Annonce

Børsens trekant med olieindustrien og Liberal Alliance

Børsens kampagne mod nye skatteregler af nordsøolien er næsten enslydende med Liberal Alliances pressemeddelelser, der også kræver mindre beskatning af den fælles danske olierigdom.
På sin hvis er der noget smukt over, at Børsen og Liberal Alliance har så tæt et kærlighedsforhold, at den ene partout skal gentage, hvad den anden siger. At de så også har en bizar trekant kørende med olieindustrien, gør affæren lidt mere speget.

Mikrofonholderne. Det er efterhånden blevet et fast indslag hos de borgerlige aviser at brokke sig over skatten. Selvom boligskatten er blevet de facto halveret, selskabsskatten sænket og gentagne skattereformer har sænket marginalskatterne, kører Jyllandsposten, Berlingske og Børsen videre om det frihedstruende, erhvervsdræbende og økonomisk uansvarlige ved at have den ene eller den anden skat. Til tider kan man næsten undre sig over, at vi overhovedet har et erhvervsliv i Danmark.

I dagens Børsen er det Steen Leth Jeppesen der har fået den daglige tjans med at brokke sig. Denne gang rettes ildkraften mod de nye skatteregler, hvor de andre olieselskaber, som udvinder olie fra den danske del af Nordsøen, skal beskattes på samme måde som det Mærsk-ejede DUC:

Man har måttet opgive at beskatte DUC-aktiviteterne med Mærsk i Nordsøen yderligere, idet de dog ikke opnår fordelen ved den reducerede selskabsskat. Men ellers er der jo kun tale om en harmonisering af andre operatørers beskatning i forhold hertil. (..) Det lyder da godt, og tænk, det hele vil angiveligt i løbet af en kortere årrække give 28 mia. kr. mere i statskassen. De milliarder har regeringstoppen herefter hurtigt udlovet til jernbanedrift, broer mv. især i Østjylland og på Fyn. (..) I virkeligheden er der imidlertid tale om en problematisk skatteforhøjelse. (..) Det tynger i sig selv selskabernes risikoprofil og må antages at få dem til at tøve med nye store investeringer. Et af dem, Bayerngas, overvejer tilsyneladende allerede at melde pas. (..) Nye skatteregler og i det hele taget usikkerheden om stabiliteten i dansk kulbrintebeskatning gør altså investeringer i den danske del af Nordsøen relativt mindre attraktive. Egentlig er det vel ret elementært. Togplanen bliver altså en slags trafi kpolitisk fatamorgana.

En erhvervsavis burde kunne forstå, at det er sund fornuft og god forretningssans, at staten skal have flere penge, når olieindtægterne er blevet forøget gennem en femfordobling i oliepriserne.

Så øget beskatning af den danske nordsøolie gør danske olieinvesteringer mindre attraktive, hvormed finansieringen af regeringens togfond smuldrer, lyder argumentationen. Det lyder mærkeværdigt bekendt.

Lad os skrue tiden tilbage til den 25. marts, hvor Liberal Alliances skatteordfører, Ole Birk Olesen, udsendte en pressemeddelelse om samme emne i anledning af den nye melding fra netop Bayerngas:

Regeringen bliver nødt til at indse hurtigst muligt, at hvis den hæver nordsøbeskatningen med 28 mia. kr., så kommer Danmark til at gå glip af investeringer. Jeg kan godt forstå, det tyske olieselskab råber op, for de høje skatter tvinger selskabet til at finde andre markeder, når regeringen gør Danmark til et uattraktivt land at drive olie- og gasvirksomhed i (..) Danmark bliver mindre og mindre attraktivt, hver gang skatten hæves, men det vil regeringen ikke forholde sig til. (..) Hvis endnu flere olie- og gasselskaber begynder at vende Nordsøen ryggen og sætte deres investeringer i andre landes oliefelter, så tvivler jeg i den grad på, at regeringen får de penge i kassen til tog, som den regner med”.

Regeringen fortjener ros for at skaffe en lille del af denne rigdom tilbage og bruge pengene på investeringer i bedre infrastruktur til glæde for almindelige mennesker og virksomheder. Men dette er givetvis svært at forstå for en avis, der er blevet en underafdeling af Liberal Alliance

Jamen er det ikke fantastisk! Ole Birk Olesen og Børsen synger den samme sang i perfekt harmoni.

På sin hvis er der noget smukt over, at Børsen og Liberal Alliance har så tæt et kærlighedsforhold, at den ene partout skal gentage, hvad den anden siger. At de så også har en bizar trekant kørende med olieindustrien, gør affæren lidt mere speget.

Det kan dog undre, at Børsen og Ole Birk Olesen – modsat de økonomiske vismænd – nægter at indse, at olieindustrien har fået foræret den danske olie alt for billigt. En erhvervsavis burde kunne forstå, at det er sund fornuft og god forretningssans, at staten skal have flere penge, når olieindtægterne er blevet forøget gennem en femfordobling i oliepriserne. Og når samme avis igen og igen har krævet efterlønnen afskaffet for at mindske de offentlige udgifter er det da kontraproduktivt, at man hvert år mindsker indtægterne ved at forære hvad der svarer til en halv efterløn til olieindustrien.

Regeringen fortjener ros for at skaffe en lille del af denne rigdom tilbage og bruge pengene på investeringer i bedre infrastruktur til glæde for almindelige mennesker og virksomheder. Men dette er givetvis svært at forstå for en avis, der er blevet en underafdeling af Liberal Alliance, som igen er en underafdeling af Store Rige Selskaber A/S.


Flere artikler om emnet