S: Hellere 12 måneder end 6 uger

KL’s oplæg til en ny beskæftigelsesindsats bliver positivt modtaget hos Socialdemokraterne: ”Det er godt, at jobcentrene vil satse mere på de svageste ledige ” siger Lennart Damsbo-Andersen.
Beskæftigelsesindsatsen skal gøres moderne. I stedet for at lave samme indsats over for alle ledige, skal jobcentrene fremover fokusere mere på de ufaglærte og samtidig bruge færre ressourcer på at hjælpe akademikerne. Det er et af hovedpunkterne i KL’s nye beskæftigelsesudspil ”Borgere og virksomheder i centrum – et udspil til en moderne beskæftigelsespolitik.”

Ønsket om at ændre beskæftigelsesindsatsen sker efter, at KL har kunnet konstatere, at uddannelsesmulighederne oftest ikke går til dem, der har mest behov for det. 6 ugers selvvalgt uddannelse er slået fejl:

Vi kan se i evalueringen af ordningen, at det er dem, som i forvejen er vant til uddannelse, der mest benytter sig af 6 ugers selvvalgt kursus. Men det hjælper dem ikke til at få et job. Det er de ufaglærte og faglærte, som vi skal bruge uddannelse på,” siger chefkonsulent i KL Jakob Jensen.

6 ugers selvvalgt uddannelse skal afskaffes
KL foreslår derfor, at man afskaffer 6 ugers selvvalgt uddannelse. I stedet for vil de udvide de ufaglærtes adgang til opkvalificering ved at give dem mulighed for at få dobbelt SU-takst i en 12 måneders periode. Samtidig skal uddannelsen være virksomhedsrettet.

Det er socialdemokrat og formand for Beskæftigelsesudvalget Lennart Damsbo-Andersen enig i:

”Det er ikke meningen, at dem som i forvejen står stærkt skal have mere hjælp. De højtuddannede har gode muligheder for at klare sig. Det er dem uden uddannelse, vi skal gøre bedre og efteruddanne. Det er deres fremtidige beskæftigelse, vi skal sikre.”

Der skal stadig være råd til at betale uddannelse
Dansk Arbejdsgiverforening er også glade for KL’s udspil. Direktør Henrik Bach Mortensen skrev efterfølgende i en pressemeddelelse:

”KL’s udspil til en ny beskæftigelsesindsats flugter i hovedtræk virksomhedernes behov for en mere effektiv indsats. Til gengæld er det et fejlskud, når KL foreslår at give ret til uddannelse på dobbelt SU til ufaglærte ledige. Det må aldrig være væsentligt mere fordelagtigt at uddanne sig under ledighed end i andre faser af ens liv.”

Det er Lennart Damsbo-Andersen uenig i:

”Man er nødt til at tage hensyn til, hvordan den enkelte ledige står. Der skal kunne være råd til stadig at betale regninger, bo i huset og sende børnene til fritidsaktiviteter, selvom man tager en uddannelse. Men i sidste ende er det en forhandling, som kommunerne og virksomhederne må tage”.

Udspillet fra KL kommer tre månederne inden, at det såkaldte Carsten Koch-udvalg fremlægger deres anbefalinger for regeringen om, hvordan en fremtidig beskæftigelsesindsats skal være.


Flere artikler om emnet

Annonce