Annonce

Kapløbet mod bunden

Liberal Alliances krav til, hvor lav den danske selskabsskat bør være, rykker sig tættere og tættere på nul.
Hvor kapløb normalt handler om at komme først og vinde guld, vil kapløbet om lavere selskabsskat kun føre til, at alle de deltagende lande kommer nummer sjok. De sande vindere af guldet vil være store selskaber, der kan skåle i champagne på, at ingen længere beskatter deres overskud.

I onsdags fremlagde den britiske finansminister George Osborne finansloven for Storbritannien for 2013. Ét af hovedelementerne var en sænkning af den britiske selskabsskat til 20 %. Dette er den tredje sænkelse af selskabsskatten, som den konservative-liberale regering har gennemført siden den trådte til i maj 2010.

Som på kommando fik dette tiltag skatteordføreren for Liberal Alliance, Ole Birk Olesen, til prompte at kræve, at den danske regering gennemfører en lignende sænkelse af selskabsskatten:

- "Med Storbritanniens melding om at sænke selskabsskatten til 20 procent bliver regeringen nødt til at sænke den danske selskabsskat yderligere - ellers bliver vi hægtet af, før vi overhovedet er begyndt. Selskabsskatten skal efter vores mening halveres, så vi i stedet for at halse efter vores nabolande kommer foran i kapløbet (..) Det koster 17,3 mia. kr. at halvere selskabsskatten. De penge kan nemt findes ved at holde lidt igen med den offentlige forbrugsvækst. Helt konkret handler det om, at det offentlige forbrug blot skal vokse med 0,1 procent mindre, end regeringen har planlagt.”

Dette demonstrerer endnu engang, hvor absurd Liberal Alliances vækststrategi er. Stort set hver gang briterne har fremlagt en finanslov, river Liberal Alliance alle planer i stykker og kræver mere ambitiøse svar. Der er tilsyneladende ingen selvrefleksion og erkendelse af, at 'mere af det samme' ikke hjælper.

Det er i sig selv sigende, at Ole Birk Olesen opfatter konkurrencen om lavere selskabsskat som ’et kapløb’. Dette kapløb vil først stoppe den dag, hvor alle landene har passeret målstregen, som er en selskabsskat på 0,0 %.

Måske vi i stedet skulle påbegynde et kapløb mod toppen, hvor vi investerer i dygtige borgere, grønnere arbejdspladser og udryddelsen af sociale problemer?

Men hvor kapløb normalt handler om at komme først og vinde guld, vil kapløbet om lavere selskabsskat kun føre til, at alle de deltagende lande kommer nummer sjok. Ved at deltage i denne masochistiske sportsgren for statsfinanser, vil alle lande miste store skatteindtægter uden at vinde arbejdspladser. De sande vindere af guldet vil være store selskaber, der kan skåle i champagne på, at ingen længere beskatter deres overskud.

At kapløbet mod bunden er en realitet illustreres glimrende ved, at Ole Birk Olesen gradvist har rykket målstregen for Danmark: I september 2012 var målet en selskabsskat på 12,5 % finansieret gennem en lavere offentlig vækst på 0,4 %. Nu skal selskabsskatten ned på 11 % finansieret gennem en offentlig vækst på 0,3 %. Det kræver ikke mange matematiske færdigheder at regne ud, hvor vi er om fem år, hvis man forfølger denne strategi.

Imens Ole Birk Olesen således nyder at rykke grænsen længere mod nul, forbliver problemerne i det danske samfund uløste. Titusinder af danskere vil stadig være arbejdsløse og hundredetusinder vil stå uden uddannelse og færdigheder til at klare globaliseringen. Intet af dette afhjælpes ved, at landenes finansministre overbyder hinanden i lavere selskabsskat.

Måske vi i stedet skulle påbegynde et kapløb mod toppen, hvor vi investerer i dygtige borgere, grønnere arbejdspladser og udryddelsen af sociale problemer? Det vil ikke blot være sund fornuft, men også hjælpe almindelige mennesker i stedet for gulddrengene på direktionsgangene.


Flere artikler om emnet