Annonce

Gør viden til penge

Hvis der fortsat skal være produktion i Danmark er det afgørende med veluddannede faglærte.
Danfoss koncernchef, Niels B. Christiansen, udtrykte det klart i Berlingske Business sidste år: ”Man er nødt til at have produktion som videnbærer eller populært sagt: produktion, der gør viden til penge”. Og forudsætningen for produktion er blandt andet veluddannede faglærte; vi skal have flere af dem, der gør viden til penge.

Christiansen bakkes op af økonomiprofessor på Cambridge, Ha Joon Chang. Chang skriver i sin populære bog 23 Things they don’t tell you about capitalism, at både USA og Storbritannien kraftigt har undervurderet værdien og vigtigheden af produktion. De to lande lod sig forblænde af en tanke om, at man i fremtiden kunne leve af ideer og viden i den udviklede del af verden, mens produktionen kunne flyttes til Asien eller andre lavtlønsområder. Det blev en dyr fejltagelse. Modsætningen er Tyskland, der aldrig accepterede præmissen og fortsat har en stærk industri. Her erkendte erhvervslederne at ideer og udvikling ikke opstår ud af det blå.

Valget står derfor ikke mellem, om vi skal leve af viden, service eller produktion i fremtiden. Dansk erhvervsliv skal kunne levere hele pakken. ”Hvad hånden former er åndens spor” skrev Johannes V. Jensen i en salme, og selvom det næppe var Jensens hensigt at forholde sig et spørgsmål om, hvad vi skal leve af i det 21. århundrede, er pointen god. Produktion finder ikke sted uden viden og omvendt. Og som Johannes V. Jensen skriver, er hånden og ånden ikke to adskilte størrelser – vidensniveauet skal være højt blandt danske faglærte.

Idéen om videnssamfundet har dog i mange år været for snæver, fordi den ikke i tilstrækkelig grad har inkluderet håndværksmæssige uddannelser. Inkompetente uddannelsesvejledere har sjoflet de faglige uddannelser ved næsten per automatik at sende elever med dårlige karakterer på erhvervsskole.

VKO svigtede erhvervsuddannelserne i ti år. Derfor fortjener regeringen ros for at have sat håndværk og faglighed på dagsordenen ved at skabe praktikpladser og iværksætte arbejdet med en erhvervsskolereform, hvor blandt andet optagelseskrav skal drøftes. Det er vigtigt for dansk økonomi og eksport at få genetableret erhvervsuddannelsernes status i befolkningen. Stolte håndværksmæssige traditioner har skabt grundlaget for, at Danmark med kun fem mio. indbyggere har huset eksportsucceser som Lego, Royal Copenhagen, Danfoss, Vestas, Grundfos, B&O, dansk møbeldesign og en lang række mindre kendte virksomheder, der eksporterer alt lige fra fjerkræslagterier til eltavler; virksomheder der - på hver deres måde - gør viden til penge.

Rasmus Stoklund er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet og forskningsordfører og uddannelsesordfører.


Flere artikler om emnet