Annonce

10 onsdagsnyheder, som du ikke bør gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest interessante nyheder, begivenheder og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens plan. Socialdemokratiet har på partiets sommergruppemøde lanceret en ny indsats mod social dumping. Højere bødestraffe, arbejdsklausuler og øget kontrol med udenlandske virksomheder er blandt de tiltag, der skal sikre, at danske lønninger og regler ikke køres over ende af ulovligheder og udenlandske firmaer. Endnu én ting, der aldrig var sket under en Venstre-ledet og DF-støttet regering.

2. Dagens flodbølge af kritik. Efter Rigsrevisionen rettede en sønderlemmende kritik af SKATs ejendomsvurderinger – som danner grundlag for, hvor meget man skal betale i boligskat – har politikerne stået på nakken af hinanden for at kritisere SKAT. Før de borgerlige peger alt for mange fingre mod den ræverøde, revolutionære og samba-socialistiske skatteminister Holger K. Nielsen (SF), bør de måske erindre, at skatteministeren fra 2001-2011 var en Venstre-mand.

3. Dagens dummeste forslag. De Konservative vil indføre retten til ’bedstes første sygedag’: ”Bedstes første sygedage skal fungere på samme måde som barnets første sygedage og skal give mulighed for at blive væk fra arbejde, hvis et ældre familiemedlem bliver meget syg, skal på hospitalet eller til lægen”, udtaler arbejdsmarkeds- og familieordfører Benedikte Kiær (K). Det er et åbent spørgsmål, hvordan pokker forslaget harmonerer med kravet om højere arbejdsudbud. Nå jo, kravene om færre rettigheder gælder selvfølgelig kun førtidspensionister og kontanthjælps- og dagpengemodtagere.

4. Dagens citat. I forbindelse med den nye indsats mod social dumping, langer statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ud efter Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti for at have siddet på hænderne, mens danske løn og arbejdsvilkår blev forringet: ”Jeg kan ikke huske, at de har stået uden for glasdøren i Finansministeriet og glædet sig over en indrømmelse på social dumping”. Til gengæld kan alle huske, hvordan de fik indrømmelser på det omsiggribende burkaproblem, hvilket de åbenbart fandt vigtigere end at kæmpe for danskernes lønninger.

5. Dagens tyndeste undskyldning. Hos Dansk Folkeparti giver Kristian Thulsesen Dahl (DF) ikke meget for kritikken: ”Hun forsøger at fraskrive sig ansvaret ved at sparke ud efter os andre”. Ja, hvor er det urimeligt, utroligt og unfair, at Thorning ’fraskriver sig ansvaret’ for de ti år, hvor Socialdemokratiet ikke havde den mindste andel i regeringsmagten, mens Dansk Folkeparti modsat havde vetoret over stort set alt.

6. Dagens bizarre udtalelse. I forbindelse med, at Vestas’ fyrede Ditlev Engel som direktør mod et gyldent håndtryk på 18 millioner, udtalte DR’s erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin, at ”der skal man huske på, at det alt andet lige er meget sværere for en administrerende direktør at finde et nyt job, end det er for mere almindelige mennesker”. Javel, ja. Gyldne håndtryk skal altså uddeles til personer med få og usikre jobmuligheder. Burde alle ufaglærte i dette land i så tilfælde ikke modtage 18 millioner hver? Eller det dobbelte måske, taget i betragtning, at Ditlev Engel med statsgaranti har bedre jobmuligheder end den gennemsnitlige lønmodtager?

7. Dagens mikrofonholder. Jyllandsposten stiller i dag lystigt mikrofonen frit til rådighed for miljøskeptikerne og landbrugets særinteresser. Side 22-23 i dagens udgave fyldes ud af ikke mindre end tre indlæg mod regeringens klimaplan: Cepos’ Martin Ågerup mener, at den grønne politik vil kvæle væksten, Niels Vestergaard Salling, bestyrelsesmedlem hos Landbrug & Fødevarer, brokker sig over prisen på overdækning af gyllebeholdere, og sørme om Søren Gade, direktør ved selvsamme Landbrug & Fødevarer, ikke også himler op om overdækning af gyllebeholdere. Fair and balanced, som de siger hos Fox News.

8. Dagens chokudmelding. Der var sikkert mange, der fik eftermiddagskaffen galt i halsen, da de hørte nyheden om, at den københavnske børne- og ungeborgmester Anne Vang (S) stopper som borgmester og medlem af Borgerrepræsentationen til fordel for direktørposten hos erhvervsskolen Niels Brocks merkantile uddannelser: ”Det her handler om, at jeg har fået et drømmejob. Det er et tilvalg at blive erhvervsuddannelsesdirektør og ikke et fravalg af politik. Jeg tror, det er meget sundt ikke at være i politik hele livet, men jeg udelukker ikke, at jeg om ti år kan kaste mig over politik igen”. Taget i betragtning at Anne Vang er den mest talentfulde fra en ellers ret talentfuld generation af unge socialdemokrater, er der mange, der vil håbe at hun vender tilbage indenfor 10 år. Og helst før.

9. Dagens optimisme. SF’s politiske ordfører Jonas Dahl mener, at økonomien er i bedring: ”Det er også interessant at se, at folk svinger dankortet lidt mere (..) Når vi ser bedring på boligmarkedet, og der kommer en lille smule mere gang i det private forbrug, er det noget af det, der skal være med til at løfte videre”. Ja, det lave privatforbrug holder dansk økonomi nede, så de nye tal indikerer en vis optimisme. Men de grundlæggende problemer med stor privat gæld og manglende investeringer i efteruddannelse er stadig uløst.

10. Dagens eksklusion. Det socialdemokratiske byrådsmedlem i Helsingør Kommune, Fuat Yalan, er blevet ekskluderet fra partiet efter udtalelser om kinesere, der er – skal vi sige - vanvittige. Til Helsingør Dagblad udtalte han blandt andet, at ”Hvis der stod en kineser foran mig lige nu, ville jeg skyde ham”. Han vil nu stille op til byrådet som løsgænger. Om hans politiske program indeholder Helsingørs krigserklæring mod Kina, melder lokalpressen intet om.


Flere artikler om emnet