Annonce

Malala og Kim Larsen

Kim Larsens udtalelser om, at de vestlige soldater i Afghanistan er at ligne med den tyske besættelse under Anden Verdenskrig, demonstrerer, at mange – fejlagtigt – tror at indsatsen ikke har ført positive resultater med sig.
I oktober måned skød aktivister fra Taleban en 15 årig pige i hovedet, da hun var på vej hjem fra skole.

Det er derfor modigt, prisværdigt og rørende, at en skolepige sætter sig op mod mørkets kræfter og taler fanatismen og mørket direkte imod.

Netop det, at hun gik i skole, og at hun tilmed havde kæmpet og stået offentlig frem for at hun og andre piger skulle have mulighed for at få uddannelse, var ifølge muslimske mørkemænd hendes brøde.

Prøv og smag på det én gang til! I fulde alvor at skyde en pige i hovedet, fordi hun vil have uddannelse og rettigheder til kvinder. Hvad er det for syge mennesker, der kan få sig selv til det?

De syge mennesker er såmænd de selvsamme folk, der var ved magten i Afghanistan før invasionen i 2001 og som blandt andet støttede Al Quada og Osama Bin Laden. Mens de sad ved magten lykkedes det dem at forbyde kvinder adgang til uddannelse og andre fundamentale rettigheder og fik indført et middelalderligt samfund præget af brutalitet og formørkelse.

I Pakistan og mange muslimske lande er der betydelige kræfter, der bakker op om den ideologi, angiveligt med afsæt i deres religion, hvor målet netop er at indføre religiøst-baserede samfund, hvor alle frihedsrettigheder bliver undertrykt.

Da Erhard blev konfronteret med det faktum, erkendte han blankt sin manglende musikalske formåen og tilføjede at det åbenbart er tidens trend: Politikere udgiver popsange, hvilket de ikke har forstand på, og kunstnere udtaler sig om politik, hvilket de heller ikke har forstand på.

Det er derfor modigt, prisværdigt og rørende, at en skolepige sætter sig op mod mørkets kræfter og taler fanatismen og mørket direkte imod.

I Afghanistan lykkedes det at slippe af med Taleban. I titusindevis har piger fået adgang til at gå i skole. At kunne dygtiggøre sig og få del i nogle af de frihedsrettigheder, som vi i Vesten tager for givet. Og alt er ikke godt i Afghanistan, og der vil givetvis være fremskridt og tilbageskridt også i fremtiden. Men der er sket konkrete fremskridt, og det skyldes ikke mindst alle de soldater, som forskellige lande har sendt derned til at kæmpe for og opretholde fred. Og dem, soldaterne, de faldne, de frivillige humanitære kræfter og ikke mindst familierne til dem alle, skylder vi, Malala og hundredetusinder af mennesker en kæmpe tak!

Forleden mente pop-sangeren Kim Larsen, at de danske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan var at sammenligne med den tyske besættelse af Danmark under 2. Verdenskrig.  Den udtalelse minder om dengang, hvor Erhard Jacobsen i protest mod John Mogensens ’Dybbøl Mølle (der er noget galt i Danmark)’ indspillede nummeret ’Dybbøl mølle maler stadig’. Erhards sang var langt fra melodisk, og han sang også pivende falsk. Da han blev konfronteret med det faktum, erkendte han blankt sin manglende musikalske formåen og tilføjede at det åbenbart er tidens trend: Politikere udgiver popsange, hvilket de ikke har forstand på, og kunstnere udtaler sig om politik, hvilket de heller ikke har forstand på.

Enhver soldaterveteran du møder på gaden fortjener et anerkendende blik og ikke en overfladisk popsang.

Og som sådan fortjener pop-sangeren ikke at man rister en rune over de udtalelser, men risikoen for, at alt for mange mennesker konkluderer - med eller uden popsange - at indsatsen i Afghanistan har været forgæves og amoralsk, er desværre til stede. Men prøv selv at se med næste gang TV viser en flok glade piger fra en skoleklasse i Afghanistan eller den selvbevidste kvinde der ikke vil pakkes ind i burka, eller vi indser hvor glade vi er over ikke at blive udsat for terror, og prøv så at sige, at det hele ikke har nyttet noget? Det har det, og enhver soldaterveteran du møder på gaden fortjener et anerkendende blik og ikke en overfladisk popsang.

 

Louis Pio er pseudonym for en eller flere skribenter, der sætter den politiske dagsorden bag murene på Christiansborg i perspektiv.


Flere artikler om emnet