Valgvinden kan ikke bruges til at forudsige S-kommunalvalg

’Valgvinden’ er ikke blot et dårligt redskab til at lave prognoser for kommunalvalg, men særdeles dårligt til at lave valgprognoser for Socialdemokraterne.
I min sidste klumme så jeg på, hvordan der ikke var nogen valgvind i 2005. Derfor ramte prognoserne, der var baseret på denne antagelse, forkert - og særligt havde man fejlbedømt tendensen for Socialdemokraterne, hvilket Søren Risbjerg Thomsen også måtte erkende efter valgaftenen.

Da de mange aktuelle prognoser – Thomsen i Altinget, Roger Buch i Mandag Morgen og Berlingske Research – alle fokuserer på Socialdemokraterne i deres konklusioner, har jeg kigget på tallene for valgvinden for partiet. Ved kommunalvalgene til og med 1997 har jeg lånt sammenregningerne af meningsmålinger fra Thomsens artikel til at forklare landstendensen. For de seneste tre kommunalvalg har jeg anvendt Gallups politiske indeks måneden inden eller det faktiske valgresultat.

Sammenhængen mellem den landspolitiske tendens og resultatet ved kommunalvalget er vist herunder.

Som det fremgår af diagrammet, har valgvinden en noget svagere forklaringskraft i forhold til Socialdemokraternes valgresultat, end den tillægges i de forskellige prognoser. Tager vi de to valg fra 70’erne ud af diagrammet, forsvinder sammenhængen næsten helt.

Valgvinden er dog tydelig ved en håndfuld af de sidste ti kommunalvalg. Både i 1974, 1978, 1981, 1989 og i 1997 er der en sammenhæng mellem den landspolitiske tendens og resultatet ved kommunalvalget. I 2009 er der også en sammenhæng, men den passer meget dårligt på beskrivelsen af valgvinden. Det er altså kun halvdelen af de seneste ti kommunalvalg, hvor Socialdemokraterne har oplevet en valgvind i stil med de forventninger, som Søren Risbjerg Thomsen, Roger Buch m.fl. har til det forestående kommunalvalg.

Ved kommunalvalgene i 1985, 1993, 2001 og i 2005 var der derimod en negativ sammenhæng mellem den landspolitiske tendens og resultatet ved kommunalvalget. Nu kan vind jo normalt kun blæse en vej ad gangen, men ellers ville man kunne tale om en negativ valgvind.

Valgvinden er altså ikke blot et dårligt redskab til generelt at lave valgprognoser. Det er også et særskilt dårligt redskab til at lave valgprognoser for Socialdemokraterne. Hvad kan vi så sige om det forestående kommunalvalg? Det kommenterer jeg i mit næste indlæg.

 

Hvem er vælgerne, og hvad vil de? Daniel Witt Jason kommenterer i denne klumme på artikler og begivenheder, der omhandler meningsmålinger, vælgeranalyse og valgkampsteknik.


Flere artikler om emnet

Annonce