Annonce

8 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de otte mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Ole Birk Olesen (LA) rammer hovedet på sømmet med denne spidende kommentar til sine borgerlige kolleger: ”Det er tilsyneladende "jeg er kandidat for Venstre/Konservative, men jeg er imod lukkethedsloven, dog ikke så meget, at jeg ville have stemt imod den, endsige talt imod partiledelsen på et gruppemøde, hvis jeg havde siddet i Folketinget"-dag i dag”.

2. Dagens forslag. Økonomiminister Margrethe Vestager (R) opfordrer kommunerne til at bruge flere penge: ”Et budget er en plan, der skal realiseres; ikke noget man partout skal underopfylde (..) Aftalerne med kommunerne for 2013 skal virkeliggøres, fordi de lægger rammerne for hele samfundsøkonomien og er vigtige for beskæftigelsen. De penge skal ud at arbejde”. De Radikale bliver ved med at overraske: Først godkender de dagpengeløsningen og nu anerkender de så, at øget offentligt forbrug gavner væksten. Er fornuften ved at indtræde?

3. Dagens historiske begivenhed. Den 5. juni 1947 blev den økonomiske genopretningsplan for Europa, Marshall-planen, fremlagt på Harvard Universitet. USA ydede 15 milliarder dollars i hjælp til Europa. Hvis blot vore dages politikkere var fremsynede nok til at gøre det samme i kølvandet på det arabiske forår.

4. Dagens frontalangreb. Lars Løkke Rasmussen anklager i sin grundlovstale ikke blot regeringen for at føre en forkert politik, men at undergrave tilliden i hele det danske samfund: ”Tillid er det, der får samfundets tandhjul til at køre lettere. Det, der gør, at vi tør stille barnevognene udenfor. (..) Når tilliden først er tabt, er den næsten umulig at få tilbage. Derfor skal vi værne om tilliden i samfundet (..) Men få kan svigte så mange, så meget og på en gang, som de politiske partier. Og få har gjort det så massivt som den nuværende regering”. Så ifølge Løkke har danskerne siden vikingetiden levet i lykkeligt, tillidsfulgt samkvem med hinanden, indtil den røde regerings løftebrud. Hvor mon Venstres løftebrud om dagpenge og efterlønnen passer ind i denne fortælling?

5. Dagens meningsmåling. En ny opinionsundersøgelse fra Gallup viser, at 45 procent af danskerne vil blive i EU, mens 39 procent vil helt ud. Det burde være et wake up call om at ændre EU’s nuværende kurs.

6. Dagens debatindlæg. Det er værd at læse Jens Hjorth-Larsens kronik i Information, hvor der argumenteres for, at mindretallet skal kunne kontrollere regeringen: ”I dag kræver alle de mest effektive redskaber til parlamentarisk kontrol et flertal i Folketinget. Oppositionen kan ganske vist kalde ministeren i samråd, stille §20-spørgsmål eller kræve forespørgselsdebatter. Men hvis et flertal i regeringen ønsker at dække over en politisk betændt sag, er det forholdsvis ligetil. Det var læren af Tamilsagen”.

7. Dagens fødselar. Det er 130 år siden, at den britiske økonom John Maynard Keynes blev født. Det er værd at mindes hans kritik af borgerlige økonomer, som er mere relevant end nogensinde før: ”The classical theorists resemble Euclidean geometers in a non-Euclidean world who, discovering that in experience straight lines apparently parallel often meet, rebuke the lines for not keeping straight—as the only remedy for the unfortunate collisions which are occurring”.

8. Dagens mærkeligste argument. EU-parlamentariker Christel Schaldemose fremfører et mærkværdigt forsvar mod anklagerne om, at EU er udemokratisk: ”EU er ikke udemokratisk. Langt fra. (..) EU’s struktur ligner ikke medlemslandenes, fordi EU ikke er en stat - det er et samarbejde. Det er et fjerde politisk beslutningsniveau, som hjælper Danmark med at løse de udfordringer, Danmark står over for (..) EU hverken kan eller skal sammenlignes med en stat i forhold til opbygningen af demokrati”. Så når irerne skal have deres finanslov godkendt af EU er det skam ikke udemokratisk, fordi EU ikke er en stat? Godmorgen.

 


Flere artikler om emnet