Annonce

Forskningsoversigt frikender ikke dagpengereform

Et sammenkog af udenlandsk forskning viser, at ledige finder nyt job, når deres dagpengepenge er ved at løbe ud, men slet ikke i den grad, som de radikale og de borgerlige håbede på. Faktisk overvurderede de effekten ti gange!
Den radikale arbejdsmarkedsordfører Nadeeem Farooq fremturer på Twitter, at det nu kan videnskabeligt bevises, at den dagpengereform, som De Radikale lavede sammen med de borgerlige, er en god idé. Motivationseffekten findes, skriver Farooq, med henvisning til det anerkendte faktum, at ledige har en tendens til at finde job, når deres dagpenge er ved at udløbe.

Helt specifikt skriver Nadeem Farooq: ”Motivationseffekten findes altså. Markant flere finder job før ophør af dagpenge. DP-reform følges op af jobskabelse!” og linker til en forskningsoversigt fra SFI som har samlet ”den aktuelt bedste internationale viden om effekten af udløb af dagpengeperioden. Det drejer sig om 12 undersøgelser fra otte lande – hvor Danmark ikke er i blandt”. Altså et sammenkog af udenlandske erfaringer, der konkluderer at:

”Når man kigger efter udenlandsk viden om emnet, er svaret ja: Flere ledige finder job, når dagpengene udløber. To måneder før skæringsdatoen for dagpengeophøret stiger sandsynligheden for at komme i arbejde med 10 procent – i forhold til den ellers lave sandsynlighed, der er for at komme i arbejde for de personer, der stadig er ledige i slutningen af perioden.”

At bruge den forskningsoversigt som et argument for at skære dagpengeperioden fra fire til to år virker mere end en anelse søgt.

Ingen seriøse debattører eller aktører på dagpengeområdet, har vist nogensinde påstået det modsatte og at bruge den forskningsoversigt som et argument for at skære dagpengeperioden fra fire til to år virker mere end en anelse søgt. Det der jo har været hele kernen i diskussionen, har jo været hvor mange mennesker, der helt magisk fandt nye jobs.

Regeringen og de radikale påstod, at dagpengereformen ville betyde at imellem 2000 og 4000 ville falde ud af dagpengesystemet, imens a-kassernes paraplyorganisation AK-Samvirke og fagbevægelsen allerede da man lavede reform påstod at tallet ville være imellem 17.000 og 23.000.

Det tal, omkring de 20.000, som regeringen med sin seneste opjustering, har måttet indrømme, at være konsekvensen af dagpengereformen. Så ja, motivationseffekten findes, men de radikale og deres borgerlige venner overvurderede den altså med op til faktor 11.

Måske skulle Nadeem Farooq og de øvrige partier bag dagpengereformen, i stedet for at henvise til udenlandske forskningsoversigter, der konkluderer, hvad man allerede viste i forvejen, i stedet komme med et bud på hvordan man får sat gang i væksten, så dem på kanten af dagpengesystemet igen kan komme ud og bestille noget.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet