Spis brød til

Danmark har fået 10 nye kostråd. Vi skal spise mindre rødt kød, drikke mere vand og huske at motionere. Men er kostrådene overhovedet de rigtige til at løse problemet med danskernes alt for usunde livsstil?
De meget kliniske kostråd, om hvad vi rent fysisk putter i munden, burde også omfatte det, som egentlig er problemet i Danmark. At vi ikke nyder maden, vi spiser.

I Danmark har vi en rigtig dårlig tradition for at ryge og drikke os selv ned på bundplaceringer, når vestlige lande måler nationernes sundhed. Og vi er kendt for at være dem i EU, som bruger færrest penge på mad set i lyset af vores indkomster. Den sociale slagside ved vores usunde spisevaner er stor. Det er dem med lav indkomst og korte uddannelser, som spiser dårligt – for fedt og for salt. De lever kortest og har de dårligste sidste leveår. Det viser rapport fra Sundhedsstyrelsen fra 2011. Det koster Danmark dyrt, at vi lever for dårligt.
Vi taler altså med andre ord om et problem, som har vidtrækkende konsekvenser for den enkelte dansker og samfundet som helhed. Men er det den rigtige vej at gå, når man udgiver 10 nye kostråd, som allerede, da de bliver lanceret, bliver kritiseret fra mange ernæringseksperter og kokke? Som for eksempel Christian Bitz og Thomas Rode.
Vi spiser for at blive mætte, ikke for at nyde
De meget kliniske kostråd, om hvad vi rent fysisk putter i munden, burde også omfatte det, som egentlig er problemet i Danmark. At vi ikke nyder maden, vi spiser. Kig rundt i din kantine på arbejdet. Dine kollegaer har travlt. Videre til næste møde. Det samme gør sig gældende derhjemme. Maden skal på bordet, inden ungerne skal puttes, eller manden skal til fodbold. Man opdager ikke, hvornår kroppen egentlig er mæt. Man spiser bare det – ofte alt for meget – mad, man har øst op på tallerkenen.
Vi ser mad som et fysisk brændstof i stedet for en mulighed for at stoppe op og tage en pause fra vores hektiske hverdag. Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, beskriver danskernes madproblemer som ”Det franske paradoks”.
Franskmændene spiser masser af brød, olier, oste og vin. Ikke helt det de danske kostråd foreskriver. Men deres sundhed er bedre end vores. Fordi deres kultur er at værdsætte måltidet. Det er en social begivenhed. De giver sig tid til at spise maden og til at tale med hinanden. Det er dermed ikke kun kroppen, som bliver mæt, men også sindet. Og når sindet er mæt, er chancen for, at der ryger en chokoladebar ind med aftenkaffen, mindre.
Brug en time på bøffen
Nu er det selvfølgelig svært fuldstændig at undgå et hurtigt mellemmåltid. Men vi skal lade være med at se så meget på, om vi snupper et glas vin for meget eller spiser en bøf mere eller mindre. Vi skal i stedet se på vores holdning til mad. Begynd i stedet med at sætte tid af til at nyde maden. Begynd at gå op i, hvad det er vi putter i munden og bruge lidt flere penge på vores fødevarer. Måske vi kunne starte allerede i aften sammen med familien? Bruge en hel time på aftensmaden. Det kunne jo være, at man til og med fik talt med sine børn og familie, inden de skal videre i dagens program.
Mathilde Illum Aastrøm (f. 1982) er uddannet cand.scient.adm. og til dagligt chefkonsulent i Københavns Kommune. Kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne.


Flere artikler om emnet

Annonce