Annonce

Schweizere sagde nej til grådighed

Schweizerne siger med ny lov stop til landets grådigste erhvervsledere – men hvad siger vi?
Når talen falder på økonomisk retfærdighed er Schweiz ikke normalt en inspirationskilde for venstrefløjen. I sidste uge formåede landet dog, med udgangspunkt i sin udstrakte form for direkte demokrati, at sende mere end blot et signal, men en lov der kan og bør inspirere selv de mest skeptiske borgerlige.

Efter en række opsigtsvækkende sager med gyldne håndtryk på op til 440 millioner DKK, havde befolkningen i alpelandet fået nok. På trods af rygtet om det modsatte, bryder schweizerne sig nemlig heller ikke om at folk skummer fløden, uden at yde.

Som det bl.a. berettes i fredagens udgave af Weekendavisen, sagde et massivt flertal rungende ”ja” til nye love, der begrænser brugen af såkaldte gyldne håndtryk og gyldne faldskærme. Altså ordninger, hvor topchefer går fra virksomheder med astronomiske beløb i baglommen, mens der afskediges og effektiviseret for almindelige ansatte. Ifølge Weekendavisen er ja-procenten på hele 67,0 procent den næststørste i landets historie. Kravet om retfærdighed og mod griskhed i toppen af samfundet er med andre ord massiv.

En ikke væsentlig detalje ved kampen for begrænsninger af gyldne håndtryk m.m, er at indsatsen ikke blev ledet af vrede fagforeninger eller socialistiske græsrødder. Faktisk var det den erklærede borgerlige erhvervsmand Thomas Minder, der stod i spidsen for opgøret. Hvis nogen var i tvivl, var målet altså ikke at nedbryde kapitalismen, men at sikre at de indbyggede fejl blev rettet op.

Denne mentalitet er med til at pleje sine egne interesser undergraver tilliden til økonomien som helhed. Det forårsager enorme skader på det sociale fællesskab i vores land

I Danmark er lav moral, griskhed og snyd kun noget vi snakker om når det omhandler samfundets bund. Når det derimod drejer sig om erhvervsbosser der rager til sig, hører vi ingen kritik.

Måske regeringen kunne hente inspiration hos deres kollegaer i Schweiz? Se f.eks. her hvordan landets socialdemokratiske justitsminister Simonetta Sommaruga, i forbindelse med sidste uges folkeafstemning, tog afstand fra topchefernes tvivlsomme moral.

"Denne mentalitet er med til at pleje sine egne interesser undergraver tilliden til økonomien som helhed. Det forårsager enorme skader på det sociale fællesskab i vores land."


Flere artikler om emnet