10 politiske mandagsnyheder, du ikke må gå glip af

Netavisen Pio har samlet de ti mest relevante, interessante og opsigtsvækkende nyheder, debatindlæg og kommentarer fra dagens gang i dansk politik.
1. Dagens politiske forslag. De Konservative fremlagde i dag en samlet 2020-plan – de første par planer fungerede jo så godt, ikke sandt? - der vil omfordele ikke mindre end 62 milliarder fra fællesskabet til de private lommer. Hovedpunkterne i udspillet er 33.000 færre offentlige ansatte i 2020, 40 milliarder i skattelettelser og en årlig afbetaling af statsgælden på 3 milliarder. Planen er så ekstrem, at selv Venstre plaffede den ned med det tungeste skyts i sit arsenal, mens Simon Emil Ammitzbøll selvfølgelig betegnede udspillet som en uambitiøs light-udgave af Liberal Alliances politik.

2. Dagens citat. De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, er ikke imponeret over prioriteringerne i De Konservatives økonomiske udspil: ”De har afsat halvanden milliard frem mod 2020 til en indsats for socialt udsatte. Til sammenligning giver de skattelettelser for godt 60 milliarder kroner”. Jamen dog, en radikal udtalelse, man for en gangs skyld kan være 110 procent enig i. Måske er forskellene ikke så store alligevel?

3. Dagens nøgletal. Overskuddet på betalingsbalancen var ifølge nye tal fra Danmarks Statistik på tretten milliarder kroner i juli måned og dermed markant højere end i 2012. Endnu et bevis på, at den danske konkurrenceevne ikke er så ringe, som Børsen og Berlingske gerne vil gøre den til.

4. Dagens rapport. Produktivitetskommissionen fremlagde i dag sine anbefalinger til, hvordan vi kan få mere for pengene i den offentlige sektor. Hovedpunktet er, at der skal være mindre proces, mere frihed og at den offentlige sektor skal måles på resultaterne.

5. Dagens absurde udtalelse. Anders Samuelsen (LA) peger på sine egne erfaringer fra byrådsmedlem i Horsens Kommune, der ifølge ham er et eksempel på, at den offentlige sektor sagtens kan effektiviseres: ”Vi har for eksempel kunnet gøre det i Horsens Kommune, hvor der er effektiviseret med 9 procent på ældreområdet, selv om der er kommet 20 procent flere ældre - uden at serviceniveauet er faldet”. Taget i betragtning, at Anders Samuelsen deltager minimalt i byrådsarbejdet, er lektien vel snarere, at alting bliver bedre, hvor Liberal Alliance har minimal indflydelse på den førte politik.

6. Dagens jubilæum. Nordkorea fejrede i dag sin 65-års fødselsdag, hvilket på traditionel vis bestod i, at den nordkoreanske leder, Kim Jong Un, overværede en enorm militærparade og vinkede til de kampvogne og missiler, der blev trukket forbi hans podium.

7. Dagens undersøgelse. Hovedorganisationen for de offentligt ansatte, FTF, konkluderer i en ny undersøgelse, at skolelærere, socialrådgivere, sygeplejersker, politibetjente, pædagoger og andre offentligt ansatte bruger ikke mindre end én time om dagen på at registrere, dokumentere og måle deres arbejdsindsats. Samlet set bliver der brugt 60 millioner timer om året på bureaukrati: ”Der har været så meget snak om at komme bureaukratiet til livs, men hver gang der bliver afskaffet bureaukrati ét sted i det offentlige, popper der noget nyt op et andet sted”, udtaler FTF’s formand, Bente Sorgenfrey til Politiken. Mon ikke de borgerlige vil bruge denne undersøgelse som anledning til at gøre op med ’ligegyldige regler’ som fødevarekontrol og arbejdsmiljøregler?

8. Dagens græske tragedie. Den græske finansminister, Antonis Samaras, har lovet det hårdt prøvede græske folk, at recessionen – omsider – er ved at være slut. Nye tal viser, at økonomien ’kun’ skrumpede med 3,8 procent i andet kvartal 2013, hvilket i ethvert andet land ville være ensbetydende med vælgeropbakning til regeringen i enkelte cifre og rygter om et snarligt statskup.

9. Dagens nedlæggelse. Partiet Venstresocialisterne, der indgår som en del af Enhedslisten, har på sin generalforsamling valgt at nedlægge sig selv: ”Vi synes ikke, at det giver mening at holde liv i en forening, hvor der alligevel ikke har været nogen aktivitet af betydning i årevis. Samtidig vil vi gerne sende et signal om, at Enhedslisten er et sted, hvor de politiske diskussioner er for alle medlemmer”, udtaler folketingsmedlem Per Clausen til Modkraft. Venstresocialisterne blev grundlagt i 1967 og var en af de afgørende årsager til, at det såkaldte ’Røde Kabinet’ blev bragt til fald.

10. Dagens borgerlige rivekilde. De højere grundvurderinger vil i de kommende år betyde en stigende skat grundskylden – hvilket får De Konservative og Liberal Alliance til at kræve en fastfrysning af grundskylden: ”Vi kan slet ikke forstå, hvorfor boligejerne skal betale så meget i et land, hvor vi hævder, at der er et skattestop for boligejere”, siger Liberal Alliances skatteordfører Ole Birk Olesen. Dette bliver dog skarpt afvist af Venstre, da de tror på noget så gammeldags som det kommunale selvstyre. I sig selv er det absurd, at skatten ikke skal stige, når ejendommens værdi stiger. Tænk hvis man skulle betale det samme kronebeløb af en indtægt på 400.000 kroner, som da man som studerende tjente 100.000.


Flere artikler om emnet

Annonce