke overraskende er det højrefløjen, som forsøger at gøre det til en folkesag. Men deres argumentation halter en hel del, og lad os derfor se nærmere på konklusionerne i den omtalte rapport ’Status over grænsehandel’. For Ellen Trane Nørby havde næppe nærlæst rapporten, før hun gik i TV2’s studie for at udtale sig.

Grænsehandlen til Danmarks fordel

I 2011 skønnes danskernes grænsehandel (dvs. køb i udlandet) at beløbe sig til 9,6 mia. kr., og året før (2010) var den på over 12 mia. kr. I 2009 var den tæt på 14 mia. kr., og tilbage i 2005 nærmede den sig hele 16 mia. kr. Som en lille sidebemærkning hertil kan også nævnes, at Venstres Forårspakke 2.0 fra 2009 har betydet, at grænsehandlen skønnes steget med 350-400 mio. kr. alene på nydelsesmidler.

Ifølge rapporten er den samlede grænsehandel i Danmark dog relativt stabil, og den har udviklet sig som forventet. Endvidere finder forfatterne af rapporten, at udlændinge handler for et større beløb i Danmark, end danskerne handler for i udlandet. ”Den samlede nettogrænsehandel inkl. benzin og diesel vurderes således at have været i dansk favør i perioden 2007-2011. Nettogrænsehandlen udgjorde i 2011 ca. 4,5 mia. kr. i dansk favør”, som det hedder i rapportens konklusion. Det er temmelig svært at se et problem i dette.

Til trods for at omfanget af grænsehandlen generelt ikke synes alarmerende, for mange andre end højrefløjens ideologer, fylder den efterhånden godt i den politiske debat, og ofte bliver nye regeringstiltag forsøgt nedskudt med henvisning til netop grænsehandel og virksomhedernes konkurrencekraft. Så vi står altså i den bizarre situation, at alt imens nettogrænsehandlen tilsyneladende er i dansk favør, og at udviklingen er blevet bedre, synes problematikken at fylde mere og mere i den politiske debat. Det reelt mest bekymrende i hele denne debat, er derfor den fordrejning af virkeligheden, som højrefløjen endnu engang slipper af sted med.


Flere artikler om emnet