Er du nu også enlig?

Folketinget behandler i dag et forslag, der skal gøre det nemmere for ældre at gennemskue reglerne for hvornår man er enlig eller samlevende.
I dag er reglerne for, hvornår en ældre bliver betragtet som enlige meget uklare.

Ældre Sagen fortæller i dag historien om en 70-årig mand, der bor i en 2-værelses lejlighed i Bispebjerg i København. Han hjælper i en kort periode sin fætters datter med husly, fordi hun er i akut bolignød. Kort efter at fætters datter er flyttet modtager den enlige pensionist et brev om, at vil miste sit tilskud som enlig pensionist, fordi han havde et ”ægteskabeligt forhold” til fætters datter.

Den ældre mand er desværre ikke en enestående historie. Ældre Sagen kan fortælle mange historier om ældre, som har afbrudt venskaber eller droppet at hjælpe familie, i frygt for at blive anklaget for socialt bedrageri. Derudover oplyser Ældre Sagen, at mange kommuner har vidt forskellige parametre, når de skal vurdere om en ældre reelt er enlig og dermed er berettiget til en række sociale ydelser.

I dag er reglerne for, hvornår en ældre bliver betragtet som enlige meget uklare. Derfor skal Folketinget i dag behandle Enhedslistens forslag til lovforslag om at gøre reglerne mere klare. Det er i dag svært for (ældre) enlige at gennemskue, om man må overnatte hos en ven, om man må købe ind sammen til en fælles middag. Eller om man må tage sammen på ferie.

Ældre Sagen har klaget til socialminister Karen Hækkerup (S) over lovgivningen. Og samtlige kommuner i Region Sjælland er gået sammen om et fælles brev til ministeren for at få ændret lovgivningen. Kommunerne har indset, at de kan ikke finde rundt i lovgivning, og det er borgerne, som kommer i klemme.

Karen Hækkerup har ikke tidligere været positiv overfor ændringer af loven. Og det ser ikke ud til at den holdning bliver ændret. Dog har ministeriet lovet at udgive et hæfte med forklaringer af reglerne.

Uanset om Karen Hækkerup mener, at reglerne ikke bør ændres, må hun tage det seriøst, at kommunerne selv medgiver, at de ikke magter deres opgave.

Spørgsmålet er selvfølgelig om problemet udelukkende handler om dårlige regler. Men om problemet i lige så høj grad handler om dårlig forvaltning i kommuner og andre myndigheder. I dag forvalter kommunerne reglerne på vidt forskellige måder. Når en borger ønsker at få klar besked over, hvad man må og ikke må, hvis man ikke vil miste sine tilskud, så er det langt fra altid, at kommunerne kan give et klart svar.

I København er man efterhånden vant til, at der ikke er styr på reglerne på socialområdet. Desværre er dette endnu en historie om en forvaltning, som har svært ved at holde styr på landets love. Uanset om Karen Hækkerup mener, at reglerne ikke bør ændres, må hun tage det seriøst, at kommunerne selv medgiver, at de ikke magter deres opgave.

Om hun mener, at løsningen udelukkende er at udgive et hæfte til medarbejderne eller om løsningen kræver skrappere midler vil dagens debat i Folketingssalen vise.
Mathilde Illum Aastrøm (f. 1982) er uddannet cand.scient.adm. og til dagligt chefkonsulent i Københavns Kommune. Kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet

Annonce