DSU går forrest i kampen mod de gule

Mens regeringen helst vil undgå at tage stilling til de gule fagforeninger, kaster Camilla Schwalbe og resten af DSU sig åbent ind i kampen
Foto: Jonas Witt Hansen

”Skal du ikke have taget et billede?”

Ingen får lov til passere DSU’s bord på kongressen uden at få spørgsmålet fra de smilende unge piger, der sidder klar med kameraet. De peger uddybende på computeren, hvor billeder med blandt andet Århus’ borgmester Jacob Bundsgaard passerer forbi. Han holder et skilt op foran brystet. Sort på gult står der: ”Luk hullet i lovgivningen. Fjern fradraget for de gule fagforeninger.”

Dermed fortsætter ungdomspartiet deres kamp mod  de gule. Ikke mindst Det Faglige Hus, som har lagt sag an mod DSU’s formand Camilla Schwalbe, fordi hun gentagne gange har kaldt dem for en fupforretning.

Vi er skidestolte af jer
”Jeg tager det fuldstændig med oprejst pande. Og skulle jeg gå hen og blive dømt, så ændrer det ikke på det faktum, at det er vigtigt at tage en kamp mod de gule fagforeninger. Gør vi ikke det, så svækker vi fremtidens arbejdsmarked.”

Og DSU har klar opbakning fra LO. Harald Børsting sagde i sin tale til kongressen:
”De gule er forretninger. Bygget på et grundlag, som vi har skabt, og som vi betaler for. Det er smart tænkt, men fagligheden er falsk. Vi skal fortsat advare mod foretagender, der kalder sig fagforeninger, men i virkeligheden ligger i gråzonen mellem kynisk spekulation og falsk varebetegnelse.”

Udtalelsen høstede store klapsalver og hele salen bakkede op – ja, selv statsministeren klappede med – da Harald Børsting rundede emnet af med at sige:

”DSU’ere, vi er skidestolte af  jeres arbejde. Og til Johnny Nim vil jeg blot sige: God tur i retten – du har jo prøvet det før.”

Thorning, Heunicke og Frederiksen klapper i
Men på trods af, at Helle Thorning-Schmidt klappede med, nævnte hun ikke selv et ord om de gule fagforeninger i hendes beretning. Og ifølge Mette Frederiksens særlige rådgiver, Martin Rossen, har beskæftigelsesministeren heller ikke lyst til at udtale sig om DSU’ernes kampagne. For ministeren har ryddet op en gang før. Nemlig da arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn i sommers gik ud med selvsamme forslag: at afskaffe fradraget til gule fagforeninger.

Det er heller ikke lykkes Netavisen Pio at få en kommentar fra politisk ordfører Magnus Heunicke. Han vil ikke.

Camilla Schwalbe erkender, at det er muligt, at det ikke vil lykkes DSU at overtale regeringen til at gøre noget konkret ved problemet. Ligesom hun erkender, at hun ikke kan fratage danskernes ret til at melde sig ind i en gul fagforening:

”Det, jeg kan, er at træffe en beslutning om, hvad vores skattekroner skal gå til. Skal det gå til et fradrag, som svækker det danske arbejdsmarked? Det Faglige Hus er ikke overenskomstbærende, de kæmper ikke mod social dumping, og de gør ikke nogen indsats for uddannelse. De spiser af fagbevægelsens buffet og skrider fra regningen. Og den kamp er klokkeklar. Derfor skal regeringen også gå ind i det.”


placeholder

Annonce