Ekstra Bladet udstiller forældreløs pige

Brugte du dine penge på nye bryster! Så er du nærmest selv ud om at du får kræft, lyder det fra Ekstra Bladet.
Ekstra Bladet kunne i går fortælle historien om Stina Bentsen, der får nogle år siden var med i Paradise Hotel, som har fået konstateret celleforandringer i livmoderhalsen. Ikke i sig selv en ret stor nyhed. Det sker for en stor del af unge kvinder der er født generationerne før den gratis HPV-vaccine.

Linjen i Ekstra Bladet er skruppelløs. Det handler bare om at få den næste overskrift med patter til at tiltrække hits.

Men hvis der kan komme bryster ind i ligningen er nyhedskriterierne altid opfyldt på Ekstra Bladet. Ganske usmageligt kommer den brystforstørrende operation, som Stina Bentsen valgte at få som bare 19årig børnehjemsbeboer. Mellem linjerne ligger forargelsen over at hun kunne få råd til bryster, men ikke HPV-vaccinen. Stina selv forklarer hvordan hun stod uden støttende netværk dengang og senere har følt sig udstillet af realityprogrammet på grund af brysterne, som hun synes de fokuserede meget på.

Og alligevel vælger Ekstra Bladet at bringe arkivbilleder af en topløs Stina. Ikke nok med at de kobler hendes udgift til brystoperationer med at hun ikke havde råd til HPV-vaccinen, de trækker også en forældreløs pige, uden en solid baggrund gennem overvejelser om brysterne var en god ide eller om hun hellere skulle have brugt pengene på en vaccine hun ikke vidste fandtes. Jeg tvivler på de fleste 19årige dengang overhovedet tænkte på livmoderhalskræft.

Linjen i Ekstra Bladet er skruppelløs. Det handler bare om at få den næste overskrift med patter til at tiltrække hits. Også selvom indehaveren af brysterne giver udtryk for at fokus på hendes bryster er ubehageligt.

HPV-vaccinen blev ikke frigivet fordi det kunne betale sig samfundsøkonomisk, eller fordi eksperterne følte sig sikker på den ville redde flere liv end vores gode screeningsprogram gør i forvejen. Den blev frigivet fordi der pludselig var alt for mange i Nordsjælland og alt for få på Lolland og Falster, som valgte selv at købe den til deres piger. En ulighed der heldigvis ikke blev siddet overhørig, men som også betød at piger som Paradise-Stina ikke var i nærheden af at have adgang til samme gode behandling som andre piger.

Maja Holt Højgaard (f. 1986) regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for S. Medicinstuderende på Københavns Universitet


Kommentarer fra Facebook