ATP-direktørens giftige fortid hos Citigroup

Da Carsten Stendevad overtog roret i ATP blev han hyldet for sine internationale erfaringer fra Citigroup. Men netop denne bank var én af hovedbagmændene bag finanskrisen.

Da Carsten Stendevad tiltrådte som ny direktør for ATP, skete det med rosende ord om hans store viden, globale syn, ledelsesstil og kommunikative evner. Den overordnede konklusion var, at han er ’bedst kendt i udlandet’ og derfor et relativt ubeskrevet blad i dansk erhvervskredse. Dette skyldes primært, at han siden 2002 har haft ledende positioner i den store bank Citigroup med sæde i New York.

Men når han bedst er kendt i udlandet, kan man jo spørge, hvad han så er kendt for. I hvert fald er hans tidligere arbejdsgiver, Citigroup, blevet kendt for en knapt så smuk sag, hvor banken gennem risikable udlån, herunder de berygtede subprime-lån, og andre tvivlsomme finansielle produkter led massive tab og derefter blev anklaget af sine aktionærer for den uansvarlige adfærd.

Giftige finansielle produkter

Banken indvilgede derfor i august sidste år til at betale 590 millioner dollars (3,35 mia. kroner) efter en retssag, hvor en række aktionærer anklagede banken for at skjule et tocifret milliardbeløb gennem såkaldte toxic mortgage assets. Et ’toxic asset’ er et finansielt aktiv, eksempelvis pantebreve, hvis værdi er faldet drastisk, og som man vurderer der ikke længere er et rentabelt marked for. Det bedste eksempel på disse ’toxic assets’ er de kendte subprime-lån på boligmarkedet. Den konkrete retssag var en af de største afgørelser med oprindelse i den globale finanskrise.

Aktionærerne fik massive tab, efter banken ikke formåede at foretage de rette nedskrivninger på de kreditbaserede obligationer i tide. Mange af obligationerne var bygget på subprime-lån, som er en af de lånetyper, der har fået stor skyld for finanskrisens udbrud.

Da Citigroup indgik forliget i retten, afviste banken selv at have handlet forkert. Banken kaldte aftalen et ”væsentligt skridt mod at afklare vort engagement i de krav, som er opstået med den finansielle krise ”. De 590 millioner dollars blev taget fra bankens eksisterende reserver.

En tikkende bombe i årsregnskabet

Mange investorer har siden anklaget en stor række banker på grund af deres adfærd op til og under den finansielle krise 2007-2008. Tilbage i 2010 indvilgede Bank of America Corp i, at betale 601,5 millioner dollars (3,4 mia. kr.) i en lignende sag.

I den over 500 sider lange sagsmappe skrev de utilfredse Citigroup-aktionærer også, at de endte med at få store tab som markedet indså den ”tikkende bombe som til sidst eksploderede i retning mod Citigroups statusopgørelse”. Citigroup tabte 27,7 milliarder dollars i 2008 svarende til 157 milliarder kroner. Ikke et uvæsentligt beløb.

Citigroup accepterede en række af de amerikanske bankpakker (federal bailouts), men selv da banken havde betalt sin andel af bankpakkerne tilbage, var bankens aktier stadig kun en tiendedel værd i forhold til før krisen.

Citigroups adfærd op til og under krisen er vist ikke noget at råbe hurra for. Uansvarlige lån, manglende handling i tide og tvivlsomme finansielle produkter var kendsgerninger. Men sagen her var pudsigt nok ikke nævnt overhovedet, da det blev gjort bekendt, at Carsten Stendevad skulle tage over i ATP.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce