Annonce

7 politiske nyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens meningsmåling. Berlingske har i dag bragt en måling, der viser, at 65 procent af Venstres vælgere - modsat Lars Løkke Rasmussen - bakker op om regeringens hjælpebakke til de udfaldstruede dagpengemodtagere. Samtidig er 55 procent enige i, at genoptjeningsperioden bør forkortes fra 52 til 26 uger. Camouflagen som Danmarks Største Arbejderparti er vist ved at skalle af …

2. Dagens bedste debatindlæg. Kristian Madsen opfordrer i dagens Politiken regeringen til at bruge dagpengeløsningen som startskud til en ny kurs under den springsteen’ske overskrift ’Vi tager vare på hinanden’: ”Hvis der er byrder, der skal løftes som konsekvens af krisen, skal vi fandengalemig gøre det i fællesskab. Så bliver der ingen fribilletter og byrdestop til nogle, mens der bliver blod, sved og tårer til andre. Så tager alle deres tørn ved årerne”. Amen!

3. Dagens mediestorm i et glas vand. Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) skrev satirisk på Twitter i morges, at han overvejede et forslag om at indføre ”fuld aktindsigt hos journalister for offentligheden”. Og så gik en samlet journaliststand amok og sammenlignede provokationen med Stasi og DDR. Sass understregede senere, at det blot var ment som en provokation: ”Journalisterne har kildebeskyttelse og et frirum, hvor de kan arbejde. Hvad nu, hvis vi tog det fra dem, ligesom man vil tage det fra politikerne”. Samtidig tilføjede han, at medierne burde reflektere over deres egen magtudøvelse, eksempelvis ved Thornings skattesag: ”I den kampagne var det jo pressen, der havde magten. Hvordan kigger man så magthaverne i kortene?

4. Dagens gældsrådgivning. Martin Madsen og Katrine Leth Svendsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har skrevet et glimrende debatindlæg om, at EU’s økonomiske politik skal vendes 180 grader: ”Selv om EU’s krav om besparelser umiddelbart kan fremstå ansvarligt i en tid med store offentlige underskud, kan det reelt være økonomisk uansvarligt, da det forlænger krisen. De umiddelbare besparelser bliver helt eller delvist udhulet af stigende udgifter til arbejdsløse og færre skatteindtægter. Faktisk har de lande, som har sparet mest, oplevet de største stigninger i den offentlige gæld som andel af BNP”. Desværre når både Italien, Spanien og Portugal at gå bankerot, før Barroso & Co. så meget som indser behovet for en kursændring.

5. Dagens gratis omgang. Enhedslisten i København Borgerrepræsentation har stillet et forslag om, at Københavns Kommune ikke skal følge de nye regler i den omstridte offentlighedslov: ”Hvis regeringen, Venstre og Konservative vil indskrænke åbenheden, vil vi slet og ret ikke følge reglerne. Vi vil give adgang til meroffentlighed i alle de tilfælde, som regeringen vil lukke ned”, udtaler Rikke Lauritzen (Ø) til Berlingske. Og det er jo meget let al den stund, at offentlighedsloven slet ikke skaber mere lukkethed i kommunerne. Det næste forslag bliver vel, at København heller ikke skal følge loven, hvad angår ministerbiler og priserne i Snapstinget.

6. Dagens hykler. Bertel Haarder vinder prisen for ugens mest absurde statusopdatering: ”Uddannelsesminister Morten Østergaard er glad for, at de unge strømmer til de videregående uddannelser (Pol. 16/5). Samtidig rasler tilgangen til erhvervsuddannelserne ned fra 31% til 19% af en ungdomsårgang på ti år. Regeringsgrundlaget ignorerer erhvervsuddannelserne og sætter målet for de videregående uddannelser op fra 50% til 60% af en ungdomsårgang. Den kreative, snakkende klasse tror ikke, der skal produceres i Danmark. Det ender helt galt”. Undskyld, kommer den kritik fra manden, der har været undervisningsminister i sammenlagt fjorten år? Mig bekendt har regeringen ikke siddet for bordenden de sidste 10 år. Kig dig selv i spejlet Bertel: Du sad i en regering, der fjernede skolepraktikken og var ansvarlig for en eksplosion af unge uden praktikplads.

7. Dagens undersøgelse. En ny gennemgang viser, at 97,1 procent af alle forskningsresultater dokumenterer, at klimaforandringerne skyldes menneskelig aktivitet.  Desværre er det den samme andel på 97,1 procent af Liberal Alliances Ungdom, der mener, at man skal ignorere denne forskning. Formanden Rasmus Brygger kalder til kamp mod ’klimafanatikerne’: ”For mig at se er klimadebatten nærmere et mødested for religion end for decideret videnskab. Det samme gælder politikken, der er så præget af følelser at de reelle fakta bliver glemt”. Så det er os andre, der er fanatikere? Den lader vi stå et øjeblik.


Flere artikler om emnet