Annonce

Fire gode råd fra Heinesen

Regeringen bør ændre sin retorik og modificere den politiske linje i den økonomiske politik, mener den tidligere finansminister.
For de fleste socialdemokrater står Knud Heinesen som én af de vigtigste, dygtigste og mest troværdige politiker, som har præget dansk politik de sidste halvtreds år. Som finansminister i 70’erne og 80’erne forsøgte han under svære parlamentariske forhold at mildne konsekvenserne af de oliekriser, som igen og igen ramte den vestlige verden.

Derfor er det værd at lytte, når han i et debatindlæg i Politiken i lørdags under overskriften ’Socialdemokratiet er ikke et midterparti’ anbefaler regeringen en nyorientering i den økonomiske politik.

Netavisen Pio har samlet de fire vigtigste pointer fra den tidligere finansministers debatindlæg.

1. Ansvarlig finanspolitik skal ikke pakkes ind i liberal retorik

”Regeringen fortjener al mulig anerkendelse for at føre en ansvarlig finanspolitik og for med stort mod at løfte tunge, kontroversielle reformer. Men de politiske omkostninger for socialdemokraterne er alvorlige, og der er ingen grund til, at de skal vokse, fordi regeringen ledsager sin økonomiske politik med en liberal retorik, der skaber mistillid til regeringens motiver i vælgersegmentet til venstre for midten”.

2. Drop Merkel og støt finansskatten

”Regeringstoppens bastante tilslutning til især Tysklands forestilling om, at arbejdsløsheden og recessionen i EU primært skulle bekæmpes med en stram nedskæringspolitik, måtte undre og undsiges af stadig flere, herunder kommissionens formand. Regeringstoppens mildt sagt negative holdning til forslagene om en skat på finansielle transaktioner på et tidspunkt, hvor alle øvrige socialdemokratier i EU støttede en undersøgelse heraf, øgede ikke tilliden til linjen i regeringens økonomiske politik”.

3. Højere arbejdsudbud er et fatamorgana

”En af byggestenene i den på mange måder udmærkede ' Vækstplan DK' er de liberalistiske økonomers yndlingstese om, at et højere arbejdsudbud medfører større ledighed og lavere lønstigninger, hvilket forbedrer konkurrenceevnen og derigennem meget hurtigt fører til højere beskæftigelse. Det gælder i hvert fald ikke i den nuværende situation med høj arbejdsløshed, hvor teorien er et fatamorgana”.

4. Nødvendigheden bør ikke blokere for vækst

”Vi skal ikke gøre en dyd, og slet ikke en borgerdyd, af nødvendigheden. (..) Regeringens seneste afvisning af Det Økonomiske Råds anbefaling af en finanspolitisk lempelse i 2014, selv om væksten er svag og Danmark har nogle af Europas sundeste offentlige finanser, er et uforståeligt signal fra en centrum-venstre-regering”.


Flere artikler om emnet

Annonce