10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Nyheden om, at de borgerlige havde slået aktivitetstimerne ihjel blev ikke modtaget positivt af professor i pædagogik Niels Egelund: ”Jeg forstår til min død ikke, at man i oppositionen kan være så forskrækket over aktivitetstimer. Den danske folkeskole er udfordret, fordi de svageste elever ikke har tid nok i skolen, mens de stærkeste elever ikke udfordres nok. Aktivitetstimer ville gavne begge (..) Vi har meget dansk og matematik i forvejen. Så hvis vi skal have mere, så skal det være på en anderledes måde”. Dette synspunkt deler Lars Løkke Ramussen skam også – hvis man vel at mærke spoler helt tilbage til oktober 2010.

2. Dagens topmøde. På dagens EU-topmøde skal de europæiske regeringsledere omsider diskutere ændringer af EU’s ti år gamle regler om beskatning af formuer i udenlandske bankkonti og dermed lukke for de skattely, som hvert år snyder EU-landene for 7.500 milliarder kroner. Det bliver spændende at se, hvordan Enhedslisten vil udlægge en eventuel aftale som endnu et kapitalistisk komplot vendt mod arbejderne.

3. Dagens dårligste argument. Zenia Stampe (R) forsvarer i dagens Politiken hendes jobopslag, hvor man skulle arbejde 20 timer uden løn, med en særdeles mærkværdig argumentationskæde: ”At politik kun skal være for de professionelle? At de frivillige kun må hænge plakater op og dele pjecer ud, mens politikudvikling overlades til spindoktorer, lobbyister og karrierepolitikere? (..) For det er jo det, som de vrede mennesker - måske uden at vide det - går til kamp for. En DJØF'icering og en professionalisering, af det politiske rum. Jeg mener ikke, at det er sådan, politik skal være i Danmark”. Hvordan en gratis akademisk medarbejder bliver til et opgør med djøf’iseringen af dansk politik er og bliver en gåde.

4. Dagens økonomiske advarsel. Den ellers normalt højresnoede Internationale Valutafond (IMF) advarede idag mod den britiske regerings ’skær og spar’-politik: ”It would be, in our view, useful for the economy for infrastructure and other measures to be brought forward to reduce the drag of austerity measures (..) and provide more support for the economy”. Fortalerne for nedskæringspolitikken bliver færre og færre i takt med at man oplever de økonomiske konsekvenser af denne kurs.

5. Dagens mikrofonholder. BT’s Andreas Karker er den suveræne vinder af kapløbet i mikrofonholderi. Under overskriften ’DF: Elastik i dagpengene’ får Kristian Thulesen Dahl uhindret lov til at fremstille sig selv som regeringens sociale samvittighed, der efterlyser forbedringer af dagpengesystemet, uden at Karker stiller andet end bløde spørgsmål.

6. Dagens bedste forhandlingsresultat. Forsvarsminister Nick Hækkerup har endelig fået forhandlet en aftale færdig, hvor de afghanske tolke, der har risikeret livet ved at arbejde for de danske soldater i Afghanistan, ikke lades i stikken modsat under VK-regeringen. Tolkene bliver tilbudt asyl i Danmark, fem års uddannelse i Afghanistan eller et beløb svarerende til halvandet års løn.

7. Dagens mest usympatiske udsagn. Vi bliver ved de afghanske tolke et øjeblik: Dansk Folkeparti stod selvfølgelig uden for aftalen. På spørgsmålet om, hvorvidt Danmark ikke har et moralsk ansvar for at tage os af tolkene, svarerede DF’s Marie Krarup, at ”Nej, vi har ikke et moralsk ansvar for at ødelægge Danmark. Vi er gået ind i Afghanistan for at forsvare Danmark og slå al-Qaeda ned, og så skal vi ikke i næste åndedrag udvide vores asylpolitik, så vi ødelægger Danmark”. Det er takken til de mennesker, der med livet som indsats har hjulpet vores soldater fra at blive slået ihjel.

8. Dagens kovending. Liberal Alliance har vendt lige præcis 180 grader i spørgsmålet om, hvorvidt EU’s patentdomstol skal til folkeafstemning. Tidligere har LA med knyttede næver krævet, at ’befolkningen blev spurgt’, men nu har sponsorerne i erhvervslivet tydeligvis fået dem på andre tanker.

9. Dagens oversete historie. Hvis man stadig er i chok over, at 9z tabte til en kinesisk skoleklasse, bør man tune ind på Kim Rathcke Jensens kinablog.dk. Der kan man læse, hvordan det ikke var normale kinesiske elever, som danskerne var oppe imod, men elever fra én af de bedste skoler i Kina. Vi glæder os allerede til DR’s opfølger, hvor en skoleklasse fra Gellerup skal dyste mod Eton i blandt andet disciplinerne polo og overklasseaccent.

10. Dagens historiske begivenhed. I dag er det 70 år siden, at Stalin opløste Komintern, som var den internationale sammenslutning af kommunistiske partier, der skulle skabe ’en international Sovjet-republik’. Om end Stalin ikke opløste organisationen af sit hjertes godhed, takker redaktionen ham mange gange for, at han endegyldigt fjernede denne parodi på socialisme og international solidaritet.


Flere artikler om emnet

Annonce