Spinguide til dagpengeredningen

Hvad siger (og tier) de borgerlige politikere i virkeligheden om regeringens redning af de udfaldstruede dagpengemodtagere?
Regeringen landede i sidste uge en aftale med Enhedslisten, som redder de 30.000 dagpengemodtager, der stod til at falde ud af dagpengesystemet. Venstre kaldte først redningen for en ”lappeløsning”, men valgte efterfølgende bare at holde mund, i mens de øvrige borgerlige forsøgte at spinne til deres egen fordel.

Men hvad ligger der i virkeligheden bag ved dette spin? Netavisen Pio har her lavet en spin-guide til politikkernes udtalelser og afslører, hvilke dagsordener der i virkeligheden ligger bag ordene.

***

Venstre: Lurepas indtil problemet forsvinder
Inden aftalen faldt på plads, var Lars Løkke Rasmussen ude og kalde regeringens udspil for en lappeløsning og for at gentage Venstres mantra om, at regeringen gjorde det dyrere at være dansker (jf. finansieringen på 35 kroner som i udspillet blev lagt oven i a-kasse kontingentet):

Regeringen har præsenteret endnu en lappeløsning, og jeg synes, det værste er, at regningen bliver sendt videre til ganske almindelige danskere, som de er flest. Danskere, som går på arbejde og betaler deres a-kassekontingent, får en ekstra regning”.

Siden har der været tavshed fra partiformanden. Og det giver god mening, for når han kalder dagpengeindgrebet for en lappeløsning, så indrømmer han samtidig at der var brug for netop en ”løsning” på det problem, som han selv skabte.

Dagpengesagen udstillede også en uenighed i Venstre, både imellem partiet og vælgerne og imellem partiet og flere af partiets borgmestre, hvor både vælgere og borgmestre overvejende var positive overfor ændringerne.

Den uenighed havde Venstre ingen interesse i at nære og så er det nemmere bare at tie stille og håbe på at den politiske dagsorden rykker videre. Smart spin af Venstre, der udnytter muligheden i opposition til selv at vælge hvilke slag de vil deltage i. Derfor valgte politisk ordfører Ellen Trane Nørby også, at ignorere spørgsmålet om, hvorvidt Venstre ville rulle dagpengereformen ud som oprindelig planlagt, hvis partiet kommer i regering igen:

Vi ønsker ikke at skabe endnu mere usikkerhed for de mennesker, som står i en vanskelig situation. Regeringen har allerede skabt rigelig usikkerhed med deres slingrekurs og skiftende politiske signaler”.

Kort fortalt. Venstre vil ikke gøre det her til et slagsmål her og nu med regeringen. De accepterer lempelserne og håber at problemet går væk.

Dansk Folkeparti: Blæser med mel i munden
Dagpengereformens fader Kristian Thulsen Dahl (DF) havde i ugerne op til regeringens aftale med Enhedslisten, været ude flere gange og kræve en løsning på det problem, som han selv havde lavet. Ligeledes var hans reaktion på forhandlingsresultatet i Politiken positiv:

Godt der nu tages initiativ til at indfase dagpengereformen blidere. Det har DF ønsket de sidste halvandet år”.

Hvad han i virkeligheden mener: ’Indrømmet, Inger Støjberg og den borgerlige regering tog r***n på os, da de påstod at kun 2-4000 ville falde ud af dagpengesystemet. Det erkender vi blankt, lægger os fladt ned på maven og tager ansvaret for’.

Dansk Folkeparti forsøger fortsat at balancere imellem at være folketingets sociale samvittighed og samtidig føre klassisk konservativ økonomisk politik, hvilket jo som i dette tilfælde, hænger virkelig dårligt sammen, når virkeligheden rammer.

Konservative: Benægt problemets eksistens
De konservative havde været mest opsatte på at der blev gennemført en forringelse af dagpengesystemet, og partiet var tilsvarende imod lempelsen. Derfor var der heller ikke meget spin over de konservatives Brian Mikkelsen udmelding:

Dagpengeaftalen er værre end en dårlig løsning, for den parkerer de ledige på en form for borgerløn. Vi bliver nødt til at rulle den tilbage og få skabt et ordentligt jobmarked, hvor folk på dagpenge får et rigtigt arbejde”.

Brian Mikkelsen benægter bare at der overhovedet var et problem og tror fortsat på, at lavere offentlige udgifter på magisk vis sætter gang i væksten igen.

Liberal Alliance: En bjørnetjeneste til de ledige
De konservative blev dog overgået i svulstig retorik af Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der mente at man gjorde de udfaldstruede dagpengemodtagere en bjørnetjeneste ved at forlænge indfasningen:

Nu fastholder man folk i op til fire år på offentlig forsørgelse, men gør man dem en tjeneste ved det? Hvor attraktiv er man lige for arbejdsmarkedet efter fire år på offentlig forsørgelse? Det her er ikke nogen hjælp, men det er pakket ind i meget flot retorik”.

Joachim B. Olsen og Liberal Alliance mener, at de ledige bare skal være fattige nok, så rejser de sig fra sofaen og finder sig et job. Men dette bliver snedigt nok italesat som at ’gøre de ledige en tjeneste’, således at man undgår at fremstå (alt for) asociale. Risikoen for at blive for voldsom er dog begrænset, når man som LA henvender sig til maks. 10 procent af vælgerne.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce