Annonce

Zenia Stampes personlige assistent

Radikalt folketingsmedlem søgte en frivillig medarbejder. Den økonomiske krise gør den slags muligt.
Jobbet har bare en lille hage, lønnen er nul (0!) kroner i timen, hvilket giver en månedsløn på knap nul kroner om måneden, plus nul kroner i feriepenge og pension.

Vil du være Zenia Stampes personlige assistent på Christiansborg, minimum 15 timer om ugen. Sådan lyder et joboplag på den radikale politikers hjemmeside. Jobbet har bare en lille hage, lønnen er nul (0!) kroner i timen, hvilket giver en månedsløn på knap nul kroner om måneden, plus nul kroner i feriepenge og pension.

Den frivillige medarbejder skulle bl.a. lave følgende:

”Følge de politiske diskussioner i medierne og på Christiansborg. Få og udvikle idéer. Researche. Søge at forstå nutiden i lyset af erfaringer fra fortiden og ambitioner for fremtiden. Tygge materiale igennem.  Gennemgå mails. Arrangere og referere fra møder. Skrive debatindlæg, baggrundsnotater og pressemeddelelser.”

Læs opslaget her.

I bund og grund det samme som Venstres gruppe forventer at deres akademiske medarbejdere kan kunne og som de betaler dem penge for at gøre.

Zenia Stampes jobopslag medførte en mediestorm på de sociale medier, hvor hovedparten undrede sig over at et folketingsmedlem ville have gratis arbejdskraft til at aflaste sig. Zenia Stampe og den radikale pressetjeneste lagde sig dog ikke fladt ned og undskyldte, men valgte i stedet at spille frivillighedskortet og sammenligne det at arbejde på Christiansborg i administrativ, politisk stilling med at være eks. at være fodboldtræner.

På Facebook skrev Zenia Stampe følgende:

”Frivilligt engagement er fundamentet for alle partier og på alle niveauer i vores demokrati. Før jeg blev valgt til folketinget, lavede jeg selv frivilligt politisk arbejde ved siden af mit studie og job. Hvorfor? Fordi jeg ønskede at gøre en forskel, fuldkommen som alle de andre danskere, der vælger at bruge en del af deres fritid til at engagere sig i sportsforeninger, velgørende organisationer og partier. Og hvad er alternativet til frivillighed? Penge? Professionalisme? Er det dét, der skal drive vores demokrati? Er det dét, der skal afgøre, hvem der får indflydelse? Det mener jeg ikke. Frivillighed er med til at binde vores demokrati, samfund og kultur sammen.”

Det er rigtigt, at det danske demokrati i høj grad bygger på frivillighed, men selv de radikale må da kunne indse at der er væsentlig forskel på, at være aktiv i spejderbevægelsen i sin fritid eller som i Zenia Stampes tilfælde, at have været aktiv i Radikal Ungdom, Det Radikale Venstre og Dansk Ungdoms Fællesråd, hvor aktivitetsniveauet er lagt an på, at man har med frivillige at gøre som har arbejde og/eller uddannelse som skal passes ved siden af.

At det er kommet så langt, at man nu kan søge efter medarbejdere der er klar til at arbejde gratis, selv på Christiansborg, siger lidt om hvor dybt den økonomiske krise stikker.

Zenia Stampe, og alle andre der har sat deres ben i politiske arbejde haraldrig nogensinde været valgt til at læse mails og referere fra møder for andre og slet ikke at gøre det på en arbejdsplads, folketinget, hvor alle andre omkring en enten får løn eller merit til deres studie for at være der.

At det er kommet så langt, at man nu kan søge efter medarbejdere der er klar til at arbejde gratis, selv på Christiansborg, siger lidt om hvor dybt den økonomiske krise stikker. Og at det ikke kun er blandt samfundets dårligst uddannede, dem der traditionelt befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, at usikkerheden er stor.

At et folketingsmedlem misbruger den aktuelle økonomiske krise, hvor rigtigt mange, også højtuddannede akademikere, går ledige og er desperate for at få foden indenfor til et evt. job, til at fremme sin egen politiske karriere, er sørgeligt. At hun forsvarer det med en henvisning til noget så essentielt smukt som det frivillige foreningsliv er om end, endnu værre.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet