Annonce

Engelbrecht: Slip medarbejderne fri

100 mennesker var i weekenden samlet på Christiansborg for at løse samfundets udfordringer. ”Giv os løsninger, der kan slippe medarbejderne fri,” sagde Erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht, da han deltog i åbningsdebatten.
Iværksættere, politikere, borgere og studerende. Det var en broget skare, der var mødt frem på Christiansborg fredag den 4. oktober for at deltage i Start Up Weekend Borgen. Start Up Weekend er et internationalt iværksætterkoncept, hvor man i løbet af 54 timer går fra idé til flyvefærdigt produkt. Den bedste idé bliver til sidst kåret af en jury.

Benny Engelbrecht deltog sammen med blandt andre Venstres Jakob Engell-Schmidt i åbningsdebatten, hvor politikerne skulle komme med bud på samfundsproblemer, der trænger til at blive løst.

”Slip medarbejderne fri. Det skal vi have løst,” sagde Benny Engelbrecht efter nogle minutter.

”Er det et problem?”
spurgte konferencieren.

”Ja. Det er et stort problem i forhold til, at virksomhedsejerne ikke tør eller ikke kan give deres medarbejdere på gulvet frie rammer til at udvikle arbejdet og produktionen,”
svarede erhvervs- og vækstordføreren.

Medarbejderne bliver dummere og dummere
Flere af deltagerne havde idéer med hjemmefra. Blandt andet den ledige Hugo Prestegaard. Han har gennem flere år arbejdet som leder i Københavns Kommune og set, hvordan nedskæringer påvirker medarbejdernes faglighed. Ledigheden har givet ham mulighed for at udvikle en idé, der skal give lønmodtagere ”Viden - bedst og billigst”.

”Der er færre og færre, som får lov til at deltage i kurser, som gør dem klogere. Praktiske kurser, hvor man skal lære at udfylde en formular, er nødvendige, og de er der stadig. Men de faglige kurser bliver sparet væk. Det er forståeligt, når pengene er få, og man skal prioritere, men medarbejderne bliver dummere og dummere, og det er vi nødt til at gøre noget ved.”

Hugo Prestegaards idé går kort ud på at skabe et koncept, hvor man sammen skaber så billige, men gode kurser, at en leder ikke ville kunne sige nej. I stedet for at bruge penge på et dyrt konsulentfirma til at arrangere kursus, skal man have let adgang til billige lokaler, lokale leverandører og oplægsholdere, der vil undervise for tre flasker rødvin for eksempel.

Politikere skal blive bedre samfundsingeniører
Ifølge Søren Boutrup, der er fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen, så kan iværksætterne noget, som politikerne og embedsmændene har svært ved:

”Iværksætterne ser muligheder, som andre ikke har set endnu, og de kan tillade sig hvad som helst, fordi de i forvejen arbejder mod alle odds. Politikeres job er jo at forhandle og indgå aftaler. Det er ikke særlig innovativt, og jeg ved da også selv som embedsmand, at man bliver smittet af systemet. Man bliver mindre innovativ, når man samtidig skal overholde mange regler.”

Lige præcis regelforenkling er noget som erhvervs- og vækstordfører Benny Engelbrecht ser som én af de vigtigste samfundsopgaver, iværksætterne kan være med til at løse:
”Jeg håber, at iværksætterne kommer med nogle konkrete forslag, der for eksempel gør udvikling af arbejdspladser nemmere og billigere. Vi skal ikke hen og lave hele samfundsmodeller om, men det vi gør godt i dag, skal vi gøre bedre i morgen. Det betyder også, at vi politikere skal blive bedre til at være samfundsingeniører i stedet for at råbe op om ideologi i hvert sit hjørne af folketingssalen.”

FAKTA
Start Up Weekend Borgen endte med tre vindere.

I kategorien ”mest samfundsnyttige” vandt idéen om et lommepengekort til de 6-13-årige, som skal lære børnene at blive gode til at forvalte deres økonomi.

I kategorien ”bedste teknologiske” vandt idéen om et nyt mødekoncept, som skal gøre det nemmere at planlægge, afholde og få udbytte af møder. Google viste stor interesse for idéen.

Og i kategorien ”bedste forretningspotentiale” vandt idéen om at producere kørestole, som også skal kunne laves om til rollatorer.

Du kan læse mere om Start Up Weekend Borgen her.


Flere artikler om emnet