En firbenet narkopolitik

Der er behov for en social narkotikapolitik, der hjælper brugerne og jagter bagmændene.
Den danske narkopolitik er slået fejl. Man straffer brugerne i stedet for bagmændene og har ikke nok behandlingsmuligheder til misbrugerne, samtidig med at vi på grund af kriminaliseringen af narkotikaen formentligt har en stor gruppe mennesker, der ikke kan eller ikke tør søge hjælp til at komme ud af deres misbrug.

Der er brug for at man tør hjælpe dem, der ryger uden for, og bruger kræfter og ressourcer på at jagte bagmænd i stedet for junkier og simple gadepushere. Det er en social narkopolitik.

Derfor er der behov for handling for at gøre det bedre, for at hjælpe de mennesker, der var for svage til at sige nej, og de mennesker der står på kanten til et misbrug. En narkopolitik på fire ben er ikke flere narkohunde. Det er en liberaliseret og kontrolleret narkopolitik til gavn for samfundet, men især til gavn for de mennesker, der har brug for hjælp og behandling.

1. Legaliser
Det første skridt i kampen må være at legalisere narkotika over en bred kam. De eneste mennesker, som et forbud hjælper, er de bagmænd, der tjener pengene på salget. Penge, der går til at understøtte mafialignende bander med andre og langt værre ting på samvittigheden, som eksempelvis våben- og menneskehandel. Vi må skabe et salgssystem med stram kontrol fra staten samt en betydelig beskatning.

2. Informer
Ved at have officielle salgssteder vil man også kunne skabe en langt højere grad af informationsniveau. Man vil kunne advare om konsekvenserne på en redelig måde og kunne rådgive om doser mm. Man vil kunne registrere brugerne og holde øje med om nogen er på vej ud i et misbrug. Man vil kunne tage fat i dem og hjælpe dem. Man vil kunne lukke for salg til brugere, der er i behandling og ligeledes vil man modvirke en enorm narkoturisme ved kun at sælge til folk der har et ’narko-id’. Dette vil naturligvis skabe et mindre sort marked, men her kommer næste ben i indsatsen ind.

3. Bekæmp
Hvis en politik som denne skal blive en succes, er det helt afgørende, at man får lukket fuldstændigt ned for det sorte marked for narkotika. Der skal en vedvarende og massiv indsats til over for de, der efter en legalisering foretager uautoriseret import eller fremstilling af narkotika. Lige som man skal sætte hårdt ind over for videresalg af lovligt indkøbt narkotika. Det vil åbenlyst være nødvendigt med straffe i den hårdere ende for disse forseelser.  Halvdelen af statens indtægter fra narkotikasalget skal gå til denne indsats.

4. Behandl
Den anden halvdel af statens indtægter fra narkotikasalget skal gå til en stærkt øget mængde behandlingscentre. En social stat må altid hjælpe de, der er kommet langt ud på den ene eller anden måde. Dem har vi massere af i fængsler og på gaden i Danmark. Nogle af disse tilfælde kan man ikke undgå. Men mange kunne man måske have hjulpet længe før med bedre og flere behandlingstilbud.  Der skal sættes massivt ind her. Unge der prøver narkotika skal have hjælp med det samme og voksne, der er i et misbrug, skal have tilbudt hjælp, der passer til dem og deres misbrug. Det er ikke billigt, men det er nødvendigt.

Danmark er naturligvis langt fra en situation, hvor dette lader sig gøre, men man kunne starte med at indføre et sådan system for eksempelvis cannabisprodukter. Der er brug for at man tør hjælpe dem, der ryger uden for, og bruger kræfter og ressourcer på at jagte bagmænd i stedet for junkier og simple gadepushere. Det er en social narkopolitik.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook