Annonce

Lider du af ’Sosse-Blues’? Så hent trøst i Sverige

Mens det danske Socialdemokrati ligger stærkt underdrejet i meningsmålingerne, så sætter de svenske socialdemokrater med Stefan Löfven i spidsen en ny og ambitiøs politisk kurs.
På kongressen fremlagde Löfven en modig vision om, at Sverige i 2020 skal være det land i EU med den laveste arbejdsløshed. For at kunne indfri visionen skal uddannelsesniveauet hæves, konkurrenceevnen styrkes og produktiviteten forbedres.

Med de dårligste meningsmålinger i 115 år vil mange nok nikke genkendende til, at det ikke er de sjoveste dage at være socialdemokrat i. Savner man opmuntring, kan man derfor med fordel kigge over til den anden side Øresund.

I efteråret 2014 går svenskerne til valg og Socialdemokraterne står i de seneste målinger til at opnå en opbakning på den gode side af 30 procent. Forleden leverede S-formand Stefan Löfven en inspirerende og kraftfuld tale til partiets kongres.

Netavisen Pio har samlet de fire højdepunkter fra talen her.

1. Det forældreløse barn og familien Sverige

Löfven begyndte sin kongrestale med fortællingen om, hvordan hans egen start på livet var alt andet end optimal. Han tilbragte det første år af sit liv på et børnehjem, indtil han blev adopteret af et par, der med Löfvens egne ord ”tog et ansvar for mig”. I de kommende år mærkede Löfven, at flere mennesker i det svenske velfærdssamfund stod klar til at hjælpe ham på vej, og ikke blot tog ansvar for sig selv, men også for andre. ”Der findes ikke noget bedre end at se på hinanden som ligeværdige søstre og brødre” forklarede Löfven sin vision om, at ”Sverige skal være som en familie”. Löfven blev socialdemokrat, fordi han ville give igen og hjælpe andre mennesker frem i livet. En stærk og personlig indledning.

Målsætningen om den laveste arbejdsløshed i Europa står i skarp kontrast til Lars Løkke Rasmussens 10 drømme fra 2009, hvor Danmark skulle måles på arbejdsudbud.

2. Sverige skal have den laveste arbejdsløshed i EU

En høj arbejdsløshed har længe været et problem i Sverige, hvor 8,2 procent af befolkningen svarende til mere end 400.000 svenskere i øjeblikket står uden job. Arbejdsløsheden er dermed større end i lande Sverige ellers sammenligner sig med, såsom Danmark, Storbritannien og Holland. På kongressen fremlagde Löfven en modig vision om, at Sverige i 2020 skal være det land i EU med den laveste arbejdsløshed. For at kunne indfri visionen skal uddannelsesniveauet hæves, konkurrenceevnen styrkes og produktiviteten forbedres. Der skal satses på forskning, innovation og øget adgang til kapital for iværksættere med gode ideer.

Dette er selvfølgelig lettere sagt end gjort, og kan sagtens forveksles med snart hvilken som helst politikers bud på, hvordan man skaber vækst og fremgang. Ikke desto mindre er visionen om førstepladsen en markant udmelding fra Stefan Löfven, der tydeligt får markeret, at han ikke blot har store ambitioner på Sveriges vegne, men også at arbejdsløsheden bør være det vigtigste mål for den økonomiske politik. Målsætningen om den laveste arbejdsløshed i Europa står i skarp kontrast til Lars Løkke Rasmussens 10 drømme fra 2009, hvor Danmark skulle måles på arbejdsudbud.

3. Ambitioner for Sverige i verden

De svenske sosser har ganske enkelt altid været bedre end de danske til at integrere det internationale engagement med partiets hjemlige politik. På kongressen talte Löfven sig ind i den stærke tradition af S-ledere med internationalt udsyn, og man fristes til at tænke, at Oluf Palme og Anna Lind har nikket bifaldende fra det hinsides. Hvorfor mestrer vi ikke denne disciplin herhjemme? Det oplagte svar er, at det internationale hurtigt fører os for langt hjemmefra og ind i problemstillinger, hvor det er ligegyldigt om vi gør til eller fra.

 Vores første forslag var derfor at garantere unge mennesker under 25 år uddannelse, praktik eller arbejde på så kort tid som muligt. I vores efterårsbudget satte vi grænsen ved 180 dage. SSU sagde: ”vi kan ikke vente!” Jeg siger i dag: I har ret! Det kan jeg heller ikke!

Löfven viser dog, at det langt fra behøver at være på denne måde. På et fly til Frankfurt mødte Löfven engang en erhvervsmand, der fortalte, at han havde flyttet sin produktion til Østeuropa. Nu var lønningerne dog begyndt at stige der, så han overvejede at flytte videre til Centralasien. Denne udvikling vil Löfven ikke acceptere og fortalte til kongressen, at han ”vil have, at Sverige skal være en ledende kraft i at skabe et globalt håndslag mellem arbejde og kapital”, hvor ”lønmodtagere ikke stilles op imod lønmodtagere”. Alt i alt en ambitiøs vision om at skabe solidaritet mellem lønmodtagere på tværs af grænser. Socialdemokratiske partier i hele Europa skulle tage at høre efter og tage ved lære.

4. En garanti til ungdommen

Som så mange andre steder, går den høje arbejdsløshed også i Sverige særligt ud over ungdommen. Der har derfor været en stor debat forud for kongressen, om hvordan det svenske socialdemokrati kan forbedre vilkårene for svenske unge. Löfven var i efteråret ude med et forslag til en reform, der skulle garantere alle unge ret til uddannelse, praktik eller job indenfor 180 dage. SSU (Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund) har dog kritiseret forslaget for at være for uambitiøst. Et af de største bifald under talen kom derfor efter denne passage:

 ”Vores første forslag var derfor at garantere unge mennesker under 25 år uddannelse, praktik eller arbejde på så kort tid som muligt. I vores efterårsbudget satte vi grænsen ved 180 dage. SSU sagde: ”vi kan ikke vente!” Jeg siger i dag: I har ret! Det kan jeg heller ikke!”

Med ovenstående fik Löfven ikke bare signaleret et stort engagement i den svenske ungdom, men også en evne til at reflektere og lytte til andres input i debatten. Lidt mere af den slags i dansk politik, ville nok ikke skade.


Flere artikler om emnet