11 fredagsnyheder, som du ikke bør glippe

Netavisen Pio har samlet de elleve mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. I sin tale på Folkemødet kom Venstres politik under hårdt angreb fra Helle Thorning-Schmidt: ”Jeg tvivler på, at danskerne vil have et Danmark, hvor man i sin jagt på succes glemmer dem, som ikke går snorlige gennem tilværelsen. Og jeg tvivler oprigtigt på, at man vil prøve endnu et økonomisk eksperiment, som dét vi oplevede i nullerne. For det er jo den vej, som Venstre ønsker. Det er den vej, som de altid har ønsket for Danmark. Mere du er din egen lykkes smed. Mindre sammenhold. Mere Joachim B. Olsen. Mindre fællesskab. Mere casino-økonomi. Mindre tryghed”. Dejligt at se statsministeren droppe retorikken om, at man ’fortsætter reformkursen’ og i stedet udstikker en socialdemokratisk vej ud af krisen.

2. Dagens våbenleverance. Efter at det er kommet frem, at den syriske diktator Assad har brugt nervegas mod oprørerne, har USA annonceret at de vil støtte oprørerne med våbenleverancer. Af uransagelige årsager vil USA dog kun sende anti-tank våben til oprørsgrupperne - og ikke antiluft-skyts, som virkelig ville kunne gøre en forskel. Det giver næsten sig selv, men Putin afviste alle anklager om Assads brug af kemiske våben og har meddelt, at Rusland overvejer at sende flere våben til Assad.

3. Dagens underskriftsindsamling. I fagbevægelsen kæmper man ihærdigt for et dagpengesystem, hvor det er sværere at falde ud og lettere at komme ind. HK tog tidligere på året initiativ til kampagnen Forlæng Dagpengeretten, hvor man indsamlede underskrifter til støtte for tre hovedkrav: At dagpengeperioden skal forlænges med uddannelse, at genoptjeningsperioden skal forkortes fra 52 til 26 uger samt at jobrotation og løntilskud skal tælle med i denne genoptjening. Da kampagnen sluttede i dag havde man indsamlet ikke mindre en 84.514 underskrifter.

4. Dagens internationale analyse. Det altid interessant Foreign Affairs har i dag bragt en læseværdig analyse af den syriske konflikt og hvad USA kan gøre for at hindre et kollaps: ”Comparisons to the Balkans do not suffice to describe the crisis in Syria, however. The real danger is that the country could soon end up looking more like Somalia, where a bloody two-decade-long civil war has torn apart the state and created a sanctuary for criminals and terrorists. (..)Las Vegas rules do not apply to Syria: what happens there will not stay there. The massive refugee crisis and the threat that dangerous weapons could fall into the hands of terrorists -- jihadists and Kurdish separatists alike -- directly threaten the security of Washington’s allies in Iraq, Israel, Jordan, and Turkey. The meltdown of the Syrian state is empowering terrorist groups and could ultimately give them the freedom to plan international attacks, as the chaos of Afghanistan in the 1990s did for al Qaeda”.

5. Dagens politiske analyse. Hans Mortensen og Arne Hardis analyserer i dagens Weekendavisen, hvordan den borgerlige blok har forandret sig markant fra det samarbejde mellem Venstre og Konservative, som i fyrre år har udgjort kernen i det borgerlige Danmark: ”En eventuel valgsejr over regeringen Thorning-Schmidt vil udløse en mindretalsregering alene bestående af Venstre og med Lars Løkke Rasmussen som statsminister. I stedet for VK-alliancen tegner sig en bestemmende magtblok bestående af de to større partier i blå blok – Venstre og Dansk Folkeparti. (..) Der tegner sig et blåt regeringsprojekt meget langt fra de glade dage under Anders Fogh, hvor et folketingsår populært sagt bestod i en ældrecheck og en Jellingesten til Dansk Folkeparti, en offentlig ydmygelse af Bendt Bendtsen og et velryddet skrivebord, efter at Fogh havde fejet årets høst af økonomiske advarsler i papirkurven. Både når det gælder økonomi og udlændingepolitik, kan det blive en udfordring for en Venstreregering at holde sammen på blå blok”.

6. Dagens økonomiske nøgletal. Nye tal viser, at inflationen i Eurozonen er på kun 1,4 procent. Dette til trods fortsætter EU’s ledere og Den Europæiske Centralbank med at kæmpe mod en stigende inflation, der ikke stiger, og afviser dermed at pumpe penge ud i økonomien, selvom arbejdsløsheden er på rekordhøje 12,2 procent. Det svarer til, at et byråd var bekymret over den kommunale vandregning og derfor skruede ned for vandforbruget samtidig med at halvdelen af byen stod i flammer.

7. Dagens fodboldkamp. Det Radikale Venstre lammetævede med en 9-1 sejr Dansk Folkeparti i fodboldbraget på Folkemødet. At De Radikale før kampen blev fløjtet i gang dansede en traditionel maori-dans – med syrlig hentydning til Marie Krarup - kan have bidraget til sejren, da denne dans kan være særdeles frygtindgydende.

8. Dagens valg. Iran går i dag til stemmeurnerne for at vælge landets næste præsident. I denne forbindelse er det værd at ihukomme Mehdi Khalajis pointe: ”Iran’s clerical regime governs by a simple formula: he who is the most frightening, wins”.

9. Dagens afslag. Selvom både Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager nævnes som mulige kandidater til posten som enten EU-præsident eller EU's udenrigschef, så udelukker begge kategorisk at de er kandidater til internationale topposter.

10. Dagens offermentalitet. Formanden Ruth Evensen for det nystiftede parti Frihedskæmperne forklarede Politiken, hvordan medierne forsøger at hindre partiet i at blomstre op: ”Medierne har gennemført en hetz og forsøgt at lukke os ned og de har gennemført et karaktermord på mig. Vi sad nok ikke her, hvis ikke jeg var blevet kendt gennem Ungdomshuset. Så jeg tror, det kan blive en stor fordel for os, at jeg er kendt i forvejen”. Den manglende opbakning kunne også skyldes partiets politik, der inkluderer, at de offentlige skoler skal væk, Danmarks skal ud af EU, abort skal forbydes og skatten skal sænkes til 10 procent.

11. Dagens republikaner. Margrethe Vestager vil fjerne de sidste rester af politisk magt fra Kongehuset. I en ny portrætbog siger hun: ”Jeg synes et eller andet sted, det er underligt, at selv når vi vedtager ting fuldstændig i enighed - 179 folketingsmedlemmer eller et meget bredt flertal - så gælder lovene faktisk først, når dronningen har skrevet dem under”. Fornemmer man en smule misundelse over, at hun ikke er den eneste magtfulde Margrethe i landet her?


Flere artikler om emnet

Annonce