Løkkes kontrakt uden indhold

Lars Løkke Rasmussen præsenterer vælgerne for kontraktpolitikken anno 2013. Det er en kontrakt uden indhold.
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen forsøgte i sin grundlovstale at puste liv i kontraktpolitikken. Altså en kontrakt imellem Venstre og vælgerne om, hvad partiet vil gennemføre, hvis de får magten efter næste valg.

Han sagde: ”Hvis vi skal genskabe tilliden, er det nødvendigt med en ny kontrakt med danskerne. Et løfte om forandring. En kontrakt om en klar retning for Danmark. Min og Venstres retning er velkendt. Danskerne kan stole på, at Venstre vil arbejde for en sund økonomi med fortsatte reformer. Vi vil arbejde for, at det kan betale sig at arbejde. Vi vil arbejde for en fast, fair og fornuftig udlændingepolitik. Og er retningen forkert, vil vi sige nej.

Siden Newt Gingrich i 1994 præsenterede sin ”Contract With America” har kontraktpolitikken gået sin sejrsgang over hele verden for både højre- og venstrefløjspartier med ambitioner om regeringsmagten. Klare løfter om konkrete politiske tiltag, som politikeren og partiet vil gennemføre efter valget.

Men Lars Løkke Rasmussens bud på en kontrakt med de danske vælgere er anderledes mere ulden. Venstres kontrakt er nemlig helt uden indhold. Det er et løfte om, at Lars Løkke Rasmussen igen bliver statsminister og så ikke mere. Ingen bud på politiske reformer, skattelettelser eller hvilke steder der skal skæres.

De manglende politiske udmeldinger fra Venstre får naturligvis Socialdemokraterne til at skære tænder af vrede. Hvordan kan man advare om (eller rettere: føre skræmmekampagne mod), hvad Løkke og Venstre vil med regeringsmagten, hvis de ikke har et langt program, som man kan slå op i og fortælle vælgerne, at der vil blive skåret i velfærden her eller dér, hvis Venstre kommer tilbage?

Men en ting er helt sikkert. Venstre vil ikke lade sig fange i at fremlægge et omfattende program a la Fair Løsning. Det vil helt sikkert vedblive med at være helt ukonkrete sigtelinjer eller luftige principper om hvad Danmark skal hen imod. Verdens bedste folkeskole, bedre konkurrenceevne og en offentlig sektor ”der kører længere på literen”.

Lars Løkke har ikke behov for at lave en ny kontrakt med danskerne, men derimod at tiden bare går frem mod næste valg og så sætte sin lid til, at utilfredsheden med den nuværende regering er mere end rigeligt til at vinde valget.

Eller som den politiske ordfører Ellen Trane Nørby siger til Politiken: ”Vi har sådan set en klar politisk vision for, hvad der skal ske i dette samfund, og vi har klart og tydeligt sagt, hvor det er, vi ønsker at bringe samfundet hen. Vi vil bevare vores velfærdssamfund ved at skabe de reformer, der gør det økonomisk muligt. Så vi giver sådan set gerne et svar, og det er tydeligt, at danskerne sådan set godt kan se, hvad det er for et samfund, Venstre ønsker”.

Venstre har altså intet svar og de ønsker ikke at give det.  Lars Løkke ønsker nemlig ikke en kontrakt med danskerne, men carte blanche til at gøre, som det passer ham.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook