10 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens citat. Venstres grand old man Claus Hjort Frederiksen udsteder en sundhedsadvarsel mod at komme i kontakt med Det Radikale Venstre: ”Hvis jeg nu skal være rystende ærlig, er det min erfaring, at De Radikale tager livet af alle regeringer, de deltager i. Når de deltager i borgerlige regeringer, tager de livet af dem. Når de deltager i socialistiske regeringer, tager de livet af dem. Derfor skal man tænke sig rigtig godt om, før man går sammen med De Radikale”. En sund skepsis over for det irriterende midterparti er altid på sin plads, men Claus Hjort overser, at De Radikale også giver liv til regeringer. Nyrups og Thornings regeringer var næppe blevet til noget uden deres støtte.

2. Dagens (meget store!) tal. Ifølge Finansministeriets beregninger, vil den samlede besparelse i den offentlige sektor ved Venstres nulvækstplan være på ikke mindre end 64,3 milliarder i 2020. Men selvom det mildest talt er mange penge, så afviser Kristian Jensen, at danskerne vil opleve dårligere offentlig service, end de får nu: ”Venstres målsætning er at kunne levere det samme serviceniveau som i dag. Det er ikke bare vores målsætning, det er også vores vurdering, at vi kan det”, udtaler næstformand Kristian Jensen (V). Man bør bestemt være bange: Med dagpengereformen var ’målsætningen’ at få flere i arbejde, ’vurderingen’ var at Danmark var fri af krisen, men sandheden vidste sig at være en lidt anden. Er Netavisen Pio de eneste, som ikke køber idéen om uændret serviceniveau?

3. Dagens meningsmåling. Til trods for massiv medieeksponering og rollen som forsvarer af familiernes fritid har Lars Barfoeds skole-stunt ikke skaffet ekstra vælgere, hvilket ellers var hensigten med den taktiske manøvre. En ny meningsmåling viser, at De Konservative nyder opbakning fra blot 3,7 procent af vælgerne, hvilket er et stykke under de 4,5 procent, som de stod til for en måned siden. Man ved, at det er skidt, når øget opmærksomhed omkring et parti fører til færre vælgere, ikke flere.

4. Dagens must read. Peter Goll, der tidligere både har været rådgiver for Holger K. Nielsen og Morten Bødskov, har skrevet et fremragende indlæg hos Mandag Morgen om fællesskab og ambitioner: ”Vi er i alt for høj grad begyndt at opfatte fællesskabet som en tryg sovepude i stedet for en mulighed for at udmærke os. Så sent som i 1990’erne lykkedes det Nyrup-regeringen at indpiske en ambition i samfundet om at komme det altoverskyggende arbejdsløshedsproblem til livs. Teoretisk set var der grund til skepsis, men regeringen viste, at hvor der er vilje, kan man rent faktisk også skabe vej. Hvor er den slags store satsninger i dag? Der må vel være et højere mål med vores samfundsudvikling end blot at sikre, at den daglige drift af biksen Danmark løber rundt?

5. Dagens spin. På et pressemøde med den britiske premierminister David Cameron fremstillede den russiske præsident Vladimer Putin Vestens støtte til de syriske oprørere som hyklerisk og barbarisk: “You will not deny that one does not really need to support the people who not only kill their enemies, but open up their bodies, eat their intestines in front of the public and cameras. Are these the people you want to support? Is it them who you want to supply with weapons? Then this probably has little relation to humanitarian values that have been preached in Europe for hundreds of years”. Så så oprørernes humanitære værdier skal måles ud fra én enkelt soldats adfærd, mens der ses igennem fingrene med Assad-regeringens brug af kemiske våben?

6. Dagens offentlige omorganisering. Skatteminister Holger K. Nielsen annoncerede i dag til DR Nyheder, at Skat til efteråret fyrer 375 medarbejdere samtidig med at der vil blive ansat nye medarbejdere med kompetencer, som Skat i dag mangler: ”Det er helt nødvendigt, at der kommer nye kompetencer til Skat. Det er ikke det samme som for 30 år siden. Der er brug for mere specialiserede kompetencer omkring IT, omkring jura omkring det at få fat på de selskaber, der opererer i Danmark og i udlandet (..) Det er vigtigt, at vi får fat på dem, der placerer deres penge i skattely. Det kræver end anderledes og mere målrettet indsats, hvis man skal kunne få det”. Fyringsrunder er ikke just positivt, men det er sjældent man ser en målrettet omorganisering i staten, hvor normen synes at være salami-metoden.

7. Dagens papirbunke. HK’s formand, Kim Simonsen, afleverede i dag 85.536 underskrifter til Folketingets formand Mogens Lykketoft fra kampagnen Forlæng Dagpengeperioden. Ret beset burde underskrifterne jo være afleveret hos Lars Løkke Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen og Inger Støjberg, der gennemførte reformen. Så kunne de passende gribe fyldepennen og skrive tilbage til de femogfirstusinde personer, hvordan de vil sikre at alle har et job nu hvor de ikke vil sikre at alle har en indtægt.

8. Dagens domsafsigelse. Landsretten har besluttet, at den attenårige somalier, der voldtog en tiårig pige i Herning, modsat hvad byretten besluttede alligevel ikke skal udvises, men ’kun’ seks i fængsel. Udvisningen blev ændret til en betinget dom, som kun træder i kraft, hvis han igen bryder loven. Netavisen Pio forudser, at de borgerlige politikere i den kommende tid vil ignorere alle fakta om magtens tredeling og påstå, at denne manglende konsekvens skyldes ’den røde regerings slappe udlændingepolitik’.

9. Dagens overreaktion. Videooptagelser af en særdeles hårdhændet anholdelse af en ung mand møder ikke forståelse fra Socialdemokraternes retsordfører. Mens andre kritiserer politiets fremgangsgåde, mener Ole Hækkerup at det er den unge mand og hans ven, der filmer forløbet, der bør modtage kritik: ”De skal holde deres kæft og respektere det samfund, de lever i (..)Politifolket er i en vanskelig situation, fordi de to drenge eskalerer situationen ved at råbe frem og tilbage til hinanden”. Når Sydøstjyllands Politi selv mener, at fremgangsmåden er hårdhændet og derfor har indbragt sagen for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, burde Hækkerup måske modificere sin tough on crime-retorik bare en smule?

10. Dagens selvcensur. Bloggeren Anne Sophia Hermansen vil efter hadske kommentarer til hendes seneste blogindlæg ikke igen skrive om indvandring og islam: ”Jeg må tilstå, at jeg selv er langt mere skræmt af det had og den foragt for muslimer, man kan læse her på Berlingskes debatspor og på de sociale medier, end jeg er skræmt af en mand, der i otte år har udført sit arbejde så vidt vides upåklageligt, men som har den religiøst betingede præference ikke at give kvinder hånden. Bevares – det burde han og man, men jeg føler mig hverken truet eller krænket. Det gør jeg til gengæld af den racisme og det utilslørede had, man kan læse ud af kommentarerne. Og hvad værre er; jeg kan mærke, at jeg virkeligt ikke har lyst til fremover at debattere spørgsmål, der overhovedet berører Islam og det multikulturelle Danmark”. Da der her er tale om selvcensur på grund af kritiske reaktioner må man forvente, at Jyllandsposten straks stiller sig i spidsen for en kampagne eller karikaturtegninger, der fremfører det åbenbart kontroversielle synspunkt, at muslimer ikke er parasitter, men gode danske samfundsborgere.


Flere artikler om emnet

Annonce