Annonce

Arveafgiften er blodpenge til Venstres pengemænd

Venstre vil nu have arveafgiften afskaffet, selvom det ikke kan dokumenteres, at det skaber vækst og beskæftigelse. Til gengæld tilfredsstiller det pengemændene i Venstre, der står til at få deres hedeste ønske opfyldt.
Der findes nemlig ikke dokumentation for, at lavere arveafgift rent faktisk skaber vækst og beskæftigelse. Forslaget vil hovedsageligt betyde en større check for virksomheder, som i forvejen tjener styrtende med penge.

Oppositionens leder, Lars Løkke Rasmussen (V), udvandrede i går fra forhandlingerne om anden del af vækstpakken, som regeringen prøver at få vedtaget i disse dage. Årsagen var den, at finansminister Bjarne Corydon (S) ikke ville være med til at afskaffe arveafgiften, som nu indgår som et ultimativt krav i forhandlingerne fra højrefløjen.

Det skal man bestemt ikke bearbejde Corydon for at sige nej til. Der findes nemlig ikke dokumentation for, at lavere arveafgift rent faktisk skaber vækst og beskæftigelse. Forslaget vil hovedsageligt betyde en større check for virksomheder, som i forvejen tjener styrtende med penge.

Afskaffelse af arveafgiften er derimod et gammelt ønske fra nogle af de største og mest magtfulde pengemænd i Venstres bagland. Venstre modtog i 2007 store beløb i partistøtte fra virksomheden FOSS, investeringsfonden KIRKBI, Landbrug of Fødevarer og brancheforeningen Provinsindustriens Arbejdsgiverforening.

Hvad der kendetegner de fire virksomheder/foreninger er, at de alle er tordnet frem i medierne – efter Venstre udvanderede fra forhandlingerne – og talt varmt for forslaget. Peter Foss, bestyrelsesformand i virksomheden FOSS, der sidste år omsatte for 1.7 milliarder kroner, mente i 22 Nyheder på TV2, at arveafgiften var uretfærdig og til stor gene for virksomheder og burde afskaffes.

Om Venstre oprigtigt talt mener, at en afskaffelse af arveafgifter skaber vækst, er svært at gisne om, eller om det massive pres fra de store donorer, nu endeligt har båret frugt.

Det samme mener Danfoss, der er repræsenteret i Provinsindustriens Arbejdsgiverforening og Landbrug og Fødevarer mente det samme. Bestyrelsesformanden for KIRBKI, Kjeld Kirk Kristiansen, har ligeledes ved flere lejligheder, første gang i 1998, også talt for samme ide.

Om Venstre oprigtigt talt mener, at en afskaffelse af arveafgifter skaber vækst, er svært at gisne om, eller om det massive pres fra de store donorer, nu endeligt har båret frugt. En ting er i hvert fald sikker: Den rigeste del af det danske erhvervsliv går rundt og er spændte disse dage, med den økonomiske bonus de kan se frem tid.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce